Na konferenciji muzejskih pedagoga u Somboru, predstavljene aktivnosti Dvora Veliki Tabor

“Ove godine ponovno imamo respektabilne brojke – do sada nas je posjetilo 20.000 posjetitelja”

Objavljeno: 22.11.2021. zagorjeinternational

Već odavno muzeji nisu samo mjesta gdje se skupljaju, čuvaju i izlažu predmeti. Muzeji su danas i mjesta socijalizacije, mjesta iznenađenja, dobrog osjećanja, edukacije, zabave, mjesta za obiteljske izlete, prostori u kojima se fotografiramo čime se hvalimo na društvenim mrežama, u kojima gledamo predstave, slušamo predavanja, uživamo u filmovima ili, primjerice, učimo nove vještine. Institucije su to u kojima se osobita pažnja usmjerava ka nematerijalnoj baštini.

Sve to i još mnogo više, danas su muzeji. U njima se nastoji postići balans između muzejskog posla muzejskih djelatnika, muzejskih predmeta i postava u muzeju te posjetitelja muzeja.

Upravo ovi potonji, muzejski posjetitelji, bili su u fokusu dvodnevne konferencije muzejskih pedagoga koja je sredinom studenog organizirana u Gradskom muzeju u Somboru pod nazivom “Muzejski posjetilac: gost, partner, prijatelj“.

Sudionicima konferencije o muzejskim posjetiteljima Dvora Veliki Tabor, o radu s njima, o potrebi prilagođavanja muzejskih programa u pandemijsko vrijeme i o uspjesima koji su postignuti, usprkos teškoćama i posebnim okolnostima u kojima se radilo u protekle dvije godine, govorila je velikotaborska muzejska pedagoginja Kristina Pavlović. 

Ona je istaknula fleksibilnost zagorskih muzealaca koji su se u 2020. godini, kao i većina kolega, uostalom, suočili s drastičnim padom broja posjetitelja i promjenom strukture onih koji su ranijih godina posjećivali Veliki Tabor. Od većinom organiziranih grupa, posebice školske djece, sada su većinu posjetitelja činile obitelji i individualci koji su na Košnički Hum odlučili dolaziti vikendima, osobito za lijepoga vremena.

Čim je primijećen taj trend, muzejske su se aktivnosti u Dvoru Veliki Tabor prilagodile, pa se intenziviralo odvijanje raznih događanja petkom navečer, subotama i nedjeljama.

Također, pojačana je komunikacija s potencijalnim posjetiteljima putem društvenih mreža, plakata, novina i televizije, a za djecu i roditelje, kao i za sve ostale zainteresirane, vikendima su često organizirane muzejsko-edukativne radionice, predstave, promocije, predavanja, kostimirana vodstva i slično. Uveden je i jedan potpuni novitet – kreirana je besplatna aplikacija za mobitele, na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku koja vizualno i auditivno, te na edukativan i zabavan način slagalicama i kvizom predstavlja legende i priče iz Velikog Tabora, njegovu povijest i specifičnosti.

Pandemija koronavirusa

Ono što je nekad bila svojevrsna mana Velikog Tabora, tog usamljenog, ali divnog monumentalnog zdanja, na vrhu brijega, prilično dalekog od svega, okruženog zelenilom, čistim zrakom i prirodom, u vrijeme COVID – pandemije postala je prednost. Nije bilo straha od guranja u zatvorenim prostorima i širenja zaraze.

Da su se fleksibilnost i spoznavanje vlastitih prednosti i mana isplatile muzejskim djelatnicima Velikog Tabora, pokazuju i konkretne brojke, kako u broju posjetitelja tako i u broju održanih radionica i primljenih grupa koje su trebale vodstva po postavu. 

Od 28.268 posjetitelja koliko ih je ukupno došlo u Dvor Veliki Tabor 2019. godine, pa nakon drastičnog pada od 46 posto u 2020. godini jer broj posjetitelja te godine bio je 15.339, zahvaljujući angažmanu i pametnom djelovanju stručnih osoba u Dvoru, u 2021. godini, taj broj je ponovno  respektabilan – 19.548, računajući od 1. siječnja do 31. listopada.

Među vodećima

Također, Kristina Pavlović, na konferenciji u Somboru naglasila je i da su Muzeji Hrvatskog zagorja, kojima je jedna od pet ustrojstvenih jedinica i Dvor Veliki Tabor, bez obzira na situaciju, u ovoj godini, prema informaciji Muzejskog dokumentacijskog centra, zadržali svoju poziciju među vodećima u Hrvatskoj po broju posjeta. Dapače, 2019. godine MHZ su na listi svih hrvatskih muzeja zauzimao petu poziciju po broju posjetitelja, dok su 2020. godine bili na drugom mjestu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter