PREMINULA JE LJILJANA PRANJIĆ (54): Bila je simbol borbe protiv raka, s kojim se hrabro nosila čak 21 godinu

“U ovih 20 godina, vrijeme preživljenja produljilo se nekoliko puta. Ali nije bitno samo preživjeti, već živjeti punim plućima…”

Objavljeno: 20.11.2021. zagorjeinternational

Nakon dva desetljeća hrabre borbe protiv opake bolesti, preminula je Zagrepčanka Ljiljana Pranjić (54), jedno od zaštitnih lica online kampanje “Ne odustajem”, koju su svojedobno pokrenule udruge koje okupljaju žene oboljele od raka – Nisi sama, Sve za nju, Europa Donna Hrvatska i Oncoput.

Ljiljana je od raka bolovala čak 21 godinu, prošla bezbroj kemoterapija i operacija, a o svojoj je borbi za život uvijek hrabro svjedočila, s širokim osmjehom na licu koji je s godinama postao njezin zaštitni znak.

– Kad sam dobila dijagnozu, mislila sam da je to početak kraja. Prepala sam se, naravno. Mislila sam, gotovo je, uskoro ću umrijeti. Ali što je to početak kraja? Svako rođenje je početak kraja… Znate, svi mi koji prolazimo ovakve bolesti svojevrsni smo eksperti kriznog menadžmenta, nakon mnogih kemoterapija i bolesti, mi znamo što znači prilagoditi se… U trenutku kad dobijemo novu lošu dijagnozu, prvo što učinimo, jest da se raspitamo tko još živi s tom bolesti. Raspitala sam se i našla žene koje već godinama žive s metastatskim rakom, to me smirilo i dalo mi nadu. U ovih 20 godina vrijeme preživljenja produljilo se nekoliko puta. Ali nije bitno samo preživjeti, mi želimo živjeti punim plućima. Svi mi koji smo bili suočeni s mogućnošću odlaska s ovoga svijeta, definitivno živimo ispunjenije, bolje i kvalitetnije od nekoga tko nikad nije imao neki zdravstveni problem. Ja namjeravam živjeti koliko god ide, iz sveg srca, da mi narastu krila i da potpuno uživam u životu. Vjerujem u medicinu – rekla je Ljiljana Pranjić u travnju ove godine za portal Živim.hr.

Posljednji ispraćaj je na Krematoriju u četvrtak u 12 sati, a Ljijanina je želje da se ne donosi cvijeće, već da svi koji to žele, uplate nešto za njezine voljene udruge ‘Sve za nju’ i ‘Nismo same’, napisao je na svojoj Facebook stranici sociolog, kolumnist i predavač Bruno Šimleša, veliki Ljiljanin prijatelj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba