U sklopu projekta "OAZA", Društvo multiple skleroze KZŽ, uz potporu EU sredstava, osigurava asistente za 13 osoba s invaliditetom, ali se susreće s problemom nedostatka radne snage

“Hvala svim našim asistentima – vi ste produžena ruka naših korisnika, kako bi bili samostalniji, mobilniji i društveno aktivniji”

Objavljeno: 13.11.2021. zagorjeinternational

Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije provodi projekt “OAZA 2 – Osobni Asistenti ZAgorje 2“ te se svakodnevno susreće s nedostatkom radne snage, o čemu se govorilo i na konferenciji krajem rujna, na kojoj su predstavljeni svi ciljevi projekta.

Projekt ukupne vrijednosti ugovora 1.648.064,78 kuna (ukupni iznos bespovratnih sredstava 1.648.064,78 kuna) primarno je namijenjen osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta kojima je potrebna pomoć druge osobe.

U okviru projekta, koji traje još od 12. siječnja 2021., Društvo osigurava uslugu osobne asistencije za ukupno 13 osoba s invaliditetom na području Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije. Osobne asistente  se educira, kako bi im bilo lakše snaći se u nekim nepredvidivim situacijama, a posljednju takvu edukaciju provodio je profesor psiholog Boris Blažinić.

Osim edukacije, za osobne asistente je osigurana i dezinfekcijska i zaštitna oprema.

Iz Društva napominju kako je posao osobnog asistenta društveno vrlo važan.

– Osobni asistenti su produžena ruka osobama s invaliditetom, kako bi bili samostalniji, mobilniji i društveno aktivniji. Osobe s invaliditetom bez usluge osobnog asistenta ne mogu samostalno živjeti u vlastitom domu, zadržati radno mjesto ili nastaviti s aktivnostima koje doprinose kvaliteti života. Osobna asistencija jedan je od najvažnijih instrumenata za ostvarivanje jednakosti svih osoba i stvaranje mogućnosti za njihovo ravnopravno sudjelovanje u svim sferama života, odnosno, ukidanje nejednakosti po osnovi invaliditeta. Osobna asistencija podrazumijeva mogućnost osoba s invaliditetom da kompenziraju svoj invaliditet kroz delegiranje zadataka svom osobnom asistentu – pojašnjavaju u Društvu multiple skleroze.

Sadržaj usluge u potpunosti je individualiziran na osnovi potreba korisnika, te može uključivati usluge kao što su osobna briga, pomoć pri fizičkim potrebama, pomoć u transferu, pratnja, pomoć u različitim socijalnim aktivnostima i drugim aktivnostima koje su korisniku potrebne za svakodnevnim život. Radi se o izrazito individualiziranoj vrsti usluge te se od osobnog asistenta očekuje i visoko izražena motiviranost, empatija i fleksibilnost.

– Stoga ovim putem želimo izraziti zahvalnost na svemu što čine za naše korisnice i korisnike, jer osim što im je to posao, oni najčešće brzo postanu i dio života naših korisnika te njihovi vjerni prijatelji – zaključuju u Društvu multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije.

Sadržaj materijala/članka isključiva je odgovornost Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba