U Hrvatskom saboru rasprava o mogućnosti da se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanji s 25 na pet posto

TO NIJE LUKSUZ: “Svaka žena u RH tijekom života plati oko osam tisuća kuna poreza na dodanu vrijednost na kupnju higijenskih uložaka i tampona”

Objavljeno: 23.10.2021. zagorjeinternational

U Hrvatskom saboru u četvrtak je raspravljen Prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila sa 25 na pet posto, čime bi se smanjila porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol.

Predlagateljica Anka Mrak Taritaš (Glas), piše Jutarnji list, obrazložila je da će svaka žena u Hrvatskoj tijekom života platiti oko osam tisuća kuna poreza na dodanu vrijednost na kupnju higijenskih uložaka i tampona. Podsjetila je da mnoge europske zemlje imaju niži porez na te higijenske potrepštine nego u Hrvatskoj te se založila za “iskorjenjivanje higijenskog siromaštva u Hrvatskoj”. Ocijenila je da je Vlada pokazala neempatiju prema ženama te pozvala vladajuće da, ako prijedlog smatraju manjkavim, predlože amandmane.

Ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić rekao je kako prijedlog ne može dobiti potporu, jer je potrebno sustavno rješenje kako ne bi bilo neželjenih učinaka. Podsjetio je kako je PDV već snižen na hranu, lijekove, energiju i komunalne usluge, no, da to nažalost nije rezultiralo smanjenjem cijena.

Nikolina Baradić (klub HDZ-a) najavila je da ne može podržati zakonski prijedlog jer je manjkav. Rekla je i kako Vlada vodi brigu o ravnopravnosti žena i bori se protiv siromaštva i socijalne isključivosti.

Sabina Glasovac (klub SDP-a) rekla je kako žene uplate 130 milijuna kuna godišnje u proračun samo zato što su žene, jer bez higijenskih potrepština ne mogu funkcionirati.

– To nije luksuz da bi se morao oporezivati najvišim stopama dok je, primjerice, PDV na kino ulaznice, koje nisu baš nešto bez čega se ne može, za razliku od tampona, higijenskih uložaka i menstrualnih čašica. PDV na te potrepštine će se vjerojatno smanjiti kad to EU zatraži – smatra Glasovac.

Katarina Nemet (klub IDS-a) je pak dodala da bi Hrvatska trebala slijediti iskustva nekih zemalja u kojima su ti higijenski artikli besplatni, primjerice, u školama, na tragu pozitivne diskriminacije.

Marijan Puljak (klub Centar-Glas) pozvala je Vladu da podrži prijedlog i smanji PDV na higijenske potrepštine kao i Nikola Grmoja (klub Mosta), koji je rekao kako je jedan od potpisnika inicijative tog zakonskog prijedloga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba