U OB Zabok dogodila su se dva proboja koronavirusa na odjele, pa se razmišlja o zabrani posjeta

RAVNATELJ VANČINA: Budući da su svi djelatnici negativni, virus je u bolnicu netko morao donijeti ili je bio lažno negativan prilikom dolaska

Objavljeno: 22.10.2021. zagorjeinternational

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek na press konferenciji Stožera civilne zaštite KZŽ, održanoj u Zaboku, rekla je da se brojke u zdravstvenom, obrazovnom i sustavu socijalne skrbi na području županije ne povećavaju drastično. Ističe kako je značajniji porast vidljiv jedino u osnovnim školama, gdje je ovog tjedna 36 COVID pozitivnih učenika. U srednjim je školama od COVID–19 virusa oboljelo 19 učenika. Ukupno je 55 oboljelih učenika i učenica iz 23 škole te se njih 266 nalazi se u samoizolaciji. COVID pozitivno je i 13 obrazovnih djelatnika.
– Zdravstvene ustanove imaju osam COVID pozitivnih djelatnika, dok ih je prošlog tjedna bilo sedmero. Petero djelatnika je u samoizolaciji. Što se tiče pružatelja socijalnih usluga i smještaja, COVID pozitivna su dva djelatnika te 15 korisnika. Prošlog su tjedna pozitivna bila četiri djelatnika i 14 korisnika – kazala je Petek, pozvavši još jednom građane na cijepljenje.
– I dalje je važno pridržavati se mjera i ono što je najvažnije, što se pokazalo iz svih analiza istraživanja, jest da se valja cijepiti jer je to jedino relevantno oružje u borbi protiv koronavirusa – poručila je Petek.

Devet na respiratoru

O situaciji u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, u kojoj se trenutno nalaze 23 COVID pozitivne osobe, među kojima je devet osoba na respiratoru, govorio je ravnatelj Tihomir Vančina.
– S obzirom na dnevni porast broja zaraženih u posljednjih nekoliko dana, brojke nisu ohrabrujuće. Ako se ovakva situacija nastavi, odrazit će se na brojci naših hospitaliziranih pacijenata i brojci pacijenata kojima će biti potrebna neka vrsta potpore disanja. To je dokaz da nemamo dovoljan broj cijepljenih ljudi. Imamo povećani priljev pacijenata u našu bolnicu, a s ovim brojkama, očekujem da će to biti i više, a to znači da će ostali pacijenti biti zakinuti za jedan dio zdravstvene zaštite – kazao je Vančina, pa nastavio o testiranju djelatnika.
– Testiranjem koje je Ministarstvo zdravstva uvelo, u posljednja tri – četiri tjedna, brojka djelatnika kojima je potrebno testiranje, svela se 75, a počeli smo s njih 147. To znači da su se ljudi cijepili. U ovom trenutku imamo troje pozitivnih djelatnika i svi su cijepljeni, ali od cijepljenja je prošlo devet mjeseci. U principu, situacija s našim djelatnicima je vrlo povoljna – pojasnio je Vančina, pa kazao kako se s obzirom na porast broja oboljelih, razmišlja o zabrani posjeta.
– Dosad su, naravno, uz COVID potvrde, posjete bile dozvoljene, a idući ćemo tjedan razgovarati o zabrani posjeta jer imamo dva proboja na odjele. Testirali smo sve djelatnike i oni su svi negativni, što znači da je virus u bolnicu netko donio. S obzirom na to da su svi naši djelatnici negativni, pacijenti su već dva tjedna u bolnici, stoga je pretpostavka, da je, ako netko leži uz nekoga, virus netko donio ili je bio lažno pozitivan prilikom dolaska u bolnicu. S obzirom na 220 pacijenata koji trenutno leže u bolnici, postoji mogućnost proboja na ‘čiste’ odjele jer je virus, nažalost, nepredvidiv – poručio je Vančina, pa zaključio:
– Dok nema doprinosa svih onih koji se nisu cijepili, ne očekujem značajni pomak. Trebamo se cijepiti kako bismo imali blage simptome i kako naša bolnica ne bi bila prepuna COVID pacijenata – rekao je Vančina.

Broj cijepljenih

Načelnik Stožera Stjepan Skuliber istaknuo je da prosjek oboljelih na današnji dan iznosi 268 te da je postotak pozitivnih nalaza prvi puta od početka svibnja prešao granicu od 20 posto, a ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan kazao je da na području županije trećom dozom cijepljeno 269 osoba, s dvije doze 48.351 osoba, što se tiče odraslog stanovništva, a 48.659 u odnosu na ukupno stanovništvo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba