PONOVNO NAGRAĐEN NAKON 20 GODINA: Zoran Ferić dobitnik je ovogodišnje književne nagrade Gjalski za roman “Putujuće kazalište“

OBITELJSKA SAGA U TRI GENERACIJE: “Ovo je roman o sjećanju, kojeg sam odlučio napisati kad sam shvatio da je mojih sjećanja sve manje”

Objavljeno: 14.10.2021. zagorjeinternational

Književnik Zoran Ferić dobitnik je ovogodišnje Književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski za roman “Putujuće kazalište“ prema odluci prosudbenog povjerenstva u sastavu Dubravke Oraić Tolić (predsjednica), Sofije Keča, Indrig Lončar, Ivice Matičevića i Borisa Domagoja Biletića.

Povjerenstvo je odluku donijelo jednoglasno elektroničkim glasanjem, a ista je obznanjena na konferenciji za medije u Dvorcu Gjalski u Gredicama.

Uz Ferićev roman, u užem su izboru još bila djela “Štajge ili put u maglu“ Ivane Šojat i “Glagoljski misterij“ Sanje Ždralović, a sveukupno je za nagradu Gjalski bilo prijavljeno 60 knjiga.

O romanu

– Opsežan roman od gotovo 500 stranica, romansirana je autobiografija na granici fikcije i zbilje, provjerljivih biografskih činjenica i literarizacija je stvarnih ljudi i događaja. Roman priča obiteljsku sagu u tri generacije na podlozi povijesnih zbivanja u Hrvatskoj i Europi tijekom 20. stoljeća, od Prvog svjetskog rata i Listopadske revolucije do hrvatskog Domovinskog rata – pročitao je iz pisane odluke povjerenstvatajnik Društva hrvatskih književnika, Marko Gregor.

I sam književnik se potom zahvalio Prosudbenom povjerenstvu na ovogodišnjoj nagradi.

– Meni je ovo svakako jako dobar dan i ide sve bolji. U prvom redu se zahvaljujem svom uredniku jer smo puno radili na ovom romanu i prilično sam ga slušao kad mi je davao savjete. Naravno, zahvaljujem se i povjerenstvu koje je odlučivalo o ovoj nagradi i što su dali povjerenje upravo ovom romanu i što su napisali tako lijepo obrazloženje. Kada sam slušao obrazloženje, tako je lijepo pričalo o romanu kao da nije moj – rekao je Ferić i dodao kako je ovo roman o sjećanju kojega je odlučio napisati onoga trenutka kada je shvatio da je njegovih sjećanja sve manje.

Nije prvi puta

Inače, Feriću ovo nije prva nagrada Gjalski. Prije 20 godina dobio ju je za zbirke priča “Anđeo u ofsajdu“, a kaže kako je osjećaj danas gotovo isti kao i prije 20 godina. Tih se dana prisjetio i njegov dugogodišnji suradnik, predstavnik knjižara V.G.Z. i urednik romana Drago Glamuzina.

– Zoran Ferić je praktički ušao u književnost s ovom nagradom. Nakon knjige priča “Anđeo u ofsajdu“ počeo je pisati romane, najprije kratke, a onda svaki sljedeći složeniji i kompleksniji. Za tih pet romana je dobio jako puno nagrada i promaknuo se u jednog od vodećih hrvatskih pisaca, a ovaj roman ide u sam vrh njegovog opusa i siguran sam da je zaslužio ovu nagradu – zaključio je Glamuzina.

Konferenciji su nazočili predsjednik Upravnog odbora za kulturne manifestacije Tihomir Vrančić, njegova zamjenica Dušanka Mikulec Mikac, tajnica Odbora Andreja Šagud, članovi Prosudbenog povjerenstva i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba