U KZŽ 28 novih slučajeva koronavirusa, hospitalizirano 25, a na respiratoru četiri pacijenta

RAVNATELJ OB ZABOK: Imamo oko 80 djelatnika koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli COVID – za njih smo organizirali testiranje

Objavljeno: 01.10.2021. Valentina Cigula

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije Stjepan Skuliber na početku još jedne press konferencije, održane u petak, iznio je podatke o broju novooboljelih na području županije u protekla 24 sata.
Evidentirano je 28 novih osoba pozitivnih na koronavirus, s područja Zaboka (1), Krapine (2), Oroslavja (1), Zlatara (3), Kraljevca na Sutli (1), Bedekovčine (2), Krapinskih Toplica (4), Stubičkih Toplica (1), Huma na Sutli (4), Pregrade (2), Petrovskog (1), Đurmanca (2), Marije Bistrice (1), Radoboja (1) te Konjščine (2).
– Oporavile su se 22 osobe te trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko – zagorske županije iznosi 305. U samoizolaciji se nalazi 491 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 25 osoba pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih se četiri osobe nalaze na respiratoru – rekao je Skuliber, koji je dodao da prosjek novooobljelih na 100.000 stanovnika na današnji dan iznosi 169, dok je prije tjedan dana bio 139, a prije dva tjedna 121.


Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek govorila je o trenutnoj situaciji u zdravstvenim, obrazovnim te ustanovama socijalne skrbi.
– U našim zdravstvenim ustanovama od 2181 zaposlenog, pet zaposlenika je pozitivno na COVID, a šest ih je u samoizolaciji. Njih 11, zapravo čini 0,5 posto od svih zaposlenih u sustavu zdravstva. Što se tiče sustava socijalne skrbi, u našim ustanovama koje su pružatelji socijalnih usluga, od 1585 korisnika, šest ih je pozitivno na COVID. COVID pozitivnih djelatnika je dvoje od njih 721. U obrazovnom sustavu, od drugog tjedna školske godine vidimo evidentan porast, ne samo u Krapinsko – zagorskoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj. Broj novozaraženih u dobi od 10 do 19 godina veći je nego što je bio ranije. Na području Krapinsko – zagorske županije pozitivan je 41 učenik, iz 17 naših škola, odnosno 10 osnovnih i sedam srednjih škola. Za 243 učenika izrečena je mjera samoizolacije i to znači da su tri razredna odjela osnovnih škola u samoizolaciji te dva razredna odjela srednjih škola. Tri razreda osnovnih škola i dva razreda srednjih škola su online. Što se tiče zaposlenika u sustavu odgojnog obrazovanja, imamo osam pozitivnih djelatnika u pet škola i za devet djelatnika je izrečena mjera samoizolacije – istaknula je Petek, koja je pozvala na poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Poštivanje mjera

– Lagani porast novozaraženih i oboljelih u našim odgojno – obrazovnim institucijama nalaže svima nama veliku dozu odgovornosti i dalje, poštivanje svih epidemioloških mjera koje su na snazi te praćenje da se sve te mjere i poštuju sukladno onome što je i doneseno – poručila je Petek.
Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina kazao je da se devet pacijenata nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, šest pacijenata je na COVID odjelu, pa kratko prokomentirao uvođenje COVID potvrda u zdravstvo.
– Dakle, od 4. listopada obvezni smo testirati naše djelatnike koji se nisu cijepili i nisu preboljeli COVID. Jučer i danas analizirali smo cijelu situaciju i imamo oko 80 djelatnika koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli COVID, tako da smo organizirali testiranje za njih, sukladno uputi Ministarstva i odluci Stožera – otkrio je Vančina, pa otkrio i kako trenutno funkcionira bolnica.
– Nemamo nikakvih zaostataka niti remećenja normalnog odvijanja medicinske zdravstvene zaštite. Za sada je situacija zadovoljavajuća, no s obzirom na povećane brojke iz dana u dan, malo smo zabrinuti jer je kapacitet COVID odjela 20 ljudi, a trenutno je 15 ljudi dolje. Ako se ovako nastavi, morat ćemo zatvarati druge odjele, a prva na redu je pulmologija, kapaciteta 30 kreveta. Nadam da se to neće dogoditi jer onda u pitanje dolaze pacijenti koji nisu COVID pozitivni, a trebaju bolničko liječenje na odjelu pulmologije – kazao je Vančina

5,5 posto

Župan Željko Kolar je istaknuo da brojke nisu dobre, no da bi one mogle biti i gore, s obzirom na to da su Zagorci 5,5 posto u prosjeku slabije procijepljeni od prosjeka u Republici Hrvatskoj.


– Osigurali smo 73 punkta unutar Domova zdravlja, dakle unutar primarne zdravstvene zaštite, za svakodnevnu mogućnost cijepljenja te svaki dan u Zavodu za javno zdravstvo nenajavljeno. Ako ima bilo koja tvornica, gospodarski subjekt ili bilo koji drugi subjekt s većim brojem zaposlenih da ima potrebu da se dođe kod njih, doći ćemo i procijepiti ih. Nadam se da se scenarij od prošle godine, kad su se otvarali COVID odjeli u Krapinskim i Stubičkim Toplicama, neće ponavljati, a kako bismo ga spriječili, moramo biti odgovorni – kazao je Kolar, koji je građane još jednom pozvao na cijepljenje.
Marina Stanković Gjuretek iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ otkrila je da je u županiji utrošeno 99.780 doza cjepiva, pri čemu je s obje doze cijepljeno 47.605 osoba. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba