Pjesmom i plesom proslavljen Međunarodni dan starijih osoba Varaždinske županije

“Daj nam Bog zdravlja i malo veće mirovine!“

Objavljeno: 01.10.2021. zagorjeinternational

Veselje, pjesma i ples zavladali su danas centrom Varaždina. Više od stotinu umirovljenika iz svih udruga s područja Varaždinske županije prodefiliralo je gradskim ulicama povodom obilježavanja Međunarodno dana starijih osoba. Mimohod umirovljenika i osoba starije životne dobi je, uz podršku Varaždinske županije, organizirao Savez udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije, koji broji 8 700 članova u 31 udruzi.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine s ciljem naglašavanja važnosti osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama stanovnika starije životne dobi te se od 1991. godine obilježava svaki dan 1. listopada.

– Sreća je neizmjerna! Vidi se to na licima svih naših članova koji su došli, nažalost, u smanjenom broju zbog pandemije. Sudjeluju predstavnici svih naših udruga, a odlučili smo nakon dvije godine organizirati mimohod i proslaviti naš Dan zato što nam je to životno veselje. Svi smo cijepljeni i disciplinirani, jer znamo što znači imati Covid-19. Slavimo Dan starijih osoba i podsjećamo da smo mi stvarali ovaj svijet i napravili ovo što imamo. Predivno je biti umirovljenik u Varaždinskoj županiji jer imamo vodstvo koje nas podržava i o nama brine, što je najvažnije. Daj nam Bog zdravlja i malo veće mirovine! – poželjela je Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije.

Umirovljenike je ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu dočekao i pozdravio  predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić.

– Stvarno je lijepo vidjeti naše umirovljenike ovako vesele, raspjevane i nasmijane. U Varaždinskoj županiji živi oko 43.000 umirovljenika, što je više od četvrtine našeg ukupnog stanovništva. Svima njima čestitam Međunarodni dan starijih osoba te im želimo poručiti koliko su važni i koliko cijenimo njihovo životno i radno iskustvo te doprinos cijelom društvu. Svima skupa nam cilj mora biti poboljšati njihov životni standard. Hrvatska Vlada je u proteklih pet godina najniže mirovine povećala za 23 posto, a prosječne za 18 posto, dok novim usklađenjem mirovine rastu 2,5 posto te će učiniti sve što je moguće da rast mirovina u sljedećem razdoblju bude još veći – istaknuo je dr. sc. Križanić. 

Veselo je bilo i u Domu za starije i nemoćne osobe u Zavojnoj ulici gdje su korisnici Doma svoj Dan proslavili prigodnom priredbom u kojoj su briljirali. Priređen je nastup mješovitog pjevačkog zbora, autorski recital i glumački skeč.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je sve korisnike Doma obradovala prigodnim voćno-slatkim poklonima te im čestitala njihov Dan ističući kako naši stariji sugrađani zaslužuju imati dostojanstvenu starost, koja nije samo obveza obitelji, nego i cjelokupnog društva.

– Varaždinska županija izdvojila je brigu o starijima kao prioritet te u sklopu brojnih projekata brine o dostupnosti primjerene zdravstvene i socijalne skrbi, osiguranju aktivnog zdravog starenja i unapređenju kvalitete življenja. Želim da vam ovaj Dan bude dan veselja i ugodnog druženja, da vam vrijeme provedeno u Domu bude obogaćeno zanimljivim aktivnostima, a mi ćemo i dalje maksimalno brinuti o vama koji zavređujete posebnu pažnju. U Županiji imate i prijatelja i partnera – rekla je Zagorec.

Isto tako, u Varaždinskoj županiji nastoji se pokrenuti što više investicija upravo za osobe treće životne dobi.

– U našoj županiji više od 2 000 ljudi koristi usluge domova za starije i nemoćne, a potrebe su veće. Kao što znate, zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, postala je vlasništvo Županije, što će omogućiti nova ulaganja u taj objekt. S obzirom da Europska unija potiče skrb o starijim osobama izvan institucija, za EU financiranje je prijavljen projekt uređenja dnevnog centra u Novome Marofu za 20 korisnika. Podsjetiti treba da u sklopu Doma umirovljenika u Varaždinu već djeluje i dnevni boravak u kojem je organizirana skrb o starijim osobama tijekom dana. Županija skrbi i o starijim osobama koje žive u svojim domovima putem programa “Pomoć u kući“, koji provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, a skrbe za oko 160 korisnika. Nastavili su i s provedbom projekta “Zaželi“ u sklopu kojeg 31 gerontodomaćica skrbi o ukupno 186 korisnika – podsjetio je Križanić na samo neke od županijskih projekata i programa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter