Zastupnica Reformista na aktualnom je prijepodnevu u Saboru ministru postavila pitanje o realizaciji projekta brze pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zagreb

MARTINČEVIĆ: Prioriteti Varaždinske županije su se promijenili, a ne smijemo izgubiti europska sredstva. BUTKOVIĆ: Do kraja godine očekujemo pozitivan odgovor Europske komisije

Objavljeno: 16.09.2021. zagorjeinternational

Zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević u Hrvatskom je saboru, na prvom aktualnom prijepodnevu nakon ljetne stanke, ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću postavila pitanje o mogućnosti ubrzanja realizacije projekta brze pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zagreb, koja je na inzistiranje Reformista ušla u program Vlade.

Raspisivanje natječaja

Istaknula je kako je nova vlast u Varaždinskoj županiji promijenila prioritete te stoga traži jasan i nedvosmislen odgovor ide li ovaj projekt dalje, odnosno, kada će biti ugovoreno kompletno projektiranje kako se ne bi doveli u situaciju da se izgube europska sredstva, a samim time i ovaj veliki projekt u vrijednosti preko 400 milijuna eura, u 85-postotnom financiranju od strane Europske unije.
Ministar Butković odgovorio je da su tehnička rješenja dostavljena Europskoj uniji i da se do kraja godine očekuje pozitivan odgovor Europske komisije o prihvaćanju projekta i mogućnosti financiranja. No, dodao je Butković, neovisno o njihovom odgovoru, do sredine listopada HŽ Infrastruktura raspisat će natječaj za kompletnu izradu projektne dokumentacije, idejnih i glavnih projekata, a natječaj će biti koncipiran po pravilima EU fondova, kako se ne bi nepotrebno gubilo vrijeme i kako bi se ubrzala realizacija projekta.

“HŽ je spor”

– Htjela bih ipak upozoriti na nekoliko činjenica, a to je da je ovaj projekt do sada napredovao iznimno sporo, bez obzira na činjenice koje ste naveli. Isto tako, još vas jednom upozoravam kako su se prioritetni projekti za Varaždinsku županiju promijenili te vas molim da na to pripazite. Treća stvar je da ne postoji ništa sporije od Hrvatskih željeznica i to u svakom pogledu, pa tako i u pogledu pripreme dokumentacije, stoga od vas kao resornog ministra, ali i od premijera Plenkovića, tražim da pratite što se događa s ovim projektom, kako nam ne bi promakli rokovi i kako se ne bi doveli u situaciju da zbog nepripremljene dokumentacije, izgubimo ova sredstva – zaključila je Martinčević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba