Varaždincima i Zagorcima, za projekte 'Užina za sve' i 'Zalogajček', po milijun kuna iz EU fondova, za financiranje školske prehrane gotovo 2000 djece koja su u riziku od siromaštva

ALADROVIĆ: Bio bih najsretniji da nam ovi ugovori nisu potrebni, da u Hrvatskoj nema djece koja su u riziku od najgorih oblika siromaštva

Objavljeno: 31.08.2021. Alen Brodar

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović uručio je u utorak 28 ugovora u vrijednosti većoj od 22,5 milijuna kuna predstavnicima gradova i županija kojima će osigurati školsku prehranu za djecu koja su u riziku od siromaštva.

Ugovore sufinancira Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u sklopu Poziva “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2021.-2022.”, a njime se pruža potpora postojećim nacionalnim programima subvencioniranja prehrane. 

Dok je tako…

Ističući da će se sa više od 22,5 milijuna kuna sredstava osigurati podjela obroka u 318 osnovnih škola na području Hrvatske, Aladrović je rekao da će tako 22.445 školaraca svakoga školskog dana dobiti topli obrok.

– Bio bih najsretniji da nam ovi ugovori nisu potrebni, da u Hrvatskoj nema djece koja su u riziku od najgorih oblika siromaštva, no dok god je tako mi ćemo učiniti sve da udovoljimo postojećim potrebama – kazao je ministar Aladrović.

Krapinsko – zagorska županija se i ove godine prijavila na natječaj za novu školsku godinu projektom “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva”, kojim je uključeno 994 učenika, čime će se osigurati 173.950 obroka. Vrijednost projekta je 999.081,83 kuna. Županija je nositelj projekta, zajedno s 33 partnera: ukupno 30 osnovnih škola te Centrom za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, kojima je Krapinsko – zagorska županija osnivač te Gradom Krapinom i Općinom Stubičke Toplice, koje su osnivači osnovnih škola na svojem području. Projekt je usmjeren na ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele obroka u osnovnim školama.

– Ovo je već šesti po redu ‘Zalogajček’, kojim osiguravamo prehranu za djecu u riziku od siromaštva. Možda to nije najprimjereniji izraz, no i prije ovoga se svoj djeci u Krapinsko – zagorskoj županiji, koja su htjela jesti u školskoj kuhinji, osigurala ta mogućnost, a to su sufinancirale jedinice lokalne samouprave i Županija. Sada to radimo iz sredstava iz europskih fondova, što nam otvara prostor da ulažemo u obrazovni sustav, ali u neke druge segmente. Ovo je hvalevrijedan projekt – rekao je župan Kolar nakon uručenja ugovora.

Još 2,3 milijuna kuna

“Užina za sve IV” pak je naziv projekta Varaždinske županije kojim će se s gotovo milijun kuna bespovratnog novca iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i proračuna RH u novoj školskoj godini financirati prehrana za još 994 učenika u riziku od siromaštva. Ugovor je s ministrom Aladrovićem potpisao varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je pritom istaknuo da će uz ta bespovratna sredstva, Varaždinska županija iz svojeg proračuna osigurati dodatnih 2,3 milijuna kuna za besplatnu prehranu za sve učenike koji ostvaruju pravo na dječji doplatak.

– To je još jedan doprinos za stvaranje sustava jednakih šansi za učenike u 33 osnovne  škole, čiji je Županija osnivač – istaknuo je župan Stričak. Ukupno će biti osigurano 3,3 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba