Na pregradskoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije započeli 570.000 kuna vrijedni radovi na sanaciji posljedica zagrebačkog potresa, a u Kostelu istraživački radovi na kapeli Trpećeg Isusa

“Sanira se puknuće između tornjeva i zabata, a zbog puknuća i na samoj freski – potrebno je obnoviti i pročelje“

Objavljeno: 27.08.2021. zagorjeinternational

Započeli su radovi na župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pregradi.

Naime, takozvani zagrebački potres koji se dogodio 22. ožujka prošle godine, prouzrokovao je puknuće između tornjeva i zabata, koje je prema odredbi Konzervatorskog zavoda potrebno sanirati.

-Pojavilo se puknuće i na samoj freski, koja se nalazi na pročelju crkve te se zbog toga treba pristupiti i restauraciji freske te obnovi pročelja – pojasnili su iz Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije pregrada.

Cijena radova s uključenim PDV-om iznosi 570.000 kuna, a radovi će se kako ističu iz Župe, odvijati u skladu s financijskim mogućnostima.

Dodajmo, da su u Kostelu započeli istražni radovi na kapeli Trpećeg Isusa, a dosad su napravljene 3D snimke kapele sv.  Leonarda,  sv.  Ane,  sv.  Jurja,  crkve sv. Mirka i starog župnog dvora u Kostelu. Objekti su kulturno dobro pod zaštitom te je za njih potrebno izraditi detaljnu dokumentaciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba