Policija i ovog vikenda pojačano nadzire promet te ujedno apelira:

“Budite odgovorni, za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ni jedan razlog ne može biti opravdan”

Objavljeno: 21.08.2021. zagorjeinternational

Iz Policijske uprave Krapinsko-zagorske upozoravaju vozače da prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, zatim da voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih, ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno, potom ne izlaze na kolnik s tehnički neispravnim i neregistriranim vozilima te da se ne kreću bezrazložno pretjecajnom trakom na autocesti.

 -Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, zbog čega za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog ne može biti opravdan – napominju iz PU krapinsko-zagorske.

Posebno apeliraju i na vozače motornih vozila na četiri kotača jer sve većim sudjelovanjem motociklista i mopedista u prometu, povećava se mogućnost njihova stradavanja.

-Prilikom skretanja posebnu pažnju treba posvetiti pravovremenom uočavanju motociklista koji nailaze iz suprotnog smjera, odnosno prilikom uključivanja u promet posebnu pažnju treba posvetiti pravovremenom uočavanju motociklista te postupiti na najsigurniji mogući način, odnosno pričekati i propustiti motocikliste. S druge strane, motociklisti moraju biti svjesni opasnosti kretanja brzinom većom od dozvoljene, pogotovo u zavojima i pred križanjima te bi obavezno trebali i morali prilagoditi brzinu svim uvjetima koje u određenoj situaciji mogu i moraju predvidjeti– upozoravaju iz PU krapinsko-zagorske, ističući da osobe u automobilima moraju obavezno koristiti sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.

Kršenje zakonskih propisa

Također, upozoravaju da jedan dio pješaka i biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

-Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, a bicikliste dodatno upozoravamo kako je Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća, odnosno noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla – rekli su iz PU krapinsko-zagorske.

Mlade osobe

Poseban apel upućen je i roditeljima mladih osoba da im se ne omogući dostupnost upravljanja vozilom dok nisu položili vozački ispit, kao ni u slučaju da postoji saznanje da su konzumirali alkohol.

-Naposljetku, prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažite na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu – poručuju iz PU krapinsko-zagorske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba