Gospodarska škola Čakovec najbolja je strukovna škola u Hrvatskoj i dobitnica nagrade "Šegrt Hlapić" za 2021. godinu

ŽUPAN POSAVEC: Ovo je iznimno vrijedan uspjeh, ali i očekivan za svakoga tko prati kako pristupamo obrazovanju i kakve rezultate stvaramo u Međimurju

Objavljeno: 02.07.2021. zagorjeinternational

Gospodarska škola Čakovec najbolja je strukovna škola u Hrvatskoj i dobitnica nagrade “Šegrt Hlapić” za 2021. godinu. Nagrada je dodjeljena na svečanosti održanoj u četvrtak u Zagrebu, povodom Dana Hrvatske obrtničke komore, a dodijelilo ju je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, na prijedlog Obrtničke komore Međimurja.
Nagrada “Šegrt Hlapić“ već tradicionalno se uručuje najboljoj školi, najboljem majstoru – mentoru i najboljem učeniku.  Čestitke im je uputio međimurski župan Matija Posavec.
– Ovaj uspjeh je iznimno vrijedan, no i očekivan za svakoga tko prati način na koji pristupamo obrazovanju i kakve rezultate stvaramo u području obrazovanja u Međimurju. Zajedno s Gospodarskom školom Čakovec, ostalim strukovnim školama i institucijama, nastavljamo jačati strukovna zanimanja, povezivati obrazovanje s gospodarstvom kroz stipendije, stručne prakse, centre kompetentnosti i znanstveno – istraživačke centre – kazao je župan Posavec te dodao da Međimurska županija nastavlja i s ulaganjima u obrazovanje te da je projektna dokumentacija za obnovu Gospodarske škole Čakovec spremna za prijavu na natječaj Mehanizma za oporavak.
– Nadamo se da će natječaj biti otvoren do kraja godine, kako bismo što prije mogli obnoviti školu i krovište, projektom vrijednim 10 milijuna kuna te kako bi škola zasluženo mogla zasjati u novom ruhu – rekao je Posavec.
Predsjednik Obrtničke komore Međimurja Boris Lukovnjak je dodao da Obrtnička komora Međimurja već dugi niz godina uspješno surađuje s Gospodarskom školom Čakovec te da im je drago što je Ministarstvo prepoznalo kvalitetu i doprinos koji Gospodarska škola Čakovec daje razvoju obrtničkih zanimanja.

Kriteriji za izbor

Kriteriji za izbor najbolje škole bili su broj nastavnih programa i programa za zanimanja iz sustava vezanih obrta, sudjelovanje i uspjeh učenika na državnim natjecanjima znanja i vještina, prosječan uspjeh učenika, broj manifestacija na kojima je škola prezentirala zanimanja u sustavu vezanih obrta te programi u kojima sudjeluje škola, a koji su sufinancirani europskim sredstvima.
Gospodarska škola Čakovec osnovana je 1993. godine, a provode programe u području prometa i logistike, tekstila i kože, poljoprivrede, prehrane i veterine te usluga zaštite i osobnih usluga. Danas broje oko 350 učenika, a škola već niz godina uspješno provodi razne EU projekte, što je 2015. godine potvrđeno dodjelom Erasmus+ povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Tom je poveljom Gospodarska škola nagrađena za napore uložene u internacionalizaciju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru programa Erasmus+.

Poticaj za dalje

– Naš rad i trud koji smo uložili unatrag posljednjih pet godina, sada je prepoznat, no važno je naglasiti da to nije rezultat rada pojedinaca, već uspjeh cijelog sustava, od naših djelatnika, profesora, mentora i učenika, do potpornih ustanova, a posebno moramo zahvaliti Međimurskoj županiji i Obrtničkoj komori Međimurja na dosadašnjoj suradnji. Ova nagrada nam je dodatan poticaj za rad, ali i za još snažnije povezivanje obrazovanja i obrtništva na dobrobit naših učenika –  poručio je ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko, koji je ponosan što je nagrada “Šegrt Hlapić“ po prvi puta stigla u Međimurje i to upravo u njihovu školu.
– Važnost Gospodarske škole Čakovec prepoznata je i na europskoj razini te je škola 2019. godine dobila nagradu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore za najbolju školu u Hrvatskoj u području strukovnog obrazovanja, a državna nagrada “Šegrt Hlapić“ još jedna je potvrda kvalitete međimurskog obrazovanja- rekao je Renato Vinko. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba