OSTALI BEZ NOVCA I MATURALCA: Učenicima OŠ iz Gornje Stubice putovanje u Orebić bilo je otkazano zbog koronavirusa, a putnička agencija nije im vratila novac

“Dok su druga djeca iz zagorskih škola na maturalce išla, naša nisu, a škola sad ‘pere ruke’ – kao, mi smo potpisali ugovor, nek’ se snađemo i utjeramo dug”

Objavljeno: 28.06.2021. zagorjeinternational

Ono što je za njih trebalo biti jedno od najljepših i najradosnijih iskustava osnovnoškolskog obrazovanja, pretvorilo se u pravu noćnu za učenike Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice, ali i njihove roditelje.
Naime dva su razredna odjeljenja trebala ići na višednevnu izvanučioničku nastavu u Orebić, od 14. do 17. lipnja 2020., kada su spomenuti učenici završavali sedmi razred. No, zbog koronavirusa putovanja učenika tada nisu bila dopuštena, pa su roditelji s ravnateljicom škole Sanjom Knezić dogovorili da će se put odgoditi.
Ugovor su potpisali s Kontakt Toursom, agencijom iz Zagreba. Cijena aranžmana po učeniku bila je 1650 kuna, što su roditelji davno otplatili u dogovorenim ratama. Situacija s koronavirusom i dalje se nije smirivala i tako je došlo proljeće 2021., kada je i učenicima i roditeljima postalo jasno da od putovanja neće biti ništa.

– Dok su druga djeca iz zagorskih škola na maturalce išla, naša nisu, nikako dogovoriti termin s agencijom s kojom smo potpisali ugovor – rekli su ogorčeni roditelji za portal Ni Zagorje Malo.

Ljuti na ravnateljicu

Ističu i da su ljuti na ravnateljicu škole, koja je, navode, inzistirala da se od izleta ne odustane, iako je bilo jasno da od toga neće biti ništa.
– Kontakt Tours je ona dovela u školu, tvrdeći da je to i jedina agencija koja se javila. Pa ako škola nešto organizira, onda bi valjda trebala i preuzeti neku odgovornost. Jasno je da smo mi roditelji potpisali ugovor, ali je žalosno da škola sad ‘pere ruke’. Kao, mi smo potpisali, mi se nek’ i snađemo i utjeramo dug – ogorčeni su roditelji.
Portal Ni Zagorje Malo pokušao je kontaktirati školu, gdje im se tijekom tjedna ni u koje doba nitko nije javljao na telefon, a nisu im se javili ni u Kontakt Toursu. Na višednevni plaćeni izlet ista agencija nije odvela niti djecu iz OŠ Pušća.
Kontakt Tours je u svibnju školi u Gornjoj Stubici odgovorio da epidemiološka situacija i dalje ne dozvoljava školska putovanja.
– U vrijeme novog termina i dalje stoje preporuke da se školska putovanja ne održavaju. S obzirom na situaciju u turističkom sektoru i prema zakonu koji je donijela Vlada, a koji se tiče svih odgođenih i otkazanih putovanja uvjetovanih pojavom virusa na odredištu odnosno njegovoj bližoj okolici, povrat novca strankama se vrši u roku od 180 plus 14 dana od kraja posebnih uvjeta – napisao je tada u odgovoru Tihomir Korać, vlasnik Kontakt Toursa.

Izmjena Zakona

No, piše Ni Zagorje Malo, nigdje nije uputio roditelje da prema tom istom Zakonu o pružanju usluga u turizmu, na koji se poziva, umjesto izleta učenici i roditelji mogu dobiti pojedinačne vaučere za neko drugo putovanje. Nije ih uputio niti na osiguranje kod kojeg je trebao aranžman osigurati, niti je rekao kod kojeg je osiguranja (ako je) agencija uplatila osiguranje jamčevine.
U međuvremenu, Zakon o pružanju usluga u turizmu je izmijenjen. Vlada više agencijama ne ostavlja ‘pandemijski’ rok za povrat novca 180 plus 14 dana, već ih obvezuje da novac klijentima vrate u roku od 14 dana. Zakon je izglasan, a stupa na snagu ovih dana, čim bude objavljen u Narodnim novinama.
No, prema informacijama s kojima raspolaže Ni Zagorje Malo, Kontakt Tours je u blokadi, a navodno je tijekom ovog mjeseca pokrenuo zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba