Danas se obilježava Dan antifašističke borbe

Plenković i Milanović zajedno će u Spomen – parku Brezovica obilježiti 80. obljetnicu osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda

Objavljeno: 22.06.2021. zagorjeinternational

Od 2002. godine, Dan antifašističke borbe u Republici Hrvatskoj, obilježava se 22. lipnja, u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica pored Siska. Bila je to prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe.

Sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret, on se u Hrvatskoj postupno razvijao. Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske je za vrijeme Drugog svjetskog rata, obavljalo  vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, a 1945. godine ZAVNOH je prerastao u Narodni sabor Hrvatske, čime je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta.

Narodna Republika Hrvatska konstituirana je 1945. godine, kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga.

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović nazočit će obilježavanju Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica kraj Siska kojeg organizira Vlada u povodu 80. obljetnice osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda i prve antifašističke borbene jedinice u ovom dijelu Europe. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba