Zagorskim učenicima svečano dodijeljene Pjesničke nagrade "Antun Mihanović" - posebno se iskazali Oroslavčani

Ovogodišnji laureati su Petra Jambrešić (OŠ Klanjec), Katja Skušić (OŠ Oroslavje), Lana Zebec (OŠ Oroslavje) i Jana Šalec (SŠ Oroslavje)

Objavljeno: 14.06.2021. zagorjeinternational

U godini velikih okruglih obljetnica, u kojoj se obilježava 225. godišnjica rođenja i 160. godišnjica smrti Antuna Mihanovića, tradicionalnom dodjelom pjesničke nagrade koja nosi njegove ime, a dodjeljuje se učenicima osnovnih i srednjih škola iz Krapinsko – zagorske županije, klanječke kulturne ustanove i udruge započele su s organizacijom cijelog niza kulturnih programa koji će se odvijati idućih mjeseci, a vezani su uz ime autora stihova “Lijepe naše”.
Ovogodišnji pjesnički natječaj, koji organiziraju Grad Klanjec te Gradska knjižnica i čitaonica “Antun Mihanović”, bio je jubilarni petnaesti po redu, a organizatori su bili izuzetno radosni što su na pjesnikov rođendan nagrađene pjesnike mogli ponovno ugostiti na Trgu Antuna Mihanovića.
Ovogodišnji pjesnički natječaj brojem pristiglih radova nadmašio je sva očekivanja organizatora – prijavilo se devet škola, 19 mentora, a sudjelovalo je 78 učenika s 99 pjesama. Radove je ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu Branka Tuđa Kanceljak, Ljubica Ribić i Marija Hlebec.

Posebne nagrade

U kategoriji nižih razreda osnovnih škola, prvu nagradu osvojila je Petra Jambrešić za pjesmu “Boje mojega kraja” (OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, mentorica Mira Petek), druga nagrada otišla je u ruke Lote Belošević iz OŠ Oroslavje (mentorica Snježana Sitarić-Knezić). Dodijeljene su dvije treće nagrade i to Marti Grden iz OŠ Oroslavje (mentorica Snježana Sitarić – Knezić) i Marti Plečko Harapin iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec (mentorica Dubravka Jelušić).
U ovoj kategoriji dodijeljene su i dvije posebne nagrade, a dobili su ih Dominik Antolić iz prvog razreda OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, pod mentorstvom Barbare Bogović, te Petra Lacković iz OŠ Marija Bistrica, pod mentorstvom Biserke Ciglenečki.
U kategoriji viših razreda OŠ, prvonagrađena je pjesma “Ovih dana…” Katje Skušić iz OŠ Oroslavje (mentorica Vesnica Kantoci), drugu nagradu osvojile su Lorena Grahovar iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec (mentorica Dragica Gajšak) i Nika Žagar iz OŠ Matije Gupca Gornja Stubica (mentorica Antonija Krstić Peć). Treću nagradu podijelile su Lorena Cvilinder iz OŠ Đure Prejca Desinić (mentorica Vedrana Gudek) i Klara Juranić iz OŠ Krapinske Toplice (mentorica Mira Korbar).
Posebnu nagradu za svoj pjesnički uradak dobili su Ellen Bogović iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec (mentorica Tamara Harapin), Alen Miketić iz OŠ Marija Bistrica (mentorica Anita Klemar) i Anamarija Draganić iz OŠ Side Košutić Radoboj (mentorica Tamara Poljak).
U kategoriji učenika s teškoćama u razvoju prvu nagradu osvojila je Lana Zebec za pjesmu “Če bi štel”, dok je drugonagrađeni Božidar Antonio Hrgetić. Oboje su učenici OŠ Oroslavje, a mentorica im je Vesnica Kantoci. Treća nagrada otišla je u ruke Ivana Oreškovića iz OŠ Ante Kovačića Zlatar, pod mentorstvom Veronike Podobnik.
U srednjoškolskoj kategoriji pristigli su radovi iz Srednje škole Oroslavje, a najuspješnijom je ocijenjena pjesma “…jer je moja” mlade pjesnikinje Jane Šalec, pod mentorstvom Karmele Šafarik – Todorović. Druga nagrada otišla je i ove godine Magdaleni Blagec, pod mentorstvom Jelene Tukač, a treća je bila Marta Mrzljak, pod mentorstvom Karmele Šafarik – Todorović. Nagrađene pjesme čitali su sami autori, a svi radovi pristigli na natječaj objavljeni su u Zborniku koji su ilustrirali članovi Likovne udruge “Oton Iveković” Klanjec.

Poštanska marka

Mlade zagorske pjesnike, njihove mentore i roditelje pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice Maja Vukina Bogović, a u ime pokrovitelja čestitali su im Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu te gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.
U ovoj obljetničkoj godini Hrvatska pošta je 19. travnja izdala i prigodnu marku s motivom Antuna Mihanovića i to u seriji “Znameniti Hrvati”. Prvog dana izdana je i prigodna omotnica, a 10. lipnja u poštanskom uredu u Klanjcu i prigodni poštanski žig. Ivan Drašković iz Filatelističkog društva Zaboky kratko je publici predstavio i ovaj način prisjećanja na autora himne.
Potporu ovoj kulturnoj manifestaciji pružili su Ministarstvo kulture i medija, Krapinsko – zagorska županija i Grad Klanjec, a nagrade sponzorirali Turistička zajednica “Biser Zagorja”, BIMA i nakladnik “Katarina Zrinski”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba