ZAVRŠETAK DO KRAJA SRPNJA: Župan Kolar s dvoje načelnika i ravnateljem ŽUC-a Sirovcem u obilasku više od 1,3 milijuna kuna vrijednih radova na županijskoj cesti Marija Bistrica – Konjščina

OBNOVA HODOČASNIČKOG PUTA: “Iskoristili smo priliku na istoj dionici napraviti dva gradilišta, tako da će, kada otvorimo i sanirano klizište i propust, promet opet normalno teći”

Objavljeno: 04.06.2021. zagorjeinternational

Na županijskoj cesti ŽC2204 Marija Bistrica – Poljanica Bistrička – Konjščina aktivna su dva gradilišta, ukupno vrijedna više od 1,3 milijuna kuna. Radi se o sanaciji klizišta te gradnji novog mosta Sušobreg. Radove na klizištu obišli su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec i načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

– Nažalost, mi i dalje obilazimo gradilišta na području Krapinsko – zagorske županije koja su vezana uz sanacije klizišta. To je naša realnost. Zahvaljujem Vladi RH na programu koji se provodi preko Hrvatskih voda, u sklopu kojeg se s 55 posto sufinancira sanacija klizišta jer mi bismo bili u ozbiljnim problemima da to moramo činiti sami. Nadam se da će Vlada zadržati taj program te da ćemo i u narednim godinama moći koristiti ta sredstva jer, nažalost, mi u četiri godine uložimo otprilike 20 milijuna kuna vlastitih sredstava u sanaciju klizišta i za toliko nam se otvori novih. Vi ne možete predvidjeti kada i gdje će se ona otvoriti, ali u posljednje vrijeme puno radimo na praćenju oborinske odvodnje te nastojimo regulirati i usmjeriti tokove voda. Naravno, novca nikad dosta, ali, kao što sam i najavio, mi ćemo 30-ak milijuna kuna, za koliko se mislimo zadužiti, uložiti prije svega u poboljšanje kvalitete asfaltnog habajućeg sloja i u sanaciju propusta, dakle, u kvalitetu samih prometnica, i taj novac nećemo koristiti za sanaciju klizišta, ali ćemo povećati proračunska sredstva za to. Tako da kroz ovaj program možemo u periodu od godinu dana obnoviti 60-ak kilometara cesta. Ravnatelj ŽUC-a obići će sve nove gradonačelnike i načelnike, upoznati ih s programom koji smo pripremili jer ćemo s čelnicima općina i gradovima dogovarati prioritete. Naravno, struka će imati zadnju riječ – kazao je Kolar.

Nadovezao se načelnik Milički, rekavši da se spomenuto klizište otvorilo na jednom od važnijih pravaca prema Mariji Bistrici.

Hodočasnička sezona

– Osim domaćih, mnogo ljudi iz Varaždinske i Međimurske županije prolazi ovom dionicom, ovaj je put već godinama ‘utaban’ te, osim vozila, prolazi i mnogo pješaka i biciklista, radi se o iznimno bitnom pravcu. Zahvaljujem Županiji i Županijskoj upravi za ceste što su u prioritete uvrstili sanaciju ovog klizišta. Nažalost, nedaleko je još jedno klizište, tako da vjerujem kada bi i njega sanirali, da će cesta dobiti siguran i normalan profil. Propust na granici s Konjščinom je također u sanaciji te vjerujemo da će do 1. kolovoza sve biti završeno, kako bi se u špici hodočasničke sezone ova cesta mogla pustiti u promet – kazao je Milički.

– S obzirom na to da je uz cestu velika naseljenost, a i poprilično je prometna, naročito ljeti, kada se njome kreće veliki broj vjernika i hodočasnika, klizište je predstavljalo ugrozu za sigurnost i protočnost prometa, ali i za dva stambena objekta. Stoga smo morali krenuti u sanaciju, kojom je predviđena potpuna zaštitna konstrukcija u duljini od 40 metara, koja se temelji na dubinskom pilotiranju. Postavljeno je 40 pilota na razmaku od jednog metra, neki do dubine osam, a neki do 10 metara. Sada se izrađuje armirano – betonska konstrukcija, odnosno zid koji će prihvatiti sve prometno opterećenje, a po njegovom završetku krenut će se s uređenjem kolnika, odnosno same ceste. Ukupna ugovorena vrijednost radova je 742.000 kuna, a dinamika radova, bez obzira na period lošijeg vremena, je dobra. Ugovoreni rok za završetak je 31. srpnja, no ako vrijeme posluži, vjerujem da će biti gotovo i prije i tako vratiti promet u normalu – najavio je ravnatelj ŽUC-a Sirovec.

Novinare je zanimalo što je s rupama uz bankine koje se stvaraju na toj cesti, koje zbog svoje dubine predstavljaju opasnost za automobile koji njome prolaze.

– Radi se o prometnoj cesti, gdje je sama širina asfalta 4,5 do pet metara i prilikom mimoilaženja dvaju automobila, bankine dosta stradaju, s obzirom na činjenicu da se radi o cesti koja nije na ravničarskom terenu, već ima svoja svojih uzdužnih i poprečnih denivelacija. Bankine nam tu najčešće odlaze, pogotovo kada imamo duži kišni period, tada ih i sama voda dodatno oštećuje. Znamo za problem, nalozi su izdani i, ako nas vrijeme posluži, i bankine ćemo sanirati u najkraćem mogućem roku – najavio je Sirovec, koji se potom sa županom Kolarom i svojim pomoćnikom Mladenom Burićem uputio do drugog gradilišta u Sušobregu, gdje ih je dočekala novoizabrana načelnica Konjščine Anita Krok.

Dobra dinamika

– Nalazimo se na županijskoj cesti 2204 u Sušobregu, gdje radimo na sanaciji propusta koji je bio u dosta lošem stanju. Sanacija iziskuje rušenje propusta te sanaciju prilazne ceste. Ugovorena vrijednost radova je 606.000 kuna, a izvodi ih tvrtka “Tarac” iz Bedekovčine. Kao nadzorni inženjer, vrlo sam zadovoljan dinamikom radova, nadamo se da će oni biti završeni do kraja srpnja, kada je i rok, i ovim putem bih zamolio sve mještane da se strpe jer će radovima uskoro doći kraj – kazao je pomoćnik ravnatelja ŽUC-a Burić.

Načelnica Krok kazala je da se radi o vrlo važnoj dionici za Konjščinu te je također mještane zamolila za strpljenje.

– Sanacija ove dionice i mosta vrlo je važna za našu općinu. Zahvaljujem Županijskoj upravi za ceste i Županiji na dobroj suradnji i volji da se ovo sanira te pozivam naše mještanke i mještane na strpljenje jer u narednim tjednima promet ovuda neće biti moguć, a stvaraju se i gužve po obilaznim putevima, pa se nadam da će žitelji u što većem broju koristiti državnu cestu Zlatar Bistrica – Marija Bistrica. Radujem se dobroj suradnji sa Županijom, ali i s općinom Marija Bistrica, jer ova je cesta glavna poveznica između Konjščine i Marije Bistrice, dakle, glavna prometnica naših hodočasnika prema marijanskom svetištu – zaključila je načelnica.  

– Ovo je vrlo prometna cesta, zapravo hodočasnički put, međutim, iskoristili smo priliku planski na istoj dionici napraviti dva gradilišta, tako da će, kada otvorimo i sanirano klizište i propust, promet normalno teći. Za jedno i drugo gradilište je završetak radova predviđen 31. srpnja i to će se sigurno poštivati, to možemo ljudima garantirati. Gradilište je samo po sebi dosta komplicirano jer je trebalo preregulirati kompletan potok, sreća pa imamo dva propusta jedan za drugim, pa smo mogli preusmjeravati potok, no mučile su nas i visoke vode zbog ogromnih količina padalina u proteklih 14 dana. Međutim, uspjelo se sve na vrijeme napraviti i sada, kad je izbetonirana gornja ploča, koja se mora sušiti još tri tjedna, imat ćemo mjesec dana da se radovi završe – zaključio je Kolar.

 Klizište u Globočecu

Novinare je zanimalo i klizište u Globočecu, koje se, kažu, opasno približilo cesti. Ravnatelj ŽUC-a Sirovec je kazao da je problem nastao jer su se radovi izvodili već krajem prošle godine, u izrazito kišnom periodu, kada je bilo teško sve adekvatno sanirati.

– Što se tiče dubinskih drenova, mi ih u kontinuitetu pratimo i nije problem, međutim, potrebno je napraviti površinsku sanaciju klizišta. Planirali smo to sanirati već početkom godine, međutim, kišno vrijeme nas je onemogućilo. Čim se teren dovoljno osuši, pristupit ćemo završnom uređenju, očistiti zemlju koja je u betonskim kanalicama i dodatno urediti samu padinu, da bismo spriječili eroziju materijala koje se sada događa – zaključio je Sirovec.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba