INVESTICIJA ŽUC-a: U Štuparju u općini Petrovsko završila izgradnja novog propusta, vrijedna 536.000 kuna, ravnatelj Sirovec najavio nove investicije:

“Ove godine u održavanje planiramo uložiti 38 milijuna kuna, a sanirat će se i četiri klizišta te asfaltirati 17 kilometara cesta”

Objavljeno: 17.03.2021. zagorjeinternational

U naselju Štuparje u općini Petrovsko završila je izgradnja novog propusta koja je počela krajem prošle godine, budući da je stari bio dotrajao i oštećen i time je predstavljao ugrozu protočnosti odvijanja prometa. Kako je propust ujedno bio i dosta uzak, naročito je bio problem za prometovanje autobusa za prijevoz školske djece.

Sigurnost prometovanja

– Vrijednost radova na novom sandučastom armirano – betonskom propustu ukupne duljine 11 metara iznosi 536.000 kuna. Sada ima adekvatnu širinu prometnih traka i pješačku stazu sa svom pratećom opremom. Zahvaljujući dobrom vremenu tijekom zime i dobroj dinamici izvođenja radova, sve je završeno prije zadanog roka, koji je bio 31. ožujka. Nadamo se da će propust doprinijeti prvenstveno sigurnosti, protočnosti i lakšem prometovanju, kako autobusa, tako i svih mještana koji koriste ovaj dio lokalne ceste – kazao je prilikom obilaska propusta ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec, a onda se osvrnuo na odrađeno u prošloj godini.

– Ukupno smo za poslove našeg građenja i održavanja uložili nešto više od 38 milijuna kuna. Godina je zbog pandemije bila specifična s dosta ograničenja, pa smo zadovoljni s tom dinamikom. Također, 18 milijuna kuna je uloženo za radove redovitog održavanja tijekom cijele godine, što obuhvaća zimsku službu, košnju, održavanje vegetacije te prometne signalizacije. Valja istaknuti i veliki investicijski ciklus od 5,7 milijuna kuna u novi asfalt na ukupno 15 dionica, asfaltirano je nešto više 65.000 četvornih metara, odnosno 14,5 kilometara dionica, a u suradnji s Hrvatskim vodama sanirali smo i šest klizišta ukupne vrijednosti 6,3 milijuna kuna, pri čemu je ŽUC sudjelovao s 45 posto, a Hrvatske vode s 55 posto tog iznosa. Sanirano je i jedno križanje na području Stubičkih Toplica, koje je bilo nepregledno i s tri kraka, a mi smo ga korigirali u kružni tok, što je koštalo nešto više od 900.000 kuna. U prošloj je godini kroz nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa sanirano i nekoliko lokacija županijskih cesta koje su bile označene kao potencijalna opasna mjesta, ugradnjom mikro asfalta ili dodatne prometne signalizacije, a s milijun kuna smo se uključili kao pomoć jedinicama lokalne samouprave u sufinanciranju projekata izgradnje oborinske odvodnje i nogostupa – nabrojao je Sirovec, pa iznio i planove za ovu godinu.
– Ponovo planiramo uložiti 38 milijuna kuna za radove redovitog održavanja. Nastavljamo i s programom sanacije klizišta, planiramo ih, također u suradnji s Hrvatskim vodama, sanirati četiri, procijenjene vrijednosti 4,9 milijuna kuna. U planu je i novi investicijski ciklus što se tiče samog asfaltiranja u vrijednosti od 6,9 milijuna kuna, kojim se planira presvući nešto više od 70.000 četvornih metara, odnosno 17 kilometara novim asfaltom, na ukupno 19 dionica. Još tri lokacije na županijskim cestama koje su okarakterizirane kao opasne također su u planu za sanaciju, a 1,8 milijuna kuna je namijenjeno za sufinanciranje izgradnje nogostupa u suradnji s jedinicama lokalne samouprave koje su pripremile projektno – tehničku dokumentaciju. Još 695.000 kuna planiramo izdvojiti za dokumentaciju za sanaciju klizišta, za ukupno sedam projekata sanacije. ŽUC inače ima godišnji proračun od 45 milijuna kuna te upravlja sa 680 kilometara cesta na području Krapinsko – zagorske županije – zaključio je Sirovec, s kojim je na obilasku novog propusta u Štuparju bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Izvukli maksimum

– Čestitam ravnatelju, gospodinu Sirovcu, i njegovoj ekipi na vrlo dobro obavljenom poslu u 2020. godini. S onim sredstvima koje smo imali na raspolaganju, izvukli smo maksimum, a takav nam je plan i za 2021. godinu. Satima smo gledali pripremljenu projektnu dokumentaciju i potrebe, da stvarno novac koji ćemo uložiti, ide u dionice na kojima je sanacija trenutno najhitnija. I ono što uvijek gledamo, a to je da čitavo područje županije bude obuhvaćeno. Što se tiče osvrta na razdoblje od 2017. do 2021. godine, u radove je uloženo 180,6 milijuna kuna, od čega je oko 85,6 milijuna kuna vezano uz redovno održavanje, dok nam je ovo tzv. izvanredno održavanje iznosilo 94,9 milijuna kuna. Izgrađeno je 14 propusta na županijskim i lokalnim cestama, uređeno je više od 14 kilometara sustava oborinske odvodnje, postavljeno je 235 tisuća četvornih metara novog habajućeg asfaltnog zastora. Sanirano je 28 klizišta, od čega 14 kroz program Hrvatskih voda, a ostatak vlastitim sredstvima. 25 lokacija na županijskim i lokalnim cestama je definirano kao opasno, pa smo u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, to također sanirali. Sanirano je ili rekonstruirano deset raskrižja i ono što je izuzetno važno, pripremili smo 75 projektnih dokumentacija za nove radove – rekao je župan Kolar.
Dodao je i kako ŽUC ne raspolaže s dovoljno sredstava te da je potrebno mijenjati sustav financiranja županijskih uprava za ceste na razini cijele Hrvatske.

Pobijedi li na lokalnim izborima i ostane na poziciji župana, Kolar je najavio da će novom sazivu Županijske skupštine predložiti da ide u novo kreditno zaduženje zbog novog investicijskog ciklusa. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba