ZA DESETAK DANA POČINJE ISPUŠTANJE VODE IZ JEZERA TRAKOŠĆAN: U sklopu projekta koji se pripremao 15 godina, izvadit će se 200.000 kubičnih metara mulja, ribe “sele“ u Bjelovar

ADAM PINTARIĆ: Posjetitelji će i dalje moći obići 90 posto staze, ulaz nećemo naplaćivati, a tko zna, možda će nekome i ti radovi biti atrakcija

Objavljeno: 10.02.2021. JJ

Kako je izvijestio HRT, za desetak dana počinje ispuštanje vode iz jezera Trakošćan, koje će trajati dva mjeseca. Riblji fond će se stoga izmjestiti u ribnjake u blizini Bjelovara, a nakon toga slijedi otklanjanje mulja i čišćenje dna jezera u Trakošćanu.

Naime, jezero se polako pretvara u močvaru, pa već 15 godina teku pripreme i istraživanja u vezi s čišćenjem. Nekada je najdublji dio jezera iznosio šest metara, no zbog mulja dubina se drastično smanjuje.

Posljednje izmuljivanje obavljeno je 1960., a Hrvatske vode sada će u čišćenje uložiti gotovo 15 milijuna kuna. Radovi bi trebali biti gotovi do proljeća 2022., kada će voda ponovno biti puštena.

Jezero se prostire na 17 hektara, a procjenjuje se da će biti potrebno izvaditi 200.000 kubičnih metara mulja.

Ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić otkrio nam je da radovi neće onemogućiti posjetiteljima šetnju.

– Samo jedan dio šetnice na kojem će se izvlačiti mulj bit će zatvoren. U postocima, to bi značilo da će posjetitelji moći obići 90 posto terena, dok se neće moći proći samo kroz desetak posto staze. Naravno, to neće biti takva atrakcija za vrijeme izvođenja radova, ali tko zna, možda je nekome baš gradilište atrakcija. Upravo zato, ne strahujem od manjeg broja posjetitelja. S obzirom na medijski interes za projekt moglo bi se dogoditi da nam čak dođe više ljudi koji žele vidjeti što se radi. S obzirom na pandemiju koronavirusa, ali i same radove koji će se izvoditi, za sada nemamo namjeru početi ponovno naplaćivati ulaz u park, a u dvorcu se broj posjetitelja ne bi trebao smanjiti zbog radova, osim što, naravno, trenutno trpi zbog pandemije. A i sami radovi će biti relativno brzi gotovi, u godinu dana – zaključio je Pintarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba