Nastavak afere u Požegi

USKOK pokrenuo istragu protiv Puljašića i njegovog zamjenika

Objavljeno: 22.01.2021. zagorjeinternational

USKOK je u priopćenju objavio da je pokrenuo istragu protiv gradonačelnika Požege Darka Puljašića i njegovog zamjenika Marija Pilona.

– Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek (SSKOK Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1972. i 1982.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela „Trgovanje utjecajem“ iz članka 295. stavka 1. Kaznenog zakona.

Provedenim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su dvojica osumnjičenih, kao čelnik i njegov zamjenik u izvršnoj vlasti lokalne samouprave počinili kaznena djela trgovanja utjecajem prilikom provođenja postupaka javne nabave za izrade energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada na području grada Požege i drugih mjesta kojima je trgovačko društvo iz Požege upravitelj, a u kojem trgovačkom društvu je drugoosumnjičeni (1982.) predsjednik skupštine.

Dvojica osumnjičenih zatražila su od direktora navedenog trgovačkog društva da, prilikom provođenja navedenih postupaka, osigura angažman točno određenih izvođača, a sve protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada.

Naime, prema traženju spomenuto trgovačko društvo trebalo je uputiti pozive za dostavljanje ponuda onim ponuditeljima koje su odredili spomenuti osumnjičenici, a koji bi osigurali još dvije ponude drugih ponuditelja. Među ponuditeljima bi postojao dogovor da ponude međusobno usklade i tako omoguće da najbolji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili  osumnjičenici. Pri tome bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Direktor trgovačkog društva je takvo traženje odbio te je tijekom 2020. godine proveo javni natječaj suprotno njihovom traženju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv dvojice osumnjičenih hrvatskih državljana podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – navodi se u priopćenju USKOK-a.

Podsjetimo, Puljašić i Pilon nagovarali su Josipa Viteza, koji je bio direktor Komunalca i smijenjen je 23. prosinca 2020., da na natječaju pozove samo određenih sedam tvrtki a kasnije je popis nadopunjen još jednom.

Vitez je prije točno godinu dana na dva sastanka s gradonačelnikom Puljašićem i Pilonom ponio diktafon i tajno snimio razgovore u kojima oni na njega vrše pritisak i govore mu koje tvrtke treba pozvati za energetsko certificiranje i izradu glavnog projekta elektroenergetske obnove višestambenih zgrada kojima upravlja Komunalac. Vitez im objašnjava da je to nezakonito.

Na kraju je pozvao tvrtke koje su bile podobne Puljašiću i Pilonu, ali i devet drugih, a epilog je bila niža ukupna cijena za 560.000 kuna. Tada su počeli pritisci i prijetnje. Snimka je objavljena i u medijima, a zbog te afere raspušten je i gradski ogranak HDZ-a. Puljašić je podnio i ostavku na mjesto zastupnika u Saboru, prenosi Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba