BABY BOOM: U godini koja je tek prošla, u čak 13 županija lani rođeno više beba nego u 2019.

U OB ZABOK VESELILO SE 907 PUTA: U Krapinsko – zagorskoj županiji lani je rođeno 57 beba više nego godinu prije

Objavljeno: 19.01.2021. zagorjeinternational

U Osječko – baranjskoj, Šibensko  -kninskoj, Virovitičko  -podravskoj, Istarskoj, Međimurskoj, Ličko – senjskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Zagrebačkoj, Zadarskoj, Krapinsko – zagorskoj, Požeško – slavonskoj, Bjelovarsko – bilogorskoj i Brodsko – posavskoj županiji rođeno je lani više beba nego u 2019. godini! Ukupno oko 800 više. Ostalih sedam županija je imalo zajedno te oko 400 manje rođenih beba, donosi portal zupan.hr.

S obzirom na to da se neki roditelji odlučuju na porode u susjednim županijama, jer su im rodilišta bliža, ili ih nemaju kao primjerice Zagrebačka županija, zatim da su neke bebe rođene u privatnim klinikama, da su možda rođena i djeca stranog državljanstva, točan broj rođenih iz županija za sada nije poznat i objavit će ga DZS sredinom godine. Portal zupan.hr prikupio je podatke iz županija, odnosno njihovih bolnica te podatke o predanim zahtjevima za naknade za bebe. Brojeve iz Zagreba, koji ima i status županije, nemaju, ali od ostalih 20 županija, njih više od polovice je imalo veći broj beba u 2020. godini, što je značajan preokret važan za demografsku sliku. Važno je istaknuti i da porast rođenih beba imaju gotovo sve slavonske županije.

Najveći rast novorođenih bio je u Zagrebačkoj županiji, preko 200, Istarskoj i Međimurskoj oko 100, Osječko-baranjskoj i Zadarskoj 60, Krapinsko-zagorskoj 57, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj 41, Dubrovačko-neretvanskoj 39, Brodsko-posavskoj 12 više, Šibensko-kninskoj devet, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj pet više… Odnosno tih 13 županija je imalo oko 800 više rođenih beba nego godinu prije, dok je ostalih sedam imalo upola manji pad. No, tek dok se dobe podaci iz zagrebačkih bolnica, znat će se koliki je trend za cijelu zemlju.

Prva beba ove godine rođena je u od potresa stradaloj Sisačko-moslavačkoj županiji. U toj je županiji lani rođeno 749 beba, a preklani 792. No treba napomenuti kako se upravo iz te županije mnoge bebe rađaju u susjednim županijama. Dokaz tome su podaci DZS-a, prema kojima su u 2019. u toj županiji bile rođene čak 1222 bebe, odnosno oko 400 više nego li su to pokazali podaci iz matice rođenih.

Čak 57 beba više rođeno je lani u Krapinsko-zagorskoj županiji. Lani je u Županiji bilo 850 poroda, a preklani 793.

Kako kažu u Krapinsko – zagorskoj županiji, lani su za naknade za bebe, treće i svako daljnje izdvojili 275 tisuća kuna plus 50.000 kroz opremu, dok je ove godine planirani iznos 300.000 kuna, a zbog većeg broja zaprimljenih zahtjeva. Za treće i svako sljedeće dijete Županija daje potporu od 1000 do 5000 kuna.

Rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana donira se i oprema. Tijekom 2020. godine nabavilo se 50 plahti i 520 dječjih bodija s logom “Bajka na dlanu”  vrijednosti 25.000 kn, a  koji se dijele novorođenoj djeci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba