Nakon serije potresa u prosincu, zgrada je u potpunosti izgubila stabilnost

OBNOVA NIJE MOGUĆA: Gradit će se nova područna škola u Lazu Bistričkom

Objavljeno: 15.01.2021. JJ

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je u četvrtak u Lazu Bistričkom održao sastanak sa Školskim odborom Osnovne škole Marija Bistrica, ravnateljem Osnovne škole Marija Bistrica Dominikom Karajićem te načelnikom Marije Bistrice Josipom Miličkim.

Župan Kolar je na sastanku izvijestio kako je zgrada Područne škole Laz u seriji potresa koji su se dogodili od 28. prosinca 2020. godine potpuno izgubila svoju stabilnost, zbog čega predviđena cjelovita obnova u sklopu Zakona o obnovi  nije moguća te će se pristupiti gradnji nove škole.

Podsjetimo, Područna škola Laz izgrađena je 1910. godine te je sve do velikog potresa 22. ožujka 2020. godine bila ne samo mjesto obrazovanja, već i centar društvenog i kulturnog života toga mjesta.  Zgrada škole je u najnovijim potresima zadobila nova oštećenja o kojima je izvijestio ovlašteni arhitekt, dok je župan Kolar istaknuo kako će Krapinsko – zagorska županija po izradi projektne dokumentacije krenuti  u izgradnju nove školske zgrade, koja će biti smještena na istoj parceli kao i sadašnja škola.

Sastanak s članicama i članovima Školskog odbora održan je u prostorima Vatrogasnog doma, kamo se privremeno preselila nastava iz Područne škole. Radove adaptacije vatrogasnog doma financirale su Krapinsko – zagorska županija i Općina Marija Bistrica, a u uključili su se i nastavnici te brojni vatrogasci i roditelji učenika s područja Laza. Područnu školu Laz, jednu od tri područne škole na području općine Marija Bistrica, pohađa 28 učenika. Na sastanku su sudjelovali i pročelnica Upravnog odjela Krapinsko – zagorske županije nadležnog za obrazovanje Mirjana Smičić Slovenec te predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Laz Stjepan Joć.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba