Nakon što se cijepila protiv koronavirusa, mlada liječnica iz Bjelovara je imala alergijsku reakciju na ubod, a onda je dobila i neurološke smetnje

“Povezanost neuroloških simptoma s primjenom cjepiva nije vjerojatna. Neurološki simptomi vjerojatno su povezani s antialergijskom terapijom koja je primijenjena zbog alergijske reakcije”

Objavljeno: 13.01.2021. zagorjeinternational

Nakon što se cijepila protiv koronavirusa, mlada liječnica iz Bjelovara je imala alergijsku reakciju na ubod, a onda je dobila i neurološke smetnje, piše 24 sata.

– Potvrđujem navod iz vašeg upita da je kod jedne naše zaposlenice nakon primljene doze cjepiva došlo do određene reakcije. Obradi i liječenju se pristupilo simptomatski te je zaposlenica upućena na daljnju obradu u KBC Zagreb kako bi se dodatnim pretragama utvrdio razlog reakcije. Postupak ispitivanja i obrade još nije u potpunosti okončan niti je postavljena konačna dijagnoza te bi bilo vrlo neozbiljno donositi preuranjene i ishitrene zaključke i mišljenja. Tim više što se zaposlenica ne nalazi na obradi u našoj ustanovi te ne raspolažemo relevantnim podacima – odgovorio je portalu 24 sata ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Alloucha. 

Portal neslužbeno doznaje da je liječnica nakon cijepljenja dobila crvenilo na mjestu uboda, zbog čega je primila kortikosteroide, a onda od njih zapravo imala neke smetnje. Sad je sve u redu i osjeća se dobro. 

– Kortikosteroidi mogu imati brojne nuspojave. Liječnica je zapravo, koliko zasad znamo, imala komplikaciju zbog svoje ranije bolesti, napada migrene, a ne zbog cjepiva. Kako su se njene kolege u Bjelovaru uplašile, dovezena je na Rebro – kaže anonimni izvori.

– Slijedom ocjene svih zaprimljenih informacija, koje uključuju i opsežnu neurološku obradu i mišljenje neurologa, zaključeno je kako povezanost neuroloških simptoma s primjenom cjepiva nije vjerojatna. Neurološki simptomi vjerojatno su povezani s antialergijskom terapijom koja je primijenjena zbog alergijske reakcije. Alergijska reakcija smatra se povezanom s primjenom cjepiva. Prema dostupnim podacima, bolesnica je sada urednog neurološkog statusa. Ove informacije evidentirane su u bazama nuspojava te se koriste pri kontinuiranom praćenju sigurnosti primijenjenih lijekova – odgovara HALMED. 

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a je prije dva dana je rekao kako zasad ima oko 60 prijava nuspojava na cjepivo, ali je riječ samo o očekivanim reakcijama poput glavobolje, povećane tjelesne temperature, bolova u ruci, trnjenja ruke, raznih osipa. Ukupno je prijavljeno šest nuspojava u obliku alergijske reakcije, kazao je. 

– Ništa nije zabrinjavajuće, to su sve očekivane nuspojave – zaključuje Kaić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba