Nemojte i vi postati žrtva prevare!

Evo kako provjeriti stvarnu kilometražu prilikom kupnje rabljenog vozila

Objavljeno: 02.01.2021. zagorjeinternational

Kupovanje novog automobila može biti vrlo stresno, neovisno o tome radi li se o novom vozilu ili se kupuje rabljeno. Ipak, ako je u pitanju rabljeno vozilo, šanse su veće da će i stres biti veći jer rabljena vozila nemaju uvijek “čistu“ prošlost. Ovo se posebno tiče kilometraže vozila, koja dosta često ne odgovara stvarnoj prijeđenoj.  

Namještanje kilometraže na rabljenim vozilima koja su namijenjena prodaji nije nikakva novost i ta se radnja događa u svim dijelovima svijeta. Primjerice, u Njemačkoj se procjenjuje da je kilometraža vraćena unazad na svakom trećem automobilu, piše HAK revija.

S obzirom na to da više nigdje ne možemo biti 100 posto sigurni je li na brojčaniku stvarno stanje stvari, evo koje mogućnosti za otkrivanje prave kilometraže još postoje.

Jednostavna metoda koja je moguća ako kupujete automobil na hrvatskom tržištu, jest traženje potvrde o stanju brojača kilometara na prethodnim redovnim tehničkim pregledima, koju je moguće dobiti na svakoj stanici za tehnički pregled vozila. Dokument se plaća 26,25 kuna, a može biti vrlo koristan. Primjerice, ako vozilo kojeg želite kupiti godišnje prelazi oko 15.000 kilometara, što ćete vidjeti na potvrdi, a u trenutku kad ga kupujete, desetak mjeseci nakon posljednjeg tehničkog pregleda, prešlo je samo tisuću kilometara, možete biti sigurni da nešto nije u redu.

Centar za vozila Hrvatske dao je podatke koji pokazuju da je 2020. godine 17.073 građana zatražilo potvrdu o stanju brojača kilometara na prethodnim redovnim tehničkim pregledima u stanicama za tehničke preglede u Hrvatskoj, a do 20. prosinca 2021. godine izdano je njih 18.008. Važno je napomenuti da se potvrde mogu tražiti samo za vozila koja imaju povijest tehničkih pregleda u Hrvatskoj.

Kada su u pitanju hrvatske regije, kupci rabljenih vozila podjednako su sumnjičavi, pa je u 2020. godini zatraženo 5597 potvrda u Zagrebu, 1916 potvrda u Zagrebačkoj županiji, 1619 u Splitsko-dalmatinskoj, 1346 potvrda u Primorsko-goranskoj i 1060 u Osječko-baranjskoj županiji. Potvrde su se najmanje tražile u županijama s malim brojem stanovnika poput Požeško-slavonske (78 potvrda) i Ličko-senjske (137 potvrda).

U Hrvatskoj je u prvih 11 mjeseci ove godine zabilježeno 334.900 promjena vlasništva vozila, a od toga se 255.341 promjena odnosilo na osobna vozila. Kada pogledamo tu brojku i brojku zatraženih potvrda koji je bilo 17.073, može se steći dojam da kupci rabljenih vozila imaju veliko povjerenje u prodavatelje.

Da bi se spomenuta potvrda mogla dobiti u stanicama za tehnički pregled, potrebno je priložiti originalnu RH prometnu dozvolu vozila za koje tu potvrdu tražite i vlastiti identifikacijski dokument. Ako od vlasnika za ovu svrhu ne možete privremeno dobiti prometnu dozvolu, zatražite neka on pribavi potvrdu o stanju brojača kilometara prije nego što uđete u bilo kakve pregovore oko kupovine. Također, stanje vozila možete provjeriti i kod pouzdanog mehaničara, a imate pravo zatražiti i probnu vožnju koja mnogo toga može otkriti.

Važno je naglasiti da kod vozila iz uvoza traženje ove potvrde nema smisla, međutim, postoje portali na kojima se danas može provjeriti stanje vozila po broju šasije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba