Ljekarna Varaždinske županije – prva županijska ljekarna u RH s automatiziranim skladištem lijekova

VIŠE VREMENA ZA SAVJETOVANJE, MANJE ČEKANJA: Robotska ruka za svega osam sekundi pronalazi i isporučuje lijek do ljekarnika

Objavljeno: 27.12.2020. zagorjeinternational

U Ljekarni Varaždinske županije predstavljen je proces automatskog zaprimanja, pohrane i isporuke lijekova putem automatiziranog skladišta. Riječ je o potpuno digitaliziranom sustavu pri čemu robotska ruka pronalazi i isporučuje lijek u sedam do osam sekundi, koji se onda dostavlja na četiri mjesta izdavanja u neposrednoj blizini ljekarnika. Ljekarna Varaždinske županije ovime je ljekarničke usluge podigla na znatno višu razinu te je postala predvodnica inovacija, kao prva županijska ljekarna s tako implementiranim sustavom.

Veliko unaprjeđenje rada

Automatizirano skladište obišao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić kojih je istaknuo kako je u vremenima sve veće konkurencije i potrebe da suvremena ljekarna ponudi što širi asortiman, upravljanje zalihama postalo pitanje od velikog značaja.

– Ova automatizacija predstavlja veliko unapređenje rada naše ljekarne koja je prva kao županijska ljekarna u Hrvatskoj shvatila važnost upravljanja zalihama i osigurala najkvalitetniji sustav za to. Ovime su si bitno olakšali rad u ljekarni, podigli razinu usluge, uštedjeli vrijeme i prostor te stvorili preduvjete za povećanje prodaje. Ovaj je projekt vrijedan 1,7 milijuna, a zahvaljujući njemu ljekarnik više ne mora odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu ljekarne te ih donositi do radnog mjesta za izdavanje, već će imati više vremena za razgovor s korisnikom usluge i stručno savjetovanje, a povećat će se i protočnost, što je osobito važno sada u vrijeme epidemije COVID-19. U okviru sedam, maksimalno osam sekundi nakon pritiska na gumb dolazi lijek. Ovo ima cijeli spektar dodatnih usluga – praćenje trajanje lijekova, praćenje zaliha. Treba istaknuti kako se radi o procesu koji bitno pojednostavljuje stvari i kvaliteta usluga će ovime biti bitno drugačija. Najvažnije, korisnicima je osigurana bolja usluga i više vremena za savjetovanje – kazao je župan.

Naime, zahvaljujući automatizaciji ovog radnog procesa, ljekarnik sada ima više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje, a povećava se i protočnost, što je osobito važno u vrijeme epidemije COVID-19. Uz to se automatizirano skladište brine o zalihama lijekova i brojčanom stanju, kontrolira rokove trajanja, stavlja lijekove na predviđene pozicije, pri čemu sve navedene radnje zadaje ljekarnik preko ekrana računala na upravljačkoj konzoli za što su prošli i posebnu obuku.

Ravnateljica Ljekarni Varaždinske županije Zvezdana Petrović pojasnila je kako će najčešći lijekovi na recept ići u automatizirano skladište, dok i dalje ostaje izravna prodaja te savjetovanje.

-Ljekarnik, kao visokoobrazovani zdravstveni radnik, imat će više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje. On više ne mora odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu ljekarne te ih tako prikupljene donositi do radnog mjesta za izdavanje, već će lijekovi biti isporučeni iz automatiziranog skladišta na izlaznu lokaciju u blizini samog mjesta izdavanja – kazala je ravnateljica.

1,7 milijuna kuna

Radovi unutarnjeg uređenja i opremanja automatiziranog skladišta započeli su u listopadu 2020. godine te su završeni točno u ugovorenom roku bez kašnjenja . Ugovor o javnoj nabavi roba za automatizaciju radnih procesa vrijednosti 1.724.040 kuna s PDV-om, potpisan je u rujnu s tvrtkom Gama Ftura-om.

Riječ je o središnjoj ljekarni u Varaždinskoj županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima.

Automatizirano skladište su obišli i saborski zastupnik Anđelko Stričak, zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te Robert Nagusch iz tvrtke Gama Futura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter