NAJAVLJENO JE KAKO ĆE SE PRED NJIM STRANI DRŽAVNICI IMATI GDJE POKLONITI. ALI KAD SU SE UGASILE KAMERE SVE JE STALO

Pompozno otvorili Spomenik domovini koji je koštao 34,7 mil. kn, a sad šute o njegovoj namjeni. Za kamere koje će ga čuvati platit će se još 350.000 kn

Objavljeno: 23.12.2020. zagorjeinternational

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je prije 10-ak dana pompozno otvorio Spomenik domovini. Nakon toga otkriveno je da ga čuva zaštitarska služba koju je angažirao Grad Zagreb. U Gradu ne žele reći dokle će se spomenik čuvati i koliko to sve košta. Navodno će uskoro oko spomenika biti postavljene kamere koje će Grad platiti oko 350.000 kuna. Najavljeno je kako će se sada pred vječnim plamenom spomenika i strani državnici imati gdje pokloniti u znak poštovanja prema hrvatskoj državi, a Vlada će ga u tu svrhu uvrstiti u državni protokol. Ali po dobrom starom običaju u Hrvatskoj, kada su se ugasile kamere, ugasila su se i obećanja. O budućnosti spomenika sada najednom više nitko ne želi ništa govoriti.

Jutarnji list je pokušao dobiti odgovor što će biti sa spomenikom koje je porezne obveznike koštao 37,4 milijuna kuna. Pitali su je li donesena odluka o uvrštenju Spomenika domovini u državni protokol prilikom posjeta stranih državnika, je li u planu da ovaj spomenik bude mjesto odavanja počasti povodom državnih praznika i blagdana i je li u planu da pripadnici Hrvatske vojske čuvaju vječnu vatru kod spomenika u vidu počasne straže? Odgovori nisu stigli.

Iako na otvorenju spomenika nije bio predsjednik niti netko iz njegovog Ureda ista pitanja upućena su i na Pantovčak te namjerava li predsjednik Republike obići i položiti vijenac kod ovog spomenika prilikom važnih državnih praznika i blagdana? “Nemam za sada komentara na to pitanje”, odgovorio je predsjednikov glasnogovornik.

Iz Grada Zagreba su na ista pitanja kazali tek da je Grad vlasnik spomenika koji podmiruje troškove održavanja čija je procjena u fazi izrade. O budućoj namjeni spomenika nisu rekli ništa.

Posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova činio se idealnom prilikom da se započne s praksom polaganja vijenaca kod novog spomenika. No, Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola i šefica protokola Predsjednika Republike Hrvatske kaže kako to nije bilo moguće jer je protokol tog posjeta bio dogovoren prije otkrivanja spomenika. Osim inozemnih državnika, počast Hrvatskoj na tome mjestu odavali bi i novi veleposlanici u RH nakon što u Uredu predsjednika uruče vjerodajnice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba