Gradsko društvo Crvenog križa Krapina

UVIJEK NA RASPOLAGANJU: “Oni najpotrebitiji na području našeg grada kontinuirano su dobivali pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama, zaštitnim sredstvima, odjeći i obući”

Objavljeno: 16.12.2020. zagorjeinternational

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u suradnji s Gradom Krapina u ovoj je godini provelo niz akcija, kako bi se na razne načine pomoglo mještanima Krapine u potrebi. Dobra suradnja i veliki napori GDCK-a Krapina posebno su došli do izražaja u krizi uzrokovanoj koronavirusom, kada je Društvo pojačano provodilo svoje uobičajene aktivnosti, ali se i aktivno uključilo u ublažavanje posljedica korona krize, pojačanom brigom za ugrožene skupine građana, istaknuli su na press konferenciji GDCK-a Krapina gradonačelnik Zoran Gregurović i predsjednik GDKC-a Davor Šimunović.
Već sredinom ožujka provedene su operativne aktivnosti na Graničnom prijelazu Macelj, vezano uz nabavu, utovar, istovar i podjelu hrane i vode te dežurstva u karanteni za vozače kamiona u Hotelu Well u Tuheljskim Toplicama. No, bila je to samo jedna od mnogih aktivnosti.

– Djelatnici GDCK Krapina bili su na raspolaganju za staračka i samačka domaćinstva koja nemaju bliskog člana obitelji, osobe u samoizolaciji i osobe koje su pozitivne na COVID-19 putem SOS linije, a bilo im je potrebno osigurati osnovne životne potrebe (lijekove i hranu), prijevoz do liječnika i sl. Bili smo angažirani na nabavi, skladištenju i distribuciji zaštitnih sredstava za zdravstvene i socijalne ustanove u našoj županiji, a Općoj bolnici Zabok smo ustupili na revers dva šatora – kazao je Šimunović te podsjetio kako je u suradnji s Poliklinikom Breyer početkom studenoga ponuđena građanima Krapine i Krapinsko – zagorske županije još jedna lokacija na kojoj se mogu testirati brzim testom Antigen SARS-CoV-2 i izvaditi krv za test na antitijela na SARS-CoV-2.

– Prilagodili smo radno vrijeme pa radimo utorkom i četvrtkom od 8 do 10 sati pretragu Antigen SARS-CoV-2 test, a od 10 do 11 sati pretragu Antitijela na SARS-CoV-2. Ponedjeljkom, srijedom i petkom u 13 sati radimo pretragu Antigen SARS-CoV-2 test. Nalazi se dobiju istog dana e-mailom ili osobnim dolaskom u Gradsko društvo Crvenog križa Krapina – istaknuo je prvi čovjek GDCK-a Krapina.
Kao i svake godine, velik broj aktivnosti provodi se upravo u prosincu.

Božićnice za umirovljenike

– Povodom božićnih blagdana, GDCK Krapina je primio 107 paketa od strane Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalne samoposluge. Također je podijeljeno i 45 poklon bonova trgovačkog lanca Konzum za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa u iznosu od 100 kuna. Podsjećam i da je jučer završio Tjedan solidarnosti, u kojem su se prikupljale živežne namirnice i higijenske potrepštine na za to posebno označenim mjestima u trgovinama KTC i NTL ili osobnim dolaskom u Crveni križ Krapina – rekao je Šimunović, dodajući da se akcija prikupljanja hrane i higijenskih potrepština odvijala i u osnovnim školama te Srednjoj školi Krapina.
U akciji je prikupljeno više tona hrane i higijenskih potrepština.
Gradonačelnik Gregurović je kazao kako su ovih dana završile sve pripreme oko ovogodišnje podjele “božićnica” umirovljenicima grada Krapine s nižim mirovinama. Posjetimo, prijašnjih godina Grad je dodjeljivao poklon bonove umirovljenicima koje su mogli preuzeti u prostorima gradske uprave, uz odrezak od mirovine kojim se dokazivala visina mirovine. S obzirom na epidemiološku situaciju i kako ne bi nepotrebno izlagali umirovljenike koji bi trebali dolaziti u prostore gradske uprave, ali i radi zaštite djelatnika koji bi te bonove dijelili, ove je godine odlučeno kako će se sredstva isplaćivati umirovljenicima putem pošte.

– Ovakav način zahtijevao je veće pripreme, odnosno, prikupljanje svih podataka. Kako Grad ne raspolaže popisom umirovljenika kao ni visinama njihovih mirovina, a a obzirom na to da do sada takav način podjele nije bio praksa, bilo je potrebno utvrditi način na koji se takva podjela može izvršiti, stoga su 24. studenoga od HZMO-a zatraženi podaci o broju umirovljenika po pojedinim razredima, ovisno o visini mirovine. Nakon što su dobiveni potrebni podaci i popis umirovljenika, s Hrvatskom poštom se razgovaralo o načinima i mogućnostima podjele božićnica za umirovljenike te je ugovor s Hrvatskom poštom sklopljen 9. prosinca, a potom su na račun Hrvatske pošte uplaćena sredstva, kako bi se moglo početi s podjelom božićnica umirovljenicima. Podjela će početi ovaj tjedan i bit će provedena do konca ove godine – pojasnio je Gregurović te dodao kako će umirovljenicima s mirovinom do 1000 kuna biti isplaćeno 300, a onima s mirovinama od 1000 do 2000 kuna iznos božićnice od 200 kuna.
Sve ove aktivnosti samo su dio brige za najugroženije skupine građana, rekao je Šimunović.

Socijalna samoposluga

– Gradsko društvo Crvenog križa Krapina kontinuirano provodi Socijalnu samoposlugu za stalne i povremene korisnike. Hrvatski Crveni križ je pokrenuo i program “Čuvajmo ih”, u sklopu kojeg je distribuirano 100 paketa osobne zaštitne opreme koja je tijekom studenoga i prosinca podijeljena korisnicima starijima od 65 godina, sve s ciljem smanjenja rizika zaraze koronavirusom. Nadalje, u rujnu je podijeljeno 257 paketa hrane, u sklopu akcije “Vaš dar za pravu stvar”, Hrvatskog Crvenog križa, u okviru rada Socijalne samoposluge – kazao je predsjednik GDCK-a Krapina.
Šimunović je na kraju naglasio kako Grad Krapina, osim redovne djelatnosti GDCK-a Krapina prema Zakonu o HCK-u, financira i dodatne djelatnosti GDCK-a Krapina.

– Između ostaloga, sufinancira rad spomenute Socijalne samoposluge, gdje kupujemo pakete prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština te ih dijelimo osobama u potrebi, a sve u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Krapina. Upravo iz svega navedenoga vidljivo je da su stanovnici našeg grada koji su u potrebi ove godine kontinuirano dobivali humanitarnu pomoć hrane, higijene, zaštitnih sredstava te rabljene odjeće i obuće – zaključio je Šimunović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba