PRIJAVITE NASILJE: Od 7. prosinca na tajnoj lokaciji u KZŽ s radom je počeo Dom za žrtve nasilja u obitelji

“NOVI POČETAK“ PROMIJENIT ĆE MNOGE ŽIVOTE: “Uz smještaj, žrtva će dobiti intenzivan psihološki tretman i potporu, kako bi za od 6 do 12 mjeseci bila spremna za samostalan život“

Objavljeno: 11.12.2020. zagorjeinternational

Od 7. prosinca na području Krapinsko – zagorske županije djeluje Dom za žrtve nasilja u obitelji, odnosno, sigurna kuća koju smo nazvali “Novi početak“, otkrio je na press konferenciji koja je održana tim povodom krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.  

– Čitavu smo godinu radili  na tom projektu i prije svega zahvaljujem svojoj zamjenici Jasni  Petek i pročelnici Martini Gregurović Šanjug, koje su taj projekt provele  od početka do kraja. Mi kao društvo, kao županija, imamo nultu stopu tolerancije na bilo koju vrstu nasilja i želimo prije svega preventivno raditi na tome. Međutim, kad dođe do eskalacije nasilja u obitelji, od 7. prosinca te žrtve imaju svoj dom, svoju sigurnu kuću na području županije i neće više morati odlaziti na područje Grada Zagreba ili okolnih županija – kazao je župan Kolar.

Njegova zamjenica Jasna Petek dodala je kako se radi o simboličnom imenu, s obzirom na to da je sklonište za žrtve nasilja prilika za novi početak.

Naglasak na sigurnosti

– Žrtve nasilja boravkom u skloništu ojačavaju svoje preduvjete za samostalan život u zajednici. Otvaranjem skloništa, zaokružene su usluge koja Županija provodi od 2012. godine, pri čemu prije svega mislim na SOS telefon i Savjetovalište za žrtve nasilja. Otvaranje ove ustanove iskristaliziralo se kao najbolja varijanta jer ona osigurava preduvjete za dugoročno rješenje te predstavlja kontinuitet i stručnost u radu. Objekt se morao urediti u skladu s pravilnikom, pri čemu je naglasak stavljen na sigurnost, što znači da mora imati videonadzor i slično. Od 7. prosinca u ustanovi su zaposlene stručne suradnice, psihologinja i socijalne radnice, a Dom može primiti osmero korisnika, odraslih osoba i djece i za razliku od drugih sličnih ustanova, ova sigurna kuća u Krapinsko – zagorskoj županiji omogućuje zbrinjavanje žrtava nasilja oba spola, pri čemu je važno da imaju preporuku Centra za socijalnu skrb ili, ako se radi o hitnom smještaju, na hitan poziv i zahtjev policije. Valja napomenuti da je Županija u potpunosti financirala sve pripreme za projekt i početak rada ustanove, što podrazumijeva i sva potrebna sredstva za rad djelatnika, a radi se o iznosu od oko 400 tisuća kuna do sada. U budućem razdoblju nastojat ćemo osigurati i druge izvore financiranja, pri čemu mislim na resorno ministarstvo – istaknula je Petek, zahvalivši partnerima koji su također dali veliki doprinos –  Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Društvo Crvenog križa KZŽ, centri za socijalnu skrb KZŽ i Policijska uprava krapinsko – zagorska.

U slučaju da netko primijeti nasilje ili se žrtva želi obratiti i tražiti pomoć, to može učiniti pozivom na broj 112, ali isto tako, više informacija o domu može se dobiti na internetskim stranicama doma www.novipocetak.kzz.hr, na broj telefona 521-001 ili putem e-maila [email protected].

Nema korisnika

U proteklih nekoliko godina na godišnjoj razini na području županije bilo je od 8 do 15 potreba za smještajem žrtava nasilja, no, postoji mogućnost da će, s otvaranjem kuće, te potrebe rasti, rekla je Martina Gregurović – Šanjug. U skloništu za sada nema korisnika, ali je najavljen jedan dolazak.  

Pročelnica je odgovorila i na novinarsko pitanje zašto se to ne regulira na drugačiji način, tako da svoj dom ne mora napuštati žrtva nasilja, već nasilnik.

– Činjenica jest da bi u svim slučajevima kada je to moguće primijeniti, što se i radi, nasilnik trebao biti taj koji će biti izdvojen iz  obitelji, a da žrtva i djeca ostanu u svom domu. No ono što valja napomenuti, jest da u skloništima žrtva ne dobiva samo utočište, dakle  smještaj, već dobiva jedan vrlo intenzivan psihološki tretman i  potporu koja je u slučajevima dugotrajnog i teškog zlostavljanja, isto tako potrebna. Tako da moramo gledati na skloništa ne samo kao na mjesta gdje će se žrtve privremeno skloniti  i osigurati im se krov nad glavom i hrana, nego mjesto vrlo intenzivnog psihološkog tretmana i potpore. Zapravo, stvaranja
preduvjeta da žrtva, osnažena na sve moguće načine, nastavi život nakon  tih šest, odnosno, 12 mjeseci koje će provesti u skloništu. Naravno, ako su preduvjeti ispunjeni ranije, ako postoje uvjeti za samostalan život, korisnici skloništa se mogu otpustiti i ranije – otkrila je Gregurović – Šanjug. (af, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba