Kreće rekonstrukcija zgrade općine Lobor u Kulturni centar s multimedijskim prostorom

NAČELNICA JEMBRIH: Stvaraju se temelji za razvoj kulturnog turizma, ali i prostor za aktivnosti udruga te druženje mještana

Objavljeno: 08.12.2020. AB

Općina Lobor kreće s realizacijom jednog od najvećih projekata – rekonstrukcijom općinske zgrade u Kulturni centar s multimedijskim prostorom.

Naime, načelnica Općine Ljubica Jembrih potpisala je s tvrtkom GRAD-MONT d.o.o. ugovor o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji zgrade u vrijednosti 3.192.730 kuna, a trebali bi biti završeni u roku od godine dana. Također, potpisan je i ugovor o opremanju zgrade od 439.867 kuna s tvrtkom Primat-RD d.o.o.

Projekt sufinancira Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju s 2,6 milijuna kuna, dok ostatak osigurava Općina.

Adekvatan prostor

Zahvaljujući ovom projektu Općina će dobiti adekvatan multimedijski kulturni centar koji će se koristiti u svrhu provedbe aktivnosti u kulturi, podizanju kulturne svijesti te očuvanju kulturne i povijesne baštine kraja. Prostorije Općine koje su dosad bile u prizemlju, preselit će se na kat.

– Veseli me što ćemo dobiti jedan kvalitetan prostor kakav naša općina zaslužuje, a u kojem će mještani moći kvalitetno provoditi slobodno vrijeme, posebice djeca, mladi, studenti, volonteri i udruge, s obzirom na to da ovakve društvene infrastrukture trenutno nema – naglasila je načelnica Jembrih. 

Osim što će se obnovom zgrade omogućiti kvalitetniji uvjeti za rad Općini, stvoriti prostor za korištenje mještana, naglasak je i na razvoju kulturnog turizma kroz prezentaciju povijesno-kulturnih vrijednosti. 

– Dio prostorije je namijenjen za stalni postav izložbe povijesnih umjetnina kojima područje Općine Lobor obiluje, primjerice iz crkve sv. Ane i kurije župnog dvora, crkve sv. Antuna, kapele sv. Petra, Pustog Lobora, Keglevićeva mlina te rudnika Stari Golubovec. Na taj će se način i promicati vrijedne kulturne i povijesne baštine ovog ruralnog kraja poput orgulja u crkvi Marije Gorske i crkvi sv. Ane te Srednjovjekovne utvrde Loborgrada”, istaknula ja načelnica. 

Dodala je i kako će multifunkcionalni prostor služiti za održavanje izvannastavnih aktivnosti za učenike i djelatnike Osnovne škole Franje Horvata Kiša Lobor te ostale obrazovne ustanove na području Krapinsko-zagorske županije. Na taj će se način podizati svijest o kulturnoj baštini, a što će uvelike podići kvalitetu života lokalnog stanovništva te stvoriti dobre temelje za daljnji razvoj kulturnog turizma i očuvanja lokalnih vrijednosti. 

Besplatno korištenje

– Prostor će služiti i našim udrugama s područja općine poput KUD-a Lobor, Kulturno-turističkog društva Loborfest, Udruge žena Lobor te Udruge za kulturno stvaralaštvo Franjo Horvat Kiš. Moći će održavati razne manifestacije, programe i događanja i time podignuti standard života u općini u kulturnom, turističkom i poduzetničkom smislu – kazala je Ljubica Jembrih.

Načelnica je naglasila kako je cilj provedbom brojnih aktivnosti potaknuti ljude na zajedništvo i druženje, u nadi da se do tada ne ćemo morati više brinuti o epidemiološkim mjerama.

– Važno je naglasiti da se korištenje multifunkcionalnog prostora neće naplaćivati, već će ga svi mještani moći koristiti besplatno – istaknula je Jembrih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba