U KZŽ 128 NOVOOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA JEDNA OSOBA: Donesene nove strože mjere kako bi se spriječio kolaps zdravstvenog sustava

RAVNATELJ VANČINA: Situacija u OB Zabok je zabrinjavajuća – 23. listopada smo na COVID odjelu imali 25 pacijenata, sada ih imamo 65

Objavljeno: 11.11.2020. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji od jučer je potvrđeno 128 novih slučajeva koronavirusa. Aktivna su 1034 slučaja, 1014 osoba je u samoizolaciji, a u protekla 24 sata oporavilo se 95 osoba, a preminula je jedna COVID pozitivna osoba, istaknuo je na press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite načelnik Anđelko Ferek – Jambrek, koji je podsjetio i da je Nacionalni stožer jutros, na zahtjev Županijskog stožera, potvrdio nove strože mjere za područje KZŽ.

Otkrio je i da je u COVID pozitivno 20 zagorskih učenika, 369 ih u samoizolaciji, pozitivno je i 18 djelatnika zagorskih škola, a 26 ih je u samoizolaciji. U samoizolaciji je pet razrednih odjela, a samo dvije škole u potpunosti rade prema C (online) modelu – Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar i Osnovna škola Belec.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je situacija oko nas, ali i u zabočkoj bolnici, zabrinjavajuća, prvenstveno što se tiče broja pacijenata. 

90 posto kapaciteta

– Mi smo 23. listopada otvorili COVID odjel na odjelu interne medicine s 25 COVID pozitivnih pacijenata, a danas ih imamo 65. Mi smo na devedeset posto kapaciteta i ovakvom brzinom punjenja bolnice s COVID pacijenta koji imaju težu kliničku sliku i starije su životne dobi, dolazimo u probleme, stoga molim sve skupa da se drže mjera. Raste nam broj pacijenata na respiratoru, s današnjim danom imamo šest pacijenata na respiratoru, što znači da imamo slobodna tri respiratora. Što se tiče ostalih pacijenata koji se trenutno nalaze na COVID odjelu, oni su stabilno, držimo to koliko – toliko pod kontrolom, ali molim sve građane da olakšaju nama u zdravstvenom sustavu – poručio je Vančina.

U ponedjeljak je s radom počeo i COVID odjel u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, na koji su istog dana prebačena tri COVID pozitivna pacijenta iz OB-a Zabok s blažim simptomima, otkrio je Ferek – Jambrek.

Na press konferenciji je bio i voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula, koji je rekao kako je Županijski centar 112 u vezi COVID-a 19 do sada zaprimio 1253 poziva, od čega se 85 odnosilo na kršenje mjera samoizolacije, istaknuvši kako se takve prijave odmah prosljeđuju policijskoj upravi.  Odjel inspekcije civilne zaštite Krapina je pak, istaknuo je Cigula, od 25. ožujka, kada su počeli nadzori, na području županije ukupno odradio 4227 nadzora. Uglavnom su se davala upozorenja zbog neprovođenja Stožera civilne zaštite i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, no zbog ponovljenih nepravilnosti, u deset slučajeva slijedi podnošenje prekršajnih naloga.

Nabava ventilatora

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da su strože mjere za područje županije preventivne, kako nam se ne bi dogodio kolaps zdravstvenog sustava, kao što se događa u nekim drugim sredinama.

– Krajem tjedna trebali bi se maknuti s troznamenkastih brojeva novooboljelih, a kada bismo pali ispod 50, to bi bilo prihvatljivo. Pridržavajmo se mjera kako ne bismo doveli u opasnost one ljude kojima će u slučaju zaraze COVID-om 19, biti potrebna medicinska skrb – poručio je Kolar, otkrivši i kako je danas potpisao odluku o nabavi ventilatora za Opću bolnicu Zabok, koji bi trebali olakšati njegu COVID pozitivnih pacijenata s težom kliničkom slikom. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba