Najavljena je online platforma koja će sajamsku atmosferu i cijene nastojati dovesti u sve dijelove Hrvatske

Po prvi puta od 1977. godine, otkazan je “Interliber“, poznati međunarodni sajam knjiga

Objavljeno: 04.11.2020. zagorjeinternational

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, Zagrebački velesajam u ponedjeljak je donio odluku o odgodi 43. Međunarodnog sajma knjiga Interliber, koji se trebao održati od 10. do 15. studenoga, a Zajednica nakladnika i knjižara kao odgovor najavljuje online platformu koja će sajamsku atmosferu i cijene dovesti u sve dijelove Hrvatske.

Novi format

O otkazivanju Interlibera na kojemu svake godine sudjeluju svi važniji hrvatski nakladnici, izvijestila je na svom Facebooku izdavačka kuća Profil, a vijest su potvrdili iz Zagrebačkog velesajma.

– Dragi naši, javljamo da je ove godine, prvi puta od 1977. godine, Interliber na Zagrebačkom velesajmu otkazan. Moramo li govoriti da će nam nedostajati uzbuđenje susreta s čitateljima, pogled na toliko novih naslova na jednome mjestu, šušur, prelistavanje, miris novih knjiga… No, žaljenje na stranu, ništa od onoga što možemo napraviti kako biste došli do svojih omiljenih knjiga, nismo propustili napraviti. Zbog epidemiološke situacije, a slijedom preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, nažalost, odgađa se 43. međunarodni sajam knjiga Interliber 2020., koji se trebao održavati od 10. do 15. studenoga – stoji u priopćenju Zagrebačkog velesajma.

“Knjiga svima i svuda”

Kako bi se barem djelomično umanjio gubitak prihoda zbog neodržavanja Interlibera, Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori već dva mjeseca radi na pripremama projekta “Knjiga svima i svuda”, koji će, kako objašnjava predsjednik ZNK-a Slavko Kozina, “interliberske“ aktivnosti prenijeti na online platforme, u knjižare i na HRT3. Riječ je o platformi pod nazivom “Knjiga svima i svuda”, a uključuje jednu zajedničku internetsku stranicu gdje će se raditi online kupnja, koja uključuje popularne sajamske cijene u svim knjižarama diljem Republike Hrvatske – dakle, preko 100 knjižara, te “Premium program” koji rade hrvatski urednici, a koji uključuje organizaciju susreta “Promotor s piscem” predstavljanja novih knjiga – dodao je Kozina.

Sve će se raditi uz streaming na web stranici ZNK-a, odnosno, na trećem programu Hrvatske radio televizije.

– To drugim riječima znači da ćemo imati Interliber dislociran u online svijet, u knjižare i na HRT3 –  istaknuo je Kozina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba