Ministar Beroš: "Ako sustav krahira, podnijet ću ostavku"

Arena je spremna: “Kada god nam kažu, u roku od 24 sata možemo je aktivirati”

Objavljeno: 03.11.2020. zagorjeinternational

Zagrebačka Arena je od utorka spremna za prve pacijente.

“Na mjestu smo gdje će dolaziti pacijenti ako ministar i Civilni stožer odluče da se treba aktivirati. Kada god nam kažu, u roku od 24 sata možemo aktivirati Arenu”, kazao je voditelj liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić. Dodao je kako Arena nije bolnica nego stacionar koja će pomoći sustavu da se tamo smjeste blaži slučajevi kako bi se za bolnice oslobodilo za one teže.

“Imat će prehranu, čišćenje, sve druge stvari. Imat će utičnice za punjače mobitela, imat će i WIFI sustav. Nije namijenjena da pacijenti sami dolaze, morat će ih netko uputiti. Ovdje neće biti ambulanta. Dolazit će u strogo kontroliranim uvjetima”, kazao je Vagić. Dodao je kako imauju i terapiju kisikom, a izvorno nije pripremljena za najteže pacijente.

“Imat ćemo i salu za reanimaciju. To su samo iznimni slučajevi”, zaključio je Vagić za RTL.

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se na press konferenciji javnosti te je komentirao činjenicu da KB Dubrava postaje centar za liječenje od korona virusa. 

– Ukoliko imamo 2500 novozaraženih u jednom danu, a imali smo više, to znači da će od 7,5 do 10 posto pacijenata razviti srednji do teški oblik kliničke slike. To znači da će ti bolesnici biti hospitalizirani na deset dana te da će biti potrebno više od 3000 kreveta, a ako će bit duže bit će više od 5000 bolničkih kreveta – komentirao je Beroš.

Dodao je kako sve pripremaju za tsunami bolesnika zbog čega se upravo radi centralizacija liječenja onih od korona virusa u KB Dubrava. 

– Kao ministar sam prihvatio tu ideju i suglasan sam s njom. Puno je bolje da se pacijenti liječe na jednom mjestu, a KB Dubrava je bolnica koja je najmlađa u Zagrebu, ona je optimalna zbog infrastrukturalnih uvjeta. Nigdje nemamo takve uvjete, prema tome svi koji ukazuju na loše uvjete želim da to stavimo u širi kontekst – objasnio je Beroš te dodao kako su sve bolnice u Zagrebu daleko starije. 

Prosvjed ispred KB Dubrava

– KB Dubrava je odabrana zbog svoje važnosti, instalacije, dopremaju kisik do svakog kreveta. Na taj način smo probali omogućiti da sve ostale zdravstvene ustanove zbrinjavaju ostale bolesnike koji nisu pozitivni – izjavio je. 

– Moramo se odlučiti gdje će se liječiti jedni, gdje drugi. Predodredio sam Dubravu s obzirom na kvalitetu. ja znam da se svi ne slažu s tom idejom. Dubrava je u tranziciji, unatoč svemu djelatnici pružaju odličnu skrb – komentirao je.

– Od 860 i nešto respiratora nemamo previš slobodnih. Ali prilagođavat ćemo se iz dana u dana. Pitanje da u 6,7,8 i 9 mjesecu nije bilo respiratora u Dubravi, pa što bi radili u Dubravi kada nisu bili potrebni. Znamo da imamo manjak kadra, nismo mogli niti izgraditi kadar niti izgraditi bolnice u ovim mjesecima od početka epidemije – objasnio je te dodao kako nisu mogli niti izgraditi bolnice u ovim mjesecima od početka epidemije.

– Ne znam da li smo uspjeli, ali smo pokušali sagledat svaki segment ove priče. Postiji vrlo jasan plan za hospitalizaciju bolesnika s različitima simptomima u različitim centrima. Razumijem djelatnike iz Dubrave, možda to nije s njima dobro iskomunicirano, ali recite mi koja bolnica može biti srce borbe protiv Covida? – rekao je Beroš. 

Ležanje pacijenata na hodnicima. 

– Pitao sam profesora Lukšića, rekao je da možda uvjeti nisu najprimjereniji, ali da nikom ništa ne fali. Infektolozi, epidemiolozi, stručnjaci za zdravstvo, trebaju se baviti Covidom – zaključio je. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba