Posjetili smo saborskog zastupnika, Krapinčana Željka Pavića, na novom radnom mjestu na Markovu trgu, na koje je došao kao zamjena za krapinsko – zagorskog župana

“Idealan šef SDP-a bio bi onaj koji bi imao vrline svih petero kandidata. Ako Kolar bude taj, sigurno će se drugačije početi raditi u stranci”

Objavljeno: 23.09.2020. Alen Brodar

Krapinčan Željko Pavić (SDP), koji je u Hrvatski sabor ušao s liste Restart koalicije u trećoj izbornoj jedinici, kao šesti na toj listi, umjesto nositelja i krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, ugostio nas je na Markovu trgu u Zagrebu. Dva mjeseca nakon dolaska na drugi najpoznatiji zagrebački trg, posjetili smo ga u zgradi Hrvatskog sabora, da vidimo kako se snašao na svom novom radnom mjestu.  

I, kako je biti saborski zastupnik? Je li to za vas potpuna novost?

– Zanimljivo. Zahvaljujući kolega koji su već ranije bili u Saboru i pomogli nam u upoznavanju sa Saborom i saborskim procedurama, mislim da su se svi saborski zastupnici iz našeg kluba snašli jako dobro. Brzo smo krenuli u rasprave, brzo preuzeli pojedine teme i o njima diskutirali u sabornici.

Živite u Krapini, a svakog dana putujete u Zagreb na posao. Kako izgleda jedan vaš radni dan?

– Dižem se ujutro nešto prije šest sati, a u Sabor dolazim oko 9 sati. U 9.30 sati počinju sjednice, a ukoliko je sastanak Kluba ili Odbora, onda sam i ranije, oko 8 sati već u Saboru. Kroz dan tu su brojne rasprave, sastanci, sjednice, a kući dolazim navečer, odnosno nakon što završi sjednica za taj dan. Zasad su u ovom sazivu bile dvije sjednice koje su se odužile do dugo u noć.

Koja vam se rasprava u ta dva mjeseca baš urezala u pamćenje?

– Pa govorio sam o više stvari, kada su na dnevnom redu bili Zakon o Vladi, Zakon o osobnoj iskaznici ili Zakon o odsluženju zatvorske kazne. Tu sam si dao poseban trud i dosta sam vremena potrošio na pripremu za to, jer sam i ranije u svom radu bio vezan za tu problematiku, budući da sam radio informacijske sustave za ta područja, pa sam ih dobro i poznavao. Stoga sam mogao dati neke prijedloge i sugestije koje su bile vezane za ranije promašaje, kao i da nam se ponovno ne dogode greške.

Kako doživljavate aktualni sat s premijerom i ministrima? Onaj posljednji protekao je u dosta svadljivom tonu…

– Bio sam dosad na jednom aktualnom satu i moje je mišljenje, a mislim da to nije stav većine, da bismo ministrima trebali postavljati više stručna pitanja, a manje osobna. Tako ne bi dolazilo do toliko burnih reakcija od strane premijera i od strane ministara, a više bi se doprinijelo razvoju demokracije te suzbijanju korupcije u našoj državi. Kada bi o temama pitanja postavljali stručni ljudi, svatko iz svog područja, premijer bi morao odraditi jako dobru pripremu za odgovore. Ako i ne bi mogao odgovoriti odmah, dobili bismo pisane odgovore i mislim da bi bila daleko veća korist od takve rasprave, nego od ovih gdje se napada na osobnoj razini i gdje se neki napisi iz novina tumače kako nekome u tom momentu odgovara. Nažalost, to nije tako, pa se dešava da je premijer dosta grub prema oporbi, čak štoviše, Mostovce je na posljednjem “aktualcu” nazvao kavanskim političarima, to nije bilo primjereno. Ima dosta neprimjerenih izjava za koje smatram da im nije mjesto u Saboru. Mi bismo ovdje svi zajedno konstruktivno trebali raditi na boljitku naših građana.

Ono što javnost vidi su rasprave u Saboru, no ono što ne vidi su događanja, druženja i rasprave po saborskim hodnicima. Kakva je tu komunikacija? I još nešto što građane sigurno zanima, je li gablec u saborskom restoranu uistinu tako jeftin?

– Da krenemo od gableca, postoji fama da je to ovdje gotovo besplatno, ali gablec ovdje košta 35 – 40 kuna, dakle klasična cijena gableca. Mislim da to nije skupo, ali nije ni najjeftinije na svijetu. A što se tiče druženja po hodnicima, to vam izgleda sasvim drugačije nego u sabornici. Svi smo mi ljudi, od kojih svatko naravno brani svoje politike i svoje stavove, međutim moramo normalno razgovarati, na kraju krajeva, i surađivati. Smisao je da svi mi, nas 151, zajedno radimo u istom cilju. Naravno, morate shvatiti, član sam velike stranke koja je od prvog dana parlamentarna i mi imamo svoj svjetonazor i stavove, kao i obvezu prema našim biračima i hrvatskim građanima i mi te stavove na kojima smo uostalom i dobili povjerenje građana, moramo braniti.

Kad ste već spomenuli stranku, u Saboru ste umjesto čovjeka koji je upravo ovih dana u kampanji za prvog čovjeka SDP-a, krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara. Kako je on zadovoljan sa svojom zamjenom u saborskim klupama, a kako vi njega gledate na potencijalnog šefa stranke?

– Koliko znam, gospodin Kolar je zasad zadovoljan sa mnom kao zamjenom, do sada nije imao primjedbi na moj rad i moja izlaganja. Mi se osobno dobro slažemo, nemamo nikakvih prijepora niti razmirica. A kako ga vidim kao potencijalnog šefa stranke? Pa, ako on to postane, sigurno će se drugačije raditi u stranci. Moramo biti svjesni da imamo petero kandidata i bilo bi idealno kada bismo od svih njih mogli složiti jednog kandidata, koji bi imao vrline i kvalitete svakog od njih. Svatko od njih pred drugim kandidatima ima svoje prednosti, dakako i mane, a kako će odlučiti SDP-ovo biračko tijelo, tko je najbliži tom idealnom kandidata, predstoji nam vidjeti 26. rujna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba