Festival dječje kajkavske popevke po 49. godinu za redom nastavlja promicati "kaj", a ove godine iznjedrio je 14 novih skladbi

“Moramo se riješiti stigme da je zagorski seljački, kako kažu. To je najstarije narječje i svaka promocija te riječi je vrlo važna”

Objavljeno: 20.09.2020. zagorjeinternational

U sklopu manifestacije “Dani kajkavske riječi”, ove je nedjelje u Zlataru  u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića održan tradicionalni 49. Festival dječje kajkavske popevke.

Ovogodišnje je izdanje iznjedrilo 14 novih skladbi, koje su skladali učenici osnovnih škola kajkavskog govornog područja na stihove  prošlogodišnjeg “Zbora malih pjesnika”. Skladbe su izveli učenici škola u kojima su spomenute pjesme uglazbljene, uz pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Siniše Leopolda.

– Dugo smo se bojali hoćemo li moći održati Festival ove godine, no okupili smo 17 škola. Iako ove godine u smanjenom obujmu, Festival dječjih kajkavskih popevki nastavlja promicati glazbenu kulturu među mladima, a posebnost mu je što je sve dječji rad –  od stihova, do skladanja i uglazbljivanja popevki – rekla je Gordana Valjak, ravnateljica Pučkog učilišta.


Hrabrost organizatora


Dobrodošlicu svima zaželjela je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, koja je izrazito ponosna na ovu manifestaciju. Gradonačelnica se zahvalila svima koji su omogućili održavanje ove manifestacije, od učenika od učitelja, no naglasila je kako jedva čeka iduću godinu i “Dan kajkavske riječi” u normalnim uvjetima.

Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je težinu ove situaciju i hrabrost organizatora.

– Čestitao bih organizatoru na hrabrosti i daljnjem promicanju riječi “kaj”. Treba od rane dobi djecu učiti da njeguju “kaj” jer samo tako možemo održavati tradiciju. Županija će uvijek podržavati ovakav oblik manifestacija, jer to je i naša tradicija, a i obaveza – zaključio je Ferek – Jambrek.


Najstarije narječje


Čestitke je uputio i izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik Siniša Jenkač, koji je istaknuo veliku važnost ovakvih manifestacija za cijelo kajkavsko govorno područje, od Zagorja, do Podravine.

– Ako gledamo televiziju, naše programe, možemo primijetiti da ima vrlo malo “kaja”. Ove manifestacije su glavni izvor promicanja “kaja”, a mi kao pojedinci se ne smijemo stidjeti “kaja” i moramo ga s ponosom govoriti. Moramo se riješiti stigme da je zagorski seljački, kako mnogi kažu, te ugledati na Dalmatince koji kuda god dođu, pričaju dalmatinskim dijalektom. To je najstarije narječje, pa svaka promocija te riječi je vrlo važna – rekao je Jenkač.

Nakon izvedbi malih pjevača i skladatelja, uz već vjerne i dugogodišnje pratitelje, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, okupljeni su mogli poslušati i stihove s ovogodišnjeg Zbora malih pjesnika.  Sve prisutne oduševila je i glazbena gošća, Nina Kraljić, a kao i svake godine, Festival dječje kajkavske popevke završio je izvedbom pjesme “Zlatarski kraj”. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba