"POPEVKE ZANAVEK": Održana retrospektivna večer Festivala kajkavskih popevki, u sklopu koje je najljepše skladbe iz 55 godina duge festivalske povijesti otpjevalo dvadesetak renomiranih izvođača

TANJA MRŠIĆ: Krapina mi je draga zbog autentičnosti, kajkavske reči, ali i zato što su na ovoj pozornici bili moji glazbeni počeci

Objavljeno: 11.09.2020. zagorjeinternational

U krapinskoj Festivalskoj dvorani, u sklopu 55. Tjedna kajkavske kulture, održana je prva festivalska večer, retrospektivni koncert pod nazivom “Popevke zanavek”, na kojem je najljepše popevke iz 55 godina duge festivalske povijesti otpjevalo dvadesetak renomiranih izvođača.

Čast i tradicija

Među legendama krapinskog Festivala, ali i hrvatske glazbene scene, nastupala je i Lucija Jelušić, mlada vokalistica iz Klanjca kojoj je ovo već šesti nastup na Tjednu kajkavske kulture.


– Večeras pjevam pjesmu “Vrapček”, koju je napisala Andreja Šelendić, a glazbu i aranžman večerašnji dirigent Siniša Leopold. Pjesma je inače izvedena 2015. godine, pjevala ju je Sandra Bagarić i posebna mi je čast izvesti pjesmu koju je imala priliku pjevati ona – izjavila je Jelušić i napomenula da već uživa nastupati u nošnji iz Čučerja po treći put za redom.


Gordana Ivanjek Tušek u duetu s Ivanom Bencom, izvela je pjesmu “Kaj je, je”, ali i skladbu “Šala bila, šala bu” kao solistica.


– Uvijek mi je veliki užitak nastupati tijekom Tjedna kajkavske kulture, a posebno mi je drago što smo i u ovim teškim vremenima ostali jaki. Također, ponosno nosim nošnju iz Draganića, koja ima dugu tradiciju, kao i sve ostale nošnje s pozornice – otkrila nam je Ivanjek Tušek.


Veteranka krapinskog Festivala, Tanja Mršić, nastupala je u Krapini sedamdesetih i osamdesetih godina, a sebi dragoj Krapini vratila se prije tri godine.


– Festival mi je izuzetno drag zbog svoje autentičnosti, kajkavske riječi, ali i činjenice da su ovdje, na ovoj pozornici, bili moji počeci – rekla je Mršić, koja je večeras izvela dvije popevke, “Pri staroj vuri” i “Gda bi bili si kak mi”, koje je već izvodila i prije.

Povratak u mladost

Prije samog ulaza u Festivalsku dvoranu, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar nazvao je “Mali kaj” najveselijom večeri ovog tjedna, dok je retrospektivnu večer istaknuo kao najemotivniju.


– “Popevke zanavek” nas vraćaju u mladost, sjećaju nas na neke pjesme s kojima smo poslije živjeli i sigurno da bez obzira na koronu i puno manji broj publike koja može ući u Festivalsku dvoranu, ipak mislim da se osjeti taj poznati dašak Festivala. Izrazio bih i svoje zadovoljstvo posjetom Krapini, bez obzira na to što nije tako bogat program kao prošlih godina. Usprkos nepogodnoj epidemiološkoj situaciji, zahvalan sam svima koji su uložili ogroman trud da se ovaj Tjedan kajkavske kulture održi u ovom obliku  – zaključio je Kolar.


Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, naglasio je prepoznatljivost i važnost Festivala kajkavskih popevki.


– Vjerujem da će generacije koje dolaze iza nas također njegovati kajkavsku riječ, usprkos svim neprilikama, poput ovogodišnjih uvjeta. Trebalo je puno truda da se ove godine održi ovogodišnji Festival, no ipak smo uspjeli. Ja, kao optimist, vjerujem da ćemo iduće godine u normalnim uvjetima održati ovu predivnu retrospektivnu večer – rekao je Gregurović.


Organizator Festivala je Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, a uz Zbor KUD-a “Ilirci” i “Queentete”, ove su godine popevke izveli Savski valovi, Kvartet Gubec, Soulfingersi te solisti Barbara Othman, Barbara Suhodolčan, Josipa Lončar, Nikša Radovanović i Miroslav Živković.
Uz njih, nastupili su Elvira Voća, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Gordana Ivanjek Tušek, Iva Ranogajec Inkret, Lucija Jelušić, Maja Vučić, Marija Krnić, Tanja Mršić, Bojan Jambrošić, Đuka Čaić, Hrvoje Hegedušić, Ivan Benc, Ivan Mihovec, Radek Brodarec, Rajko Suhodolčan i Roko Vušković. Uz umjetničkog direktora Festivala Sinišu Leopolda, dirigirao je i Matija Fortuna. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba