MARIJA BISTRICA: U Tugonici otvoreno reciklažno dvorište vrijedno 4,5 milijuna kuna

“Prije 18 mjeseci ovdje je bilo obično polje, a u međuvremenu smo u gospodarenje otpadom uložili više od osam milijuna kuna, od čega je šest milijuna došlo iz EU fondova”

Objavljeno: 11.09.2020. zagorjeinternational

U Tugonici na području općine Marija Bistrica, u petak je održano svečano otvorenje novoizgrađenog reciklažnog dvorišta vrijednog 4,5 milijuna kuna. Ukupno 3,4 milijuna kuna uloženih u izgradnju sufinancirano je iz Kohezijskog fonda, a opremljeno odgovarajućim spremnicima za odvojeno odlaganje i prikupljanje svih vrsta otpada za reciklažu.

Kvalitetno upravljanje

– Reciklažno dvorište dio je naše vizije i želje da kvalitetno upravljamo i gospodarimo otpadom na području općine Marija Bistrica, posebice jer je ovdje naše nacionalno svetište – rekao je Josip Milički, načelnik Marije Bistrice, osvrnuvši se na početke same ideje i izgradnje.

– Krenuli smo u ovu priču prije 18 mjeseci, kada smo odlučili sami se baviti prikupljanjem i gospodarenjem otpadom. Prije godinu dana je ovdje bilo obično polje, kukuruz, a u međuvremenu smo kupili kamione, otvorili komunalni odjel unutar našeg komunalnog poduzeća Lijepa Bistrica i već 18 mjeseci uspješno skupljamo i zbrinjavamo otpad s područja cijele općine. Uslijedili su natječaji, prijavili smo se na Fond za sufinanciranje nabave kanti i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, ušli smo u projekt vidljivosti, projekt edukacije građana u kontekstu povećanja svijesti o nužnosti sortiranja otpada. Prijavili smo nakon toga ovo reciklažno dvorište koje danas otvaramo, a prije nekoliko dana dobili smo i potvrdu Fonda za nabavu dodatnih dvaju vozila vrijednosti oko 1,8 milijuna kuna. Također, od strane Fonda je ugovoreno oko 1,5 milijuna – objasnio je Milički i zaključio da su u ovih 18 mjeseci uložili u gospodarenje otpadom više od osam milijuna kuna, a šest milijuna došlo je direktno iz EU fondova.
Dodao je i kako tu ulaganjima nije kraj, već se očekuju daljnji natječaji kojima bi se kvaliteta raspodjele otpadom uzdigla na još viši nivo, a općina Marija Bistrica postala uzor cijeloj Hrvatskoj.
Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain, naglasila je kako je projekt reciklažnog dvorišta sufinanciran sredstvima Europske unije s 3,6 milijuna kuna.

– Ovo nije samo reciklažno dvorište, nego i odvajanje otpada po principu “od vrata do vrata”. Zbog toga je Fond u suradnji s Marijom Bistricom dogovorio financiranje kupnje spremnika, isto tako iz europskih sredstava. To će biti 3600 spremnika u kojima će se odvojeno odlagati raznovrsne kategorije otpada. Ta investicija, na razini 744 tisuće kuna, nije zanemariva – istaknula je Košiša Čičin-Šain.

Zbrinjavanje otpada

Svečanom otvorenju prisustvovao je i Željko Horvat, direktor tvrtke Tehnix koja je opremila reciklažno dvorište.

– Ovo ovdje primjer je kvalitetnog izvođenja projekta – naglasio je direktor Tehnixa i istaknuo da se cijela tvrtka veseli daljnjoj suradnji s Općinom u srodnim projektima.
U reciklažno dvorište može se odložiti 48 različitih vrsta otpada, a uz odvajanje i prikupljanje na kućnom pragu, građani mogu adekvatno zbrinuti sve vrste otpada. Izgradnjom dvorišta nastoji se povećati stopa odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjiti količina otpada koji se odlaže na odlagalište, prije svega opasnog otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila, kao i posebnih kategorija otpada i time osiguravanje njegove odgovarajuće uporabe ili zbrinjavanja. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba