PREDSTAVLJEN 13,6 MIL. KUNA VRIJEDAN PROJEKT "GERONTOLOŠKI CENTAR ZAJEZDA"

“Prije nekoliko godina nismo se usudili ni sanjati da bi se takav jedan centar mogao otvoriti u maloj općini poput Budinščine”

Objavljeno: 01.09.2020. Jelena Jazbec

U Područnoj školi Hrašćina održana je uvodna konferencija projekta “Gerontološki centar Zajezda”. Podsjetimo, radi se o projektu vrijednom 13.635.390,48 kuna za koji su odobrena bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu, a uključuje adaptaciju stare škole u gerontološki centar, gdje će osobe treće životne dobi dobiti kvalitetnu izvaninstitucionalnu socijalnu uslugu.

GDCK Krapina

– Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, partneri su općine Budinščina, Konjščina i Hrašćina, a provodit će se od lipnja 2020. do travnja 2022. godine. Ishodovana je projektna dokumentacija, kreću radovi na rekonstrukciji stare škole, zatim opremanje, gdje ćemo dobiti kvalitetne prostore, od sanitarnih čvorova, kuhinje, kupaonice, blagovaonice, dnevnog boravka i svega ostaloga što je potrebno za provođenje daljnjih aktivnosti. Kupit će se i specijalizirana oprema i vozila. Radi se o projektu koji je vrlo važan za ovaj kraj i ovu zajednicu jer će korisnici dobiti izvaninstitucionalni oblik socijalne skrbi – dnevni boravak, pomoć u kući, dostavu obroka i ostalo što je potrebno žiteljima ovog kraja. Svjesni smo trenda povećanja osoba treće životne dobi, naše stanovništvo stari i usluge izvaninstitucionalne skrbi potrebne su u našoj zajednici, stoga je ovaj hvalevrijedan projekt, financiran u stopostotnom iznosu sredstvima Europske unije, stvarno velika stvar za ovaj kraj – kazao je Davor Šimunović, ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije.
Predstavljanju projekta nazočio je i Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Kao i na tisuće drugih projekata koji se trenutno provode na području Republike Hrvatske ili su se već realizirali, gledamo na to kaj jedan veliki iskorak za našu zemlju. Mi smo imali 10,7 milijardi eura na raspolaganju, a trenutno smo na 10,8 milijardi ugovorenih sredstava, dakle, premašili smo sto posto dodijeljenih sredstava i jako smo ponosni na tu činjenicu jer znamo da smo prije nekoliko godina bili u zaista lošoj situaciji. I ovaj projekt, kao i mnogi drugi u Krapinsko – zagorskoj županiji, važni su za svaku jedinicu lokalne samouprave. A skrb za starije i nemoćne te osobe s invaliditetom jedna je posebna dimenzija jer će jednog dana i o nama netko trebati skrbiti – istaknuo je Žunac.

Mjere Vlade

Saborski zastupnik Žarko Tušek čestitao je svima koji su od prvog dana bili involvirani u kreiranje, kako ga je nazvao, ovog impresivnog projekta.

– Prije nekoliko godina bilo je nezamislivo uopće sanjati da bi se takav jedan centar mogao otvoriti u jednom ovako malom mjestu kao što je Budinščina. Kada generalno govorimo o mjerama Vlade Republike Hrvatske u jačanju socijalne infrastrukture i poboljšanja socijalnog standarda različitih skupina društva na području županije, moram istaknuti da smo u proteklih nekoliko godina, kroz različite operativne programe, investirali nekoliko stotina milijuna kuna. Istim tempom nastavljamo dalje, kroz program “Europa nove generacije”. Kroz novu financijsku omotnicu možemo očekivati još desetine ovakvih projekata diljem županije. Time ćemo poboljšati uvjete života naših najstarijih, ali i uljepšati Zajezdu ovim vizualno atraktivnim projektom. Baš sam sretan što jedan ovakav veliki projekt nije u nekoj od velikih sredina, nego je došao na istok naše županije – rekao je Tušek.
Zadovoljan je i načelnik Hrašćine Branko Tukač.

– Projekt je jako dobar ne samo za našu općinu, nago i susjedne općine. Naši će ljudi dobiti nove sadržaje, družit će se i zato sam sretan što smo dio svega ovoga. Ovo je i dobar pokazatelj da unatoč našim različitim političkim opredjeljenjima, možemo surađivati – zaključio je Tukač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba