Povratak krapinskih učenika u školske klupe

Grad će osigurati maske za učenike, nastava će se odvijati u dvije smjene, a užina posluživati u učionicama

Objavljeno: 31.08.2020. zagorjeinternational

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović zajedno s ravnateljicama Osnovne škole “Ljudevit Gaj” i Osnovne škole Augusta Cesarca, čiji je osnivač Grad Krapina, održao je press konferenciju povodom početka nove školske godine 7. rujna. Za organizaciju nastave u uvjetima epidemije koronavirusa Gregurović kaže kako nije nimalo jednostavna.

– Održan je sastanak Stožera civilne zaštite grada Krapine i odlučili smo da je cilj da svi krenu na nastavu i da osiguramo sve potrebne uvjete za održavanje nastave. Epidemiološka situacija na području grada Krapine je zadovoljavajuća, a Grad će osigurati maske za učenike, s obzirom na to da se ne može postići distanca između učenika u razrednim odjelima, kao što je to u preporukama navedeno. Svi će krenuti u svoje škole, a ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, onda ćemo morati veće razredne odjele dislocirati u veće, otvorenije i primjerenije prostore poput Male dvorane Pučkog učilišta ili dvorane Vatrogasnog doma – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Učenici sa simptomima

Matilda Juričev Žigman, ravnateljica OŠ Augusta Cesarca, istaknula je da njezina osnovna škola ima tu sreću što ima dovoljno prostora za održavanje nastave.

– Ukupno imamo 362 učenika i organizirali smo jutarnju i popodnevnu smjenu, a škola ima tri odvojena krila, pa tako možemo učenicima osigurati poseban ulaz za sve razrede. Prvašići kreću svaki u svoj razred i njihove učionice imaju svaka svoj ulaz – rekla je ravnateljica Juričev Žigman i dodala da će djeca i jesti u učionicama.

– Nećemo koristiti blagovaonicu, a školsku užinu će učenici jesti u učionicama. Hranu će im donositi dežurni učitelji – otkrila je Juričev Žigman.
U slučaju obolijevanja učenika ili pokazivanja određenih simptoma bolesti, organizirali su posebnu, izolacijsku sobu u koju će smjestiti dijete koje je pokazalo simptome bolesti.

– Tamo će dijete biti izolirano i pričekati svoje roditelje. Učitelji, iako opremljeni maskama, vizirima i rukavicama, a koji su predavali tom potencijalno zaraženom učeniku, moraju napustiti instituciju. Ako još jedan učenik pokaže simptome, onda cijeli razred, zajedno s učiteljem, mora u samoizolaciju te se prebacuje na online vođenje nastave – kaže ravnateljica OŠ Augusta Cesarca.
Ravnateljica OŠ “Ljudevit Gaj” Vlatka Družinec istaknula je da će svaki razred imati svoj raspored ulazaka, razredna nastava odvijat će se ujutro, a predmetna nastava u poslijepodnevnom terminu.

– Što se tiče nastave tjelesne kulture, ona će se odrađivati u vanjskim prostorima, koliko god će to vremenski uvjeti dozvoljavati. Ukoliko će se održavati unutra, postoje određene preporuke kako se ponašati u toj prilici, pa će se profesori tjelesnog morati ponašati sukladno tim pravilima – rekla je ravnateljica Družinec te dodala da će se informatika, koja ove godine kreće od prvog razreda osnovne škole, održavati u posebnim informatičkim kabinetima i cijela učionica, uključujući i opremu, će se dezinficirati.

Obavijest roditeljima

Obje ravnateljice zamolile su roditelje učenika da se pridržavaju mjera kod kuće te da prije polaska u školu izmjere temperaturu svojeg djeteta. Također, vrlo je važno da upoznaju svoje dijete s uputama i objasne važnost odgovornog ponašanja u školi, ali i izvan škole. (Lovro Belošević)

JASNA PETEK KOMENTIRALA POČETAK NASTAVE U ŠKOLAMA ČIJI JE OSNIVAČ ŽUPANIJA

“Većina zagorskih škola odabrala je klasičan model nastave, radit će u dvije smjene”

Na današnjoj press konferenciji Stožera civilne zaštite, zamjenica načelnika Stožera Jasna Petek komentirala je početak nastava u zagorskim školama čiji je osnivač Županija.
Otkrila je kako se trenutno dogovara prijevoz jer će se dogoditi određene promjene, a dodala je i kako će većina škola nastavu održavati u dvije smjene, pa čak i one škole koje do sada nisu imale tu praksu. Dvije smjene neće biti jedino u velikim školama s manjim brojem učenika, gdje je moguće organizirati nastavu pridržavajući se svih epidemioloških mjera.
Škole će moći birati između A, B i C modela, dakle, između klasičnog oblika nastave, miješanog oblika, odnosno, kombinacije klasične i online nastave te isključivo online nastave. Većina zagorskih škola za sada je odabrala A model, dok će se B model koristiti za neke predmete koji podrazumijevaju grupiranje djece iz više razreda. Više informacija o organiziranju nastave, koja počinje 7. rujna, bit će poznato krajem radnog tjedna, za kada je Petek najavila i press konferenciju. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba