U Zagorskom vodovodu održan sastanak partnera na EU projektu REEF 2W, čiji je glavni cilj dobivanje obnovljive energije iz otpadnih voda

VAŽNA STUDIJA ZA ZABOK: “Prošla su vremena rasipanja energije, naši gradovi mogu biti lideri i primjeri dobre prakse”

Objavljeno: 27.08.2020. zagorjeinternational

U Zagorskom vodovodu održan je sastanak partnera na projektu REEF 2W, čiji je glavni cilj dobivanje obnovljive energije iz otpadnih voda.

Transnacionalni projekt REEF 2W, financiran sredstvima EU, okupio je partnere iz Njemačke, Austrije, Češke i Hrvatske i kroz projekt su analizirana i ponuđena rješenja implementiranja obnovljivih izvora energije. Tehnička rješenja su raznolika te uključuju korištenje otpadnog mulja za proizvodnju obnovljive energije te integraciju cijelog niza klasičnih obnovljivih izvora poput vode, sunca, vjetra i ostalih na uređaje za pročišćavanje otpadnih voda. 

Tri scenarija

Ulaskom u EU Hrvatska je prihvatila direktive vezane uz standarde otpadnih voda, a u financijskom razdoblju 2014.-2020. plan je nadograđivati postojeće i izgrađivati nove općinske i gradske infrastrukturne sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Jedan od takvih uređaja za pročišćivanje otpadnih voda nalazi se u Zaboku i odabran je kao pilot u REEF 2W projektu. Za njega je, u sklopu projekta, izrađena Studija isplativosti implementiranja obnovljivih izvora energije koju je sastanku Zagorskom vodovodu predstavila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske i Zagrebački holding.

Nakon izgradnje uređaja, predložena su tri scenarija: iskorištavanje lokalnog mulja, anaerobna obrada na licu mjesta te iskorištavanje bio-otpada i mulja na udaljenom bioplinskom postrojenju. Uz navedenu Studiju prezentirana je i Programska strategija za Centralnu Europu kao završni i ključni dokument izrađen kroz projekt REEF 2W kojom se kroz četiri osnovna segmenta (zakonodavni, operativni, financijski i povezivni) određuju nužne aktivnosti kojim bi se što više iskoristio potencijal obnovljive energije koji se nalazi u sektoru otpadnih voda.    

Unutar Europske unije postoji više od 22.000 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Uređaji za pročišćavanje otpadnih voda zapravo su postrojenja koja se nalaze, ili će se nalaziti, na području svakog našeg grada ili veće općine. Oni su dio infrastrukturnog sustava odvodnje voda sa funkcijom da takvu onečišćenu vodu koju cjelokupna kanalizacijska mreža dovodi do njih, temeljito prvo filtriraju a zatim kroz nekoliko etapa pročiste. Takva pročišćena voda, iz koje su izbačene opasne i štetne tvari, u skladu sa pripadnim protokolima i standardima, ispušta se potom u najbliži prirodni prijamnik: rijeku ili more. 

Zelena energija

Za rad tog cijelog tehničkog sustava koji vrši pročišćavanje potrebna je znatna količina energije tako da su ti uređaji veliki potrošači. Smatra se da ovih 22.558 UPOV-a unutar Europskeunije  troši 1 posto njene električne energije. Ako vam se tih 15.021 GWh godišnje čini malo, za usporedbu može poslužiti podatak da nešto više električne energije godišnje potroši cijela Hrvatska (primjerice 18.937 GWh u 2017.). 

– Veliki dio te energije može biti podmiren iz obnovljivih izvora. Upravo zato je ova studija važna za Zabok, ali i ovakvi projekti za primjer ostalim gradovima, jer održivost je ta kojoj moramo težiti. Prošla su vremena rasipanja energije, naši gradovi mogu biti lideri i primjeri dobre prakse – poručeno je na sastanku. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba