Općina Hrašćina sutra slavi svoj Dan, a tim povodom razgovarali smo s načelnikom Brankom Tukačem

“Napokon smo dočekali sportsku dvoranu, ove godine očekuje nas rekonstrukcija mrtvačnice”

Objavljeno: 25.05.2020. Jelena Jazbec

Uz spomen na pad Hrašćinskog meteorita, koji se dogodio 26. svibnja 1751. godine, općina Hrašćina slavi i svoj Dan, a tim povodom razgovarali smo s načelnikom Brankom Tukačem, koji nam je govorio o projektima koji su obilježili proteklih 365 dana te o projektima koji ovu malu općinu očekuju u narednom razdoblju.

Nabrojite nam najznačajnije projekte na području općine u proteklih godinu dana.

Uz izgradnju školske sportske dvorane, koja je bila naša želja već proteklih 13 godina i koju smo dobili zahvaljujući dobroj suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom, sa Zagorskim vodovodom, Elektrom Zabok i Županijskom upravom za ceste uređivali smo nogostup te fekalnu i oborinsku odvodnju uz sportsku dvoranu, a proširen je i vodovod za kapacitete naše sportske dvorane. Također smo podzemno iskablirali niskonaponsku mrežu uz sami nogostup i prema našem igralištu. Vrijednost tih radova bila je oko 700 tisuća kuna, od čega je 280 tisuća kuna osigurala Općina, s time da nam je Županija pomogla sa sto tisuća kuna, dakle, mi smo dali svojih 180 tisuća kuna. Idući važan projekt bila je druga etapa asfaltiranja ceste Žežlji – Drnetići, gdje smo od ministarstva dobili sto tisuća kuna, a dodali smo još 33 tisuće kuna vlastitih sredstava. Projekt smo prijavili i ove godine te nam je opet odobreno 100 tisuća kuna, a planiramo prijavu i iduće godine. Radi se o spojnoj cesti između dviju županijskih cesta. Preko Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja uspjeli smo dobiti sredstva za izmjenu LED rasvjete. Cijeli projekt bio je vrijedan preko 500 tisuća kuna, od čega su općinska sredstva iznosila oko 50 posto. Uspjeli smo zamijeniti preko 140 rasvjetnih tijela, a postavit ćemo i 20-ak novih rasvjetnih tijela uz našu sportsku dvoranu i nogostup. Nažalost, bilo je i projekata koji nisu prošli na natječaju, primjerice, uređenje Doma kulture u kojem bi se nalazio i dječji vrtić, prostori za naše udruge te jedan postav za Hrašćinski meteorit. Prošle godine je preko LAG-a prijavljen projekt koji ove godine ide u realizaciju, a radi se o rekonstrukciji naše mrtvačnice te uređenju prilaza do mrtvačnice i izgradnji centralnog križa. Projekt je vrijedan 450 tisuća kuna, od čega su 54 tisuće eura europska sredstva, a ostalo sredstva Općine. Također smo prijavili i traktorski put, projekt vrijedan 2,7 milijuna kuna, preko mjere Ministarstva poljoprivrede i dobili smo odgovor da je projekt uredno napravljen te nam je dodijeljen određeni broj bodova, ali ipak su sredstva prvenstveno dobile morske općine radi sprječavanja požara, tako da sada čekamo novi natječaj.

Postoje li projekti koje ste morali obustaviti zbog epidemije koronavirusa?

To se prvenstveno odnosi na poslove administrativne prirode vezane uz naše društvene domove u Hrašćini i u Gornjem Kraljevcu. Trebala je ići treća izmjena Prostornog plana, što nismo mogli realizirati, a tu su i dva projekta za dobivanje građevinskih dozvola, za cestu Huceki – Vis, dužine 300 metara, gdje smo izvršili snimanja, a trebala je uslijediti javna rasprava koja je naposlijetku odgođena. Trebamo dobiti građevinsku dozvolu za kanalizaciju, nogostup i oborinsku odvodnju, od Trgovišća do željezničke stanice.

Koliko je epidemija koronavirusa okrznula vaš proračun? Može li se već sada govoriti o procjenama iznosa tih nepredviđenih troškova?

Ovaj mjesec će se sigurno raditi o smanjenju prihoda od 20-ak posto, a uz to smo imali i određena financijska izdavanja za pomoć roditeljima čija su djeca u vrtiću.

U jeku trenutne krize, usudite li se planirati buduće projekte i aktivnosti? Što biste željeli ostvariti, odnosno, koji projekti će morati/moći ići dalje?

Ove smo godine prijavili projekt “Želim dostojanstvenu starost” na Europski socijalni fond, vrijedan 1,5 milijuna kuna. Radi se o zapošljavanju desetak žena koje bi se brinule o 60-ak starijih i nemoćnih korisnika na području općine Hrašćina. Zajedno s Općinom Budinščina, ušli smo u projekt gerontocentra Zajezda, čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, a partneri su općine Budinščina, Konjščina i Hrašćina. U tom centru održavala bi se događanja za naše umirovljenike. Isto tako, ušli smo u partnerstvo na projektu razvoja cikloturizma na kontinentu sa susjednom zagrebačkom općinom Bedenica, a nositelj je Zagrebačka županija. Naime, biciklističke rute bi jednim dijelom išle po općini Hrašćina, pa bi biciklisti usput mogli obići i naše tematske rute, a posebno je zanimljivo mjesto na koje je pao Hrašćinski meteorit. Za sada smo na tom natječaju prošli prvu fazu i čekamo što će biti dalje.

Što biste poručili žiteljima povodom Dana općine?

Uspjeli smo završiti našu dvoranu, gotove sve ceste do kuća naših mještana su asfaltirane, a ove godine, u suradnji sa Zagorskim vodovodom, planiramo riješiti još jedan zaselak u kojem živi pet – šest kućanstava koja nemaju vodovod. Imamo sustav javne rasvjete s preko 600 rasvjetnih tijela na 500 i nešto domaćinstava, dalje je prioritet napraviti odvodnju, da se ljudima omogući kvalitetniji i bolji život. Naša povezanost s Varaždinom i Zagrebom nije upitna jer imamo nekakvih šest kilometara do autoceste i bilo bi mi drago da se što dovrši cesta od Zlatar Bistrice jer ona isto život znači. Ljudi se doseljavaju, kupuju kuću, lijepo im je mjesto, ali su to uglavnom stariji ljudi. Voljeli bismo imati što više djece u našoj školi, no problem je što dio djece pohađa školu u Budinščini, a dio u Hrašćini. Da imamo vlastitu školu, vjerojatno bi je pohađalo od 120 do 140 učenika. Povodom Dana općine, dodjeljujemo i općinska priznanja, koja su ove godine uručena Darku Salaju, za 81 puta darovanu krv, zatim Dragutinu Zozoliju, predsjedniku Športsko – ribolovnog kluba “Šaran” i Božici Žugec, voditeljici sekcije vezilja i dugogodišnjoj članici KUD-a “Meteor”. Počasnom građankom općine Hrašćina proglasili smo gospođu Vlastu Hubicki, koja je puno doprinijela izgradnji naše sportske dvorane. Svim žiteljima čestitam Dan općine, u ime predsjednika Općinskog vijeća Željka Zozolija, u ime svih vijećnika, u ime svoje zamjenice Ljubice Mikulčić, u ime djelatnica Općine i u svoje osobno ime. Zahvaljujem i Stožeru civilne zaštite naše općine kao i članovima DVD-a Hrašćina za sav trud i zalaganje u protekla dva mjeseca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba