Povodom Dana grada, razgovarali smo s gradonačelnikom Pregrade Marko Vešligajem

IZ OVOGA ĆEMO IZAĆI JAČI: “Ove godine sigurno kreće izgradnja teniskih terena, a nadam se i uređenje kino dvorane. Želimo dati gradu novi optimizam“

Objavljeno: 19.04.2020. Jelena Jazbec

Iako se danas s pregradskih brega neće oriti glasni zvuci kubura, a grad neće biti u posebnom slavljeničkom ozračju, kako to inače biva na Bijelu nedjelju, kada se u Pregradi slavi Dan grada i obilježava završetak Kostelske uskrsne pištole, s gradonačelnikom Markom Vešligajem prisjetili smo se projekata koji su obilježili proteklih godinu dana, a doznali smo i što se planira u narednom razdoblju, čim se za to stvore uvjeti.

Nabrojite nam najznačajnije projekte na području grada u proteklih godinu dana.

Prošla je godina po mnogočemu bila rekordna, od investicija, rasta zaposlenosti, do aktivnosti u društvenim djelatnostima. Značajna sredstva uložena su u energetsku obnovu javnih zgrada kako bi se smanjili troškovi za njihovo održavanje i omogućili kvalitetniji uvjeti za boravak u tim prostorima. Tako su energetski obnovljene Upravna zgrada Grada Pregrade s pripadajućima aneksom zgrade u kojem borave udruge, zgrada Nogometnog kluba Pregrada, koju koriste članovi Sportske zajednice te zgrada javne namjene u kojoj je smješten Zemljišno – knjižni odjel Općinskog suda u Zlataru. Riječ je o projektima financiranima iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Ukupna vrijednost projekata energetske obnove bila je 5,5 milijuna kuna, od čega je EU sufinanciranje iznosilo skoro 3 milijuna kuna. Jedan od većih projekata svakako je izgradnja vodospremnika Žolekov breg i crpne stanice “Košenine“, za koju je dobivena uporabna dozvola. Ukupni iznos investicije bio je gotovo 2 milijuna kuna, a sufinancirale su je Hrvatske vode u iznosu od 80 posto, dok su 20 posto osigurali VIOP, Grad Pregrada te općine Hum na Sutli i Desinić. Time je stanovnicima naselja Vinagora – Mala Gora, Druškovec Gora, Brezno i Desinić Gora osigurana opskrba iz sustava javne vodoopskrbe zdravstveno ispravnom vodom za ljudsku potrošnju. Izgrađeno je i sportsko igralište u Cigrovcu, čime su građani dobili uvjete i prostor na kojem će moći kvalitetno i sigurno razvijati svoje društvene i sportske vještine i sposobnosti. Važno je istaknuti da smo partneri u projektu “Volunteering cities“ u okviru mreže URBACT, a kojim potičemo volonterstvo, međugeneracijsku solidarnost, participaciju građana u životu zajednice te sudjelovanje lokalnih poduzetnika u rješavanju socijalnih problema na području grada Pregrade. Projektom se prenose dobra iskustva koje mi imamo i koje imaju partneri iz sedam zemalja, a kompletni troškovi su financirani iz EU fondova. U sklopu projekta prošle je godine u Pregradi održan međunarodni sastanak partnera na kojem smo se pokazali primjerom dobre prakse, posebice na polju izvrsne suradnje s lokalnim udrugama, organizacijama i institucijama. Također, partneri smo i na projektu “Ti i ja zajedno“, čiji je nositelj Dječji vrtić “Naša radost“, vrijednom 2 milijuna kuna, kojim se omogućilo osiguranje poslijepodnevnog boravka djece u obrazovnom programu do 20 sati, izrada i provedba posebnih programa (engleski jezik, glazbeni program, opća igraonica s pojačanim programom za razvoj digitalnih kompetencija), a opremljen je i prostor za pružanje usluge poslijepodnevnog smještaja djece te je nabavljena didaktička oprema za provođenje posebnih programa.

Koliko ste sredstava iz EU fondova povukli? Jeste li zadovoljni količinom sredstava koja je došla na područje vašeg grada?

Zadovoljan sam povlačenjem sredstava iz EU fondova i oni su nam važan način financiranja te nam daju mogućnost razvoja na različitim područjima. Što se tiče infrastrukture, trenutna ugovorena vrijednost projekata iznosi 12.117.868,64 kune, od čega sufinanciranje EU iznosi 9.201.903,52 kune, dok sufinanciranje projekata od strane RH iznosi 1.627.056,24 kune. Kada govorimo o “soft“ projektima, njihova ugovorena vrijednost je 1.501.968,16 kuna, od čega je sufinancirano 1.416.572,76 kuna. Novac iz europskih fondova jako puno znači za proračun Grada Pregrade. No, samo povlačenje novca iz nekog EU fonda nije garancija uspjeha i rasta nekog grada, bitno je fokusirati se na odabir pravih projekata te orijentiranje na najpristupačnije i kompatibilnije natječaje.

Postoje li projekti koje ste morali obustaviti zbog pandemije koronavirusa? Radi li se trenutno nešto na području vašeg grada?

Nažalost, sve kapitalne investicije, osim onih već ugovorenih te onih investicija sufinanciranih iz EU fondova, obustavljene su, kao i svi ostali planirani rashodi koji nisu neophodni za redovito osnovno poslovanje i održavanje komunalne infrastrukture, ali sve naše projekte i programe koje smo započeli, ćemo i završiti. Tako su nam trenutno u tijeku radovi na uređenju Poduzetničke zone, a osim toga, uređuje se šumska cesta koja povezuje Sopot i Vinagoru te se gradi punionica za električna vozila. Također, u tijeku je i realizacija programa WiFi4EU te se nastavljaju radovi na postavljanju WiFi pristupnih točaka, s ciljem osiguravanja besplatnog pristupa bežičnom internetu. Naravno, svi radovi odvijaju se uz strogo pridržavanje svih mjera i uputa stožera civilne zaštite te stručnjaka iz zdravstvenog sektora.

Koliko je pandemija koronavirusa okrznula vaš proračun?

Trenutno financijsko stanje Grada Pregrade je zadovoljavajuće, ali u ovom mjesecu očekujemo osjetno manji priljev sredstava, zbog oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak, koji je daleko najvažniji prihod lokalnih jedinca. Zato smatram da je važna pomoć države proračunima JLS-ova, koji će se naći u problemima. Rad naših ustanova, posebice Dječjeg vrtića kao najvećeg proračunskog korisnika, ne smije doći u pitanje. Komunalna infrastruktura se mora održavati, klizišta za sanaciju su i dalje tu, trebat će nam kulture i sporta, koji bez podrške Grada sigurno ne može opstati u ovim vremenima, kao i pomoći za naše građane slabijeg imovinskog stanja i još puno drugih stvari koje se financiraju iz gradskog proračuna.

U jeku trenutne krize, usudite li se planirati buduće projekte i aktivnosti? Što biste željeli ostvariti, odnosno, koji projekti će morati/moći ići dalje? 

Unatoč ovoj krizi koju smo, nažalost, mi u Pregradi najviše osjetili, budite sigurni da nećemo klonuti i odustati od zacrtanih ciljeva, samo će dio njih morati prolongirati. Od novih projekata koji još nisu ugovoreni, u planu je realizacija projekta novog dječjeg igrališta, za koji smo ostvarili sredstva iz EU fondova. Također, kroz crowdfunding kampanju prikupljeno je gotovo 400.000 kuna za teniske terene te njihovu gradnju sigurno počinjemo ove godine, a vjerujem  da ćemo krajem godine krenuti i s radovima na uređenju kino dvorane, jer želimo dati jedan novi optimizam Pregradi. Nećemo zaboraviti ni naša sela i u planu je odraditi barem dio planiranih aktivnosti i projekata na komunalnoj infrastrukturi u svakom našem mjesnom odboru. Ravnomjerno ulaganje na području cijelog grada Pregrade naš je moto od početka mandata, nekada s manje, a nekad s više sredstava te će se znati prilagoditi i u ovoj teškoj situaciji. Očekujem da i županija i država također realiziraju planirane aktivnosti i projekte na našem području. Svaka kriza je ujedno i mogućnost za neke promjene i preispitivanja  te vjerujem da će naš grad iz ovoga izaći jači.

Uoči Dana grada, pregradsko Gradsko vijeće odabralo je i dobitnike ovogodišnjih gradskih priznanja:

Zahvalnica Grada Pregrade

Vandi Bilinski, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju kulture

Željku Kaučiću, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju turizma i kulture

Matiji Krizmaniću, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju turizma i kulture

Mirjani Šurbek, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju društvenog života i turizma

Denisu Buriću, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju tjelesne kulture

Vatrogasnoj postrojbi DVD Benkovo, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju civilne zaštite

Vatrogasnoj postrojbi DVD Stipernica, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju civilne zaštite

Vatrogasnoj postrojbi DVD Pregrada, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju civilne zaštite

Vatrogasnoj postrojbi DVD Vinagora, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju civilne zaštite

Udruzi hrvatskih branitelja Pregrada, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa

Diploma Grada Pregrade

Krunoslavu Martinku, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju gospodarstva

Nedžbiju Ismailiju, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju gospodarstva

Plaketa Grada Pregrade

Lovačkom društvu „Kuna“ Pregrada, za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba