Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović o kreditnom zaduženju Grada

POVOLJNA KAMATA OD 1,17 POSTO: “Kredit iznosi nešto više od pet milijuna kuna, a rok otplate 10 godina“

Objavljeno: 03.03.2020. IB

Vezano na sjednicu Gradskog vijeća Krapine, održanu u petak i točku dnevnog reda o zaduženju Grada Krapine koja je prihvaćena s devet glasova za i šest protiv, gradonačelnik Zoran Gregurović objasnio nam je o kakvom je kreditu riječ i za što je namijenjen.

 Nova pristupna cesta

– Radi se o dugoročnom kunskom kreditu, u iznosu od 5.054.000 kuna za financiranje projekta izmještanja željezničko – cestovnog prijelaza Dolac i izgradnje i opremanja igrališta u naseljima Zagora, Žutnica, Tkalci i Trški Vrh. Rok otplate kredita je 10 godina, a kamata je 1,17 posto. Planirani iznos kredita za izmještanje željezničko – cestovnog prijelaza Dolac u je 2.654.000 kuna i za financiranje izgradnje i opremanja igrališta u iznosu od 2.400.000 kuna – istaknuo je Gregurović te dodao kako planirani iznos kredita predstavlja maksimalni iznos, a stvarno korištenje kredita ovisi o izvršenju sklopljenih ugovora te može biti i manje.

Kapitalni projekt izmještanja željezničko – cestovnog prijelaza Dolac obuhvaća izgradnju novog željezničko – cestovnog prijelaza s pristupnom cestom naselju Dolac, otprilike 100 metara sjevernije od postojećeg prijelaza. 

– Izgradnjom novog prijelaza, promet vozila odvijat će se novom pristupnom cestom dislociranom od lokaliteta, a postojeći prijelaz bit će namijenjen isključivo pješačkom pristupu. Radovi obuhvaćaju izgradnju nove pristupne ceste sa sustavom oborinske odvodnje, javnu rasvjetu te osiguranje prijelaza sa svom pratećom opremom. U proračunu Grada Krapine za 2020. godinu, za provođenje ovog projekta planirana su sredstva u iznosu od 3.865.000 kuna, od toga iz kredita 2.654.000 kuna, od sufinanciranja trgovačkog društva u vlasništvu Republike Hrvatske – HŽ infrastrukture d.o.o. iznos od 1.158.000 kuna (prema zaključenom sporazumu HŽ Infrastruktura d.o.o. sufinancira 75 posto osiguranja prijelaza)  te iz prihoda Grada Krapine 53.000 kuna. Po provedenom postupku javne nabave zaključen je ugovor o javnoj nabavi za izgradnju željezničko – cestovnog prijelaza u iznosu od  3.403.978 kuna s PDV-om – pojasnio je gradonačelnik.

Drugi kapitalni projekt koji će se financirati iz kredita je izgradnja i opremanje igrališta, a obuhvaća izgradnju četiri nova sportska igrališta u naseljima Zagora, Žutnica te Tkalci i rekonstrukciju postojećeg igrališta na Trškom Vrhu.

Komunalna i urbana oprema

– Projektom je obuhvaćena izgradnja novih asfaltiranih sportskih igrališta uz prateću komunalnu i urbanu opremu (ograde, koševi za smeće, klupe, golovi, koševi i slično) te opremu s dječjim spravama (ljuljačke, vrtuljak, tobogan, klackalica i slično.).  Proračunom Grada Krapine za 2020. godinu, za igrališta su planirana sredstva u iznosu od 2.550.000 kuna,  od toga je iz kredita planiran iznos od 2.400.000 kuna i 150.000 kuna iz sredstava pomoći iz proračuna Republike Hrvatske jer je dio ovog projekta koji se odnosi na izgradnju sportskog igrališta u naselju Tkalci odabran je financiranje po natječaju “Ulaganja u opće društvenu infrastrukturu pokretanje i poboljšanje i proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo”. Po provedenom postupku javne nabave zaključen je ugovor o javnoj nabavi radova za izgradnju sportskih igrališta u iznosu od 2.499.958,75 kuna s PDV-om – zaključio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba