U Krapini održana prezentacija deficitarnih zanimanja učenicima i njihovim roditeljima

NEDOSTAJE SVIH OBRTNIČKIH ZANIMANJA: U sljedećoj školskoj godini u Zagorju još četiri zanimanja postaju deficitarna – evo koja

Objavljeno: 03.03.2020. ivanabelosevic

U osnovnoj školi “Ljudevit Gaj“ Krapina započelo je održavanje prezentacija deficitarnih zanimanja, na kojoj se okupilo mnoštvo učenika završnih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja. Riječ je o početku ovogodišnjeg ciklusa predstavljanja deficitarnih zanimanja učenicima sedmih i osmih razreda na području Krapinsko – zagorske županije, a cilj ih je potaknuti da se odluče za zanimanja koja su deficitarna u županiji, dok se poduzetnicima daje mogućnost da na info štandovima predstave zanimanja koja su tražena u županijskom poduzetništvu.

Što odabrati

Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina Goran Vukmanić rekao je kako su s ovim programom započeli još 2014. godine, u početku s Obrtničkom komorom Krapinsko – zagorske županije, a kasnije se priključila i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina i Krapinsko – zagorska županija.

– Prije svega obraćamo se učenicima sedmih i osmih razreda koji će uskoro morati odlučiti kuda krenuti nakon osnovne škole i koje zanimanje odabrati. Naravno obraćamo se i njihovim roditeljima, učiteljima i stručnim službama škole. Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine izrađuje preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u kojima želimo prikazati zanimanja koja su izuzetno tražena na tržištu. Na Zavodu je previše administrativnih zanimanja, od četverogodišnjih srednjoškolskih programa to su ekonomisti, upravni referenti, fizioterapeutski tehničari i komercijalisti, a od stručnih i sveučilišnih studija to je poslovna ekonomija – istaknuo je Vukmanić.

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško kazao je kako na području Krapinsko – zagorske županije nedostaje svih obrtničkih zanimanja i na tržištu rada nema kvalificiranih majstora koji bi mogli odraditi obrtnička zanimanja.

– Kad pogledate malo statistiku, na Zavodu za zapošljavanje vidite da je za obrtničkim zanimanjima daleko veća potražnja, nego što je ponuda. Ova prezentacija dala je i daje rezultata jer najprije roditeljima, a potom i djeci pokušavamo približiti obrtnička zanimanja. Zadnjih godina porasle su i plaće i mogu reći da u obrtničkim zanimanjima imamo iznadprosječne plaće, s time da kad nema radne snage, traži se i veća cijena rada – naglasio je Pleško.

Krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru drago je što kreću u proces obilaska osnovnih škola na području Krapinsko – zagorske županije, njih 32. 

40 stipendija

– Učenicima i roditeljima prikazujemo filmiće koji na jedan zanimljiv način preko društvenih mreža pozivaju mlade ljude da izaberu deficitarna zanimanja. Donio sam odluku da u odnosu na onih 10 zanimanja koje smo proglasili deficitarnima za školsku godinu 2019./2020., da za školsku godinu 2020./2021. ih još proširimo na četiri zanimanja – tesar, soboslikar, elektroinstalater i vozač. Moram reći da vozača trenutno nemamo u programima, ali je Srednja škola Konjščina to zatražila od Agencije za strukovno obrazovanje i očekujem pozitivno rješenje jer mi najbolje znamo što nam treba na području županije i što je potreba gospodarstva. Prošle godine nakon ove naše kampanje imali smo puno bolji upis, skoro za jednu trećinu u deficitarna zanimanja, nego je to bilo godinu prije i očekujem jedan dodatan takav iskorak i u sljedećoj školskoj godini – pojasnio je Kolar te dodao kako je prošle godine za deficitarna zanimanja dodijeljeno 40 stipendija po 500 kuna mjesečno.

– Djeca kad završe školovanje imaju i zagarantiran posao na području Krapinsko – zagorske županije i na tim osnovama ostajemo i za sljedeću školsku godinu – zaključio je Kolar.

Prezentacija deficitarnih zanimanja u osnovnim školama završava 2. travnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba