Maškare preuzimaju vlast!

DONOSIMO PREGLED: Evo gdje u Zagorju ovih dana možete uživati u fašničkom programu

Objavljeno: 21.02.2020. Jožica Miklaužić

Ovog vikenda fašničko ludilo doživjet će svoj vrhunac. Šareni kostimi, pjesma, glazba i veselje zavladat će središtima gradova i općina, naravno, uz nezaobilazne krafne. U nastavku donosimo pregled fašničkih povorka u zagorskim mjestima.

Bednja
Već tradicionalna fašnička povorka i karnevalski festival u Bednji i na Vrbnu održat će se u nedjelju. Iz Općine pozivaju svu djecu i mališane, mlade, udruge, razne formalne i neformalne maskirane skupine te sve ostale koji žele “udariti brigu na veselje“ da ima se pridruže. Fašnikovanje u Vrbnu, u organizaciji KUD-a Josipa Jedvaja, DVD-a Vrbno, Općine Bednja i Turističke zajednice Trakošćan – Općina Bednja počinje u 12 sati. Nakon što maškare prodefiliraju vrbljanskim ulicama, središnji program će se održati na igralištu Područne škole. U Bednji pak središnja fašnička zabava počinje u 14 sati. Karnevalska povorka proći će Gajevom i Poljakovom ulicom, Trgom sv. Marije i Trakošćanskom ulicom te svoju ophodnju završiti kod Vatrogasnog doma, gdje će biti priređena središnja ceremonija. Nakon suđenja i spaljivanja Fašnika kao simbola svega što ne valja, maškare će i ovoga puta, kako to već obično biva na “fošnjiku ne Bednje“, zabavu nastaviti uz glazbu i fašnički ples. Organizatori poručuju da će i u Bednji i u Vrbnu za sve biti krafni, bombona te čaja za djecu i kuhanog vina za velike maškare.

Đurmanec

U Đurmancu se u nedjelju organizira fašnička povorka, koja kreće od Područne škole Hromec u 10 sati i završava u Đurmancu, gdje se na starom igralištu u središtu Đurmanca s početkom u 15 sati organizira i prigodan program.  Iz kubura će zapucati članovi đurmanečkih kuburaških udruga, a održat će se i suđenje “princu fašnika“ te druge prigodne zezancije i fašničke špelancije. Svi posjetitelji bit će počašćeni krafnama, sokovima i ostalim pićem.  

Krapina
Fašnik u Krapini održat će se u subotu u 17 sati u Festivalskoj dvorani, gdje će se predstaviti fašničke grupe i dodijeliti nagrade najboljim maskama, uz maskote iz Disneyjevih crtića, igre, ples, oslikavanje lica i nezaobilazne krafne. Nakon programa, organiziran je party za djecu ispred Festivalske dvorane.

Zagorska Sela
Maskenbal u organizaciji Društva “Naša djeca“ Zagorska Sela održat će se u subotu u Vatrogasnom domu DVD-a “Sloga” u Plaviću, s početkom u 18 sati. Uz ples i dobru zabavu, birat će se i najbolje maske.

Lobor
Tradicionalni “Loborski fašnik“ održat će se u nedjelju s početkom u 14 sati, okupljanjem prijavljenih sudionika ispred Društvenog doma u Loboru. Za sve sudionike osigurana je hrana i piće te poneko iznenađenje.

Marija Bistrica
Općina Marija Bistrica i Turistička zajednica općine Marija Bistrica i ove godine organiziraju “Bistrički fašinek“, 29. po redu, koji će se održati ove subote. Program na središnjem bistričkom trgu počinje u 13 sati. Uz nastupe fašničkih skupina, održat će se i izbor za najbolju pojedinačnu masku za velike i za male, uz simbolične nagrade.

Pregrada
Tradicionalna fašnička povorka malih i velikih maškara kreće u nedjelju u 14.30 sati, a proći će Ulicom Stjepana Radića, od tržnice do Trga Gospe Kunagorske. U povorci će sudjelovati vrtićke skupine i udruge, koje će u 15 sati na središnjem trgu pokazati svoja zabavljačka umijeća, a birat će se i najbolje maske i suditi Princu Fašniku.

Sveti Križ Začretje
Udruga za kulturu, zabavu i šport iz Svetog Križa Začretja već tradicionalno u nedjelju organizira Fašničku povorku za mještane i njihove goste. Okupljanje povorke bit će na parkiralištu ispred Restorana Dunav u 14 sati, te se predviđa da će povorka trajati od 14.30 do 17 sati, a kretat će se ulicom I. K. Sakcinskog prema Trgu hrvatske kraljice Jelene. Za najbolje maske udruga je pripremila vrijedne novčane nagrade – za prvo mjesto 2500, za drugo 1500 i za treće tisuću kuna. Za četvrto, peto, šesto i sedmo mjesto osigurano je 500, a 8., 9., 10., 11. i 12. mjesto po 300 kuna. Voditelj programa bit će Davor Dretar – Drele.

Zabok
Koordinacijski odbor Akcije “Grad Zabok – prijatelj djece“, Dječji vrtić “Zipkica“ i Društvo Naša djeca Zabok u subotu organiziraju Dječji fašnik u Zaboku. Maškarana povorka s djecom iz Dječjeg vrtića “Zipkica” prošetat će Zabokom i zaputiti se u Park Milana Prpića, gdje će biti održano središnje događanje. Program u parku nastavit će se veselim igrama, pjesmom i plesom.

Zlatar
Turistička zajednica grada Zlatara i Grad Zlatar i ove godine organiziraju tradicionalni “Fašnik v Zlataru“ koji će se održati u utorak, 25. veljače, na Trgu slobode s početkom u 15.30 sati. Prijava i okupljanje maškara započinje ispred Osnovne škole u Zlataru u 15 sati, odakle će povorka krenuti prema Trgu slobode, gdje će novčano biti nagrađene najbolje maske te pripremljene krafne, čaj i kuhano vino.

Mače

Društvo “Naša djeca” Mače poziva djecu predškolske dobi na “Mali fašnik”, koji će se održati u utorak u Domu kulture s početkom u 16 sati. Sudionike očekuje ugodno druženje uz krafne. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba