Ulaganja i planovi za zagorsko zdravstvo

“Proširenje Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama treba postati projekt od nacionalnog interesa, a krenuli smo i u formiranje zdravstvenog klastera”

Objavljeno: 30.01.2020. zagorjeinternational

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice predstavljeni su rezultati ulaganja Krapinsko – zagorske županije u 2019. i 2020. godini u resoru zdravstva, socijalne politike, branitelja, civilnog društva i mladih. Okupljene su pozdravili domaćini, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić te načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić. Tom prilikom ravnateljica Žnidarić u svom se obraćanju kratko osvrnula na ono što se u bolnici radilo kroz 2019. godinu.
– Tijekom prethodne godine borili smo se s rastom osnovice za obračun plaća, kao i rastom dodataka na plaću i mi smo sretni što našim zaposlenicima rastu plaće. Nadalje, veliku pažnju u našoj bolnici posvećujemo osiguravanju dovoljnog broja kvalitetnog i stručnog medicinskog kadra, pa tako na specijalističkom usavršavanju trenutno imamo čak 20 mladih liječnika. U cilju osiguravanja kontinuiranog poboljšanja zdravstvene usluge koju pružamo našim pacijentima neophodna su ulaganja u medicinsku i ostalu opremu, te održavanje naših objekata, pa smo tako u 2019. godini u bolnicu investirali ukupno 8.250.000 kuna – naglasila je ravnateljica Žnidarić.
Načelniku Ernestu Svažiću drago je što su za prezentaciju ove teme izabrane Krapinske Toplice, koje su se dokazale kao destinacija zdravstvenog turizma.
– Da bi se došlo do uspjeha u tom području potrebna je harmonizacija aktivnosti i izuzetno kvalitetna suradnja na svim razinama. Želim naglasiti i suradnju privatnog i javnog sektora koja dobro surađuje već desetljećima, ali nadamo se da će ona biti još i bolja te da će se privući još privatnih ulagača koji će ponuditi komplementarne usluge onima koji već postoje – istaknuo je Svažić.

Medicinska oprema
Na početku svog izlaganja zamjenica župana Jasna Petek rekla je kako su ukupna izdvajanja u resoru  zdravstva, socijalne politike, branitelja, civilnog društva i mladih u 2019. godini iznosila 40.497.475 kuna.
– Tri su glavna područja – u zdravstvo je uloženo 33.690.880 kuna, u socijalnu skrb 4.621.594 kuna i u udruge i mlade 2.185.000 kuna. Što se tiče ulaganja u zdravstvo, nešto više od 18 milijuna kuna su decentralizirana sredstva, vlastita sredstva su preko osam milijuna kuna i ostali izvori, gdje prvenstveno mislimo na bespovratna sredstva iz EU fondova, sedam milijuna kuna. Decentralizirana sredstva za Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana u 2019. iznosila su nešto više od 10 milijuna kuna, velik dio sredstava, od pet milijuna kuna odnosio se na otplatu kredita, a ostalo na nabavu medicinske opreme, prije svega tu moram istaknuti digitalni RTG uređaj i UZV uređaj. Za Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije izdvojeno je 885 tisuća kuna, između ostalog nabavljeno je sanitetsko vozilo i vozilo za mobilni palijativni tim. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice koristila je decentralizirana sredstva u iznosu nešto manjem od tri milijuna kuna za medicinsku opremu, ali i za kredit za nabavu višeslojnog CT uređaja i digitalnog mamografskog uređaja. U Specijalnu bolnicu u Stubičkim Toplicama decentralizirana sredstva iznosila su dva milijuna kuna, a korištena su za kredit, medicinsku opremu i adaptaciju prostora za hidroterapiju. Zavod za hitnu medicinu koristio je sredstva od dva milijuna kuna za nabavu dva vozila za ispostavu u Donjoj Stubici i Krapini, a isto tako se investiralo u medicinsku opremu, ali i sanaciju prostora u ispostavi Klanjec – naglasila je Petek i dodala kako su se vlastita županijska sredstva koristila većinom za financiranje timova T1 Hitne medicinske pomoći u ispostavama Klanjec i Konjščina, otplaćuje se i kredit Opće bolnice Zabok, a preostali dio usmjeren je na projekt Doma zdravlja, za projektnu dokumentaciju za proširenje bolnice u Krapinskim Toplicama i slično – rekla je Petek te napomenula kako je u zdravstvenim ustanovama KZŽ trenutno na specijalizaciji 69 mladih liječnika i liječnica

Zamjenica župana, a osvrnula se i na projekte koji su realizirani u prošloj godini.
– Tu je projekt Doma zdravlja KZŽ “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, vrijedan nešto manje od 10 milijuna kuna. Udio naših vlastitih sredstava je oko 2,5 milijuna kuna. U sklopu projekta domovi zdravlja opremljeni su medicinskom opremom, a uvedene su i četiri nove usluge – pedijatrijski i ginekološki ultrazvuk te spirometrija i kolposkopija. Adaptirano je i devet ambulanti Doma zdravlja – u Gornjoj Stubici, Zlataru, Desiniću, Mariji Bistrici, Klanjcu, Krapinskim Toplicama, Velikom Trgovišću, Mihovljanu i Maču. Županija ima i dva strateška projekta, jedan je projekt dogradnje Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama i u 2019. godini završena je faza izrade projektno – tehničke dokumentacije i izdana je građevinska dozvola. Drugi važni projekt je dogradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice koji se provodi u dvije faze, a u tijeku je prva faza izgradnje vanjskog bazena s popratnim sadržajima te izrada projektno – tehničke dokumentacije za drugu fazu, za smještajne kapacitete i popratne sadržaje. Tu je i projekt “Edukacijom do zdravlja“ kojim se nastoji poboljšati zdravstvena skrb svih ljudi, nositelj je Specijalna bolnica Krapinske Toplice, traje 12 mjeseci i vrijedan je nešto manje od milijun kuna – rekla je Petek.
Pojedinosti o ulaganjima u područje socijalne skrbi, udruge i mlade prezentirala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug  koja je istaknula kako je u 2019. godini za socijalnu skrb izdvojeno 4.621.594 kuna, od toga na decentralizirana sredstva 3.142.000 kuna, dok je vlastitih sredstava isplaćeno 1.479.594 kuna.


– Kada je riječ o vlastitim sredstvima onda su ona raspoređena na dva veća programa, od kojih je prvi socijalni program koji se odnosi na izravne novčane pomoći građanima, a gdje je isplaćeno nešto više od 620 tisuća kuna. Za provedbu socijalnog plana izdvojeno je 854.594 kuna za različite programe i projekte koji su usmjereni poboljšanju položaja ranjivih skupina. Prošle godine smo imali i izdvajanje od 200 tisuća kuna, koje je bilo namijenjeno osiguravanju uvjeta za početak rada skloništa za žrtve nasilja na području županije. Na području udruga i mladih imali smo izdvajanja od gotovo 2,2 milijuna kuna, od toga je milijun kuna raspoređeno udrugama putem natječaja i javnih poziva. Dakle radi se o financiranju programa i projekata koji su usmjereni na prevenciju zdravlja, skrbi o ranjivim skupinama, očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, zatim programi koji su usmjereni poboljšanju položaja starijih osoba kao i programi za mlade te programi podrške braniteljskim udrugama. Ono na što možemo biti posebno ponosni je činjenica da je naša županija tijekom 2018. godine kao prva županija, uz Primorsko – goransku županiju stekla status “Županija prijatelj djece“. To s jedne strane predstavlja potvrdu dugogodišnjeg kontinuiranog rada, a s druge strane i obvezu da se taj rad kontinuirano unaprjeđuje. Krajem prošle godine započeli smo prvi u Republici Hrvatskoj s projektom participativnog dječjeg proračuna kroz koji se financiraju isključivo oni projekti koje su osmislila i predložila djeca, a on je iznosio 106.010.000 kuna, dok ove godine bilježimo rast od devet milijuna kuna. Tako planirana izdvajanja za djecu u 2020. godini iznose 117.376.732, najviše u području obrazovanja, kulture i športa te energetske obnove osnovnih škola – objasnila je pročelnica Gregurović Šanjug, te dodala kako je ukupno za područje zdravstva, socijalne skrbi, branitelja, civilnog društva i mladih planirano 34 milijuna kuna, od toga najviše za područje zdravstva, 24,6 milijuna kuna, za područje socijalne skrbi 5,2 milijuna kuna i za područje udruga i mladih 2,2 milijuna kuna.

Specijalne bolnice
 Konferenciji je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je naglasio da Županija za sada uspijeva pratiti sva ulaganja.
– Donijeli smo odluku da idemo u proširenje, u stvaranje novih i boljih uvjeta za smještaj pacijenata i rad doktora i svog medicinskog osoblja u Krapinskim Toplicama. U samoj najavi projekta gledali smo na novu financijsku omotnicu financiranja iz EU fondova u kojoj nema specijalnih bolnica, a projekt je od nacionalnog interesa jer želimo povećati smještajne kapacitete i smanjiti liste čekanja. Ako to nije dovoljan razlog da država ispregovara da specijalne bolnice uđu u financijsku omotnicu i da možemo povlačiti sredstva, onda ne znam koji bi jači razlog mogli imati. Imamo podršku resornih ministarstava, a podršku je dala i Vlada na sjednici u Krapini. Sada smo u pokretanju postupka da se taj projekt proglasi od nacionalnog interesa i nakon toga krećemo u pregovore. Krenuli smo i u formiranje zdravstvenog klastera, što je jako važno. Prezentirat ćemo ga u veljači u Nizozemskoj, pripremili smo materijale na šest svjetskih jezika i spremni smo za sve sajmove u svijetu, a ići ćemo i u Južnu Koreju s jasnim ciljem kome se i zbog čega obraćamo – napomenuo je Kolar te se osvrnuo i na smjenu ministra Kujundžića.
 – Mi smo novi zakon o hitnoj medicini donijeli 1. siječnja 2019. godine i ministar je imao rok od šest mjeseci u kojem mora donijeti novu mrežu. Danas je 30. siječnja 2020. godine, a mi novu mrežu hitne medicine i dalje nemamo. U razgovorima s ministrom naš prijedlog je bio da ovo što sad imamo s dodatnim plaćanjem, bude naša osnovna mreža i to je bilo prihvaćeno, ali nije došlo do realizacije. Mi svaki mjesec izdvajamo 250 tisuća kuna i u proračunu smo to osigurali samo za prva četiri mjeseca ove godine, ako novi ministar ne donese tu odluku mi ćemo rebalansom ponovno to morati dići na milijun kuna kako bi osigurali dostatnost hitne medicine na području cijele županije – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba