REAGIRANJE: Predsjednik svetokriškog HDZ-a Miljenko Šoštarić poslao je priopćenje o navodima načelnika Kosa, vezano uz prodaju općinskog udjela Zagorskog metalca i nekoliko drugih problematičnih točaka na području općine

“Nije istina da kao općinski vijećnici nismo poduzeli ništa. Na gotovo svakoj drugoj sjednici ukazivali smo na tu problematiku, tako smo i spriječili da se naš udio proda za samo šest milijuna kuna”

Objavljeno: 23.12.2019. JJ

Miljenko Šoštarić, potpredsjednik Općinskog vijeća i Općinske organizacije HDZ-a Svetog Križa Začretja, reagirao je na članak pod naslovom “Šoštarić: Ponuda od 10 milijuna kuna je premala. Kos: To je daleko više od svega što nam je nuđeno proteklih godina. Manjinski udjeli nemaju vrijednost kao većinski”, objavljen 19. prosinca na našem portalu. Naime, na press konferenciji HDZ-a Krapinsko – zagorske županije, održanoj u četvrtak u Krapini, Šoštarić se osvrnuo na nekoliko problematičnih točaka na području svoje općine, između ostaloga, i na prodaju udjela općinskog vlasništva u poduzeću “Zagorski metalac”, za što je ponuđena vrijednost 10 milijuna kuna, no, Šoštarić smatra da je to premalo, jer je procjena bila 18 milijuna kuna. Za komentar smo zamolili načelnika Svetog Križa Začretja Marka Kosa, koji je rekao da su činjenice ipak drugačije i istina je da u politici nisu svi jednaki.
– Svaku kritiku mogu prihvatiti, ali ne i neistine – istaknuo je Kos, što je Šoštarića potaknulo da nam se obrati poduljim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Prve procjene

– Mi iz HDZ-a Sveti Križ Začretje i osobno ja, Miljenko Šoštarić kao predsjednik, ne možemo biti ti koji su javno okarakterizirani kao oni koji govore neistine, jer istina je da je na sjednici općinskog vijeća Općine Sveti Križ Začretje, održanoj 16. prosinca ove godine, donesena odluka o prodaju općinskog udjela u vlasništvu tvrtke Zagorski metalac d.o.o. u iznosu od 10 milijuna kuna. Istina je da prema procjeni tvrtke KPMG Croatia d.o.o. iz studenoga 2019. godine, vrijednost tvrtke Zagorski metalac d.o.o. iznosi između 80 i 85 milijuna kuna. Istina je da je Općina bila u vlasništvu 19 posto dionica, što ako uzmemo procjenu vrijednosti tvrtke Zagorski metalac d.o.o., iznosi oko 17 milijuna kuna vrijednosti našeg udjela, što su i prve procjene vrijednosti tvrtke, te je do prije godinu dana važilo da udio Općine vrijedi između 17 i 18 milijuna kuna, a taj isti udio je prodan sada za 10 milijuna kuna! Istina je da je na toj istoj sjednici Vijeća donesena odluka da se od tih deset milijuna kuna dobivenih za udio, skoro milijun osamsto tisuća kuna izdvoji za kupnju predmetnih staja koje su već i bile u vlasništvu Općine i stoje u derutnom stanju te vape za ulaganjem i obnovom. Istina je da je te iste staje prodala ova ista SDP-ova vlast, koja sada te iste staje kupuje po izuzetno nepovoljnim uvjetima. Gospodin Kos naveo je u predmetnom tekstu i sljedeće: “O prodaji udjela se raspravljalo dugi niz godina, a vijećnici koji sada blate ovu odluku, po tom pitanju nisu poduzeli ništa.” A istina je da smo na gotovo svakoj drugoj sjednici Općinskog vijeća ukazivali na problematiku prodaje našeg udjela (o čemu postoje Zapisnici), što je i rezultiralo time da smo spriječili da se naš udio proda za samo šest milijuna kuna, kako je od općinske strane bilo na početku i zamišljeno. Dakle, nije baš da nismo po tom pitanju poduzeli ništa. Istina je da su to stvarali naši djedovi i očevi te mi nismo imali pravo prodati to u bescjenje te s time zakinuti našu djecu i sve buduće naraštaje koji dolaze iza nas – stoji u prvom dijelu priopćenja.

Spojna cesta

U nastavku se pak Šoštarić osvrće na spojnu cestu Zabok – Krapina.
– Istina je da na spojnoj cesti Krapina – Začretje – Zabok na području općine Sveti Križ Začretje nije predviđen nijedan rotor, a cesta se počela graditi, znači, ima suglasnost lokalne samouprave, odnosno Općine, iako u projektu nema predviđenih rotora. Istina je da su u rujnu ove godine gradilište spojne ceste Krapina – Začretje – Zabok posjetili premijer Plenković, zatim resorni ministar Butković te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Škorić s najbližim suradnicima te sam im tom prilikom skrenuo pažnju na problematiku izgradnje rotora na području općine Sveti Križ Začretje (što obuhvaća i naselja Dukovec i Švaljkovec, a što bi načelnik općine trebao znati) i zatražio hitno rješenje toga te njihovu pomoć na što je ravnatelj Škorić pokazao puno razumijevanje. Dogovoreno je da se inicijativa pošalje u pisanom obliku, kako bi se to stavilo u proceduru. Istina je da je načelnik Kos tom prilikom bio sa mnom u društvu te je svjedočio tim riječima, te koristim priliku da ga podsjetim na to – piše u priopćenju.
Nadalje, u objavljenom članku Šoštarić je za projekt izgradnje dječjeg vrtića, koja je u tijeku i za koju je  putem Mjere 7.4.1. odobreno 7,4 milijuna kuna, posebno zahvalio bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović koja je, kako je rekao, također pružila važnu podršku, dok je Kos na to komentirao kako je tim Općine Sveti Križ Začretje odradio posao koji nije ni lagan ni jednostavan.
– Da, istina je da su djelatnici Općine odradili svoj dio posla što se tiče pripreme materijala, tj. projekata za izgradnju vrtića (kao i svi drugi djelatnici općina i gradova koji su odradili niz priprema i projekata za EU fondove i sl.), ali je isto tako istina da im je to posao te su za to plaćeni i primaju redovito plaću svaki mjesec. Istina je da je projekt izgradnje vrtića u dvije godine poskupio s početnih 7,8 milijuna kuna na više od 14 milijuna kuna. Istina je da su u ovih 30 godina sve vlade (čak i Vlada Zorana Milanovića) i svi obećavali pomoć i sredstva za vrtić, ali je jedino vlada premijera Plenkovića to obećala i ostvarila. Osigurano je 7,4 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića u Svetom Križu Začretju, nakon čega je konačno gradnja i počela. Istina je i da je 20 godina SDP na vlasti u našoj općini i da brojne druge općine u KZŽ imaju multifunkcionalne i sportske dvorane, a mi, općina s toliko udruga, kulturnih i inih događanja, do dana današnjeg dvorane još nemamo – kaže Šoštarić u priopćenju, a na kraju se osvrnuo i na problem mjesnih odbora.

Izbori za MO

– Istina je da su posljednji izbori za mjesne odbore na području općine Sveti Križ Začretje održani u lipnju 2013. godine te im je mandat četiri godine. Dakle, mandat im je istekao u lipnju 2017. godine. Istina je da unatoč tome što mi i mještani molimo i zazivamo da se konačno opet da prilika mjesnim odborima da profunkcioniraju, te da se poštuje zakon i da mještani umjesto da sami odlučuju što će se gdje graditi i održavati u njihovim mjestima, izbori za MO još nisu održani. Zakon je tu jasan: “Mandat članova mjesnih odbora je u trajanju od četiri godine te je po isteku istog načelnik dužan u roku od devedeset dana raspisati izbore za mjesne odbore”. A po broju MO, u samom smo vrhu u županiji, imamo ih 19. Istina je da žitelji općine Sveti Križ Začretje zaslužuju biti upoznati s tim izuzetno bitnim aktualnostima na području općine te ih pozivam da provjere sve ove moje navode kroz zapisnike u radu Općinskog vijeća u zadnjih nekoliko godina, pa sami prosude tko govori istinu, a tko se služi političkim podmetanjima i pamfletima. Mogli bismo i dalje analizirati što je istina, a što ne, ali ipak je ovo božićno vrijeme, vrijeme mira – zaključuje Šoštarić.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba