RADOVI VRIJEDNI 1,8 MILIJUNA KUNA: U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice svečano otvorena renovirana Dijanina kupelj i prostor hidroterapije

INVESTICIJA ZA KORISNIKE HZZO-a: “U adaptiranom prostoru hidroterapije, uz garderobe bit će i centralna jedinica naručivanja pacijenata za sve terapijske postupke“

Objavljeno: 17.12.2019. zagorjeinternational

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice održano je svečano otvorenje Dijanine kupelji i hidroterapije u objektu Toplice, na kojima su u proteklom razdoblju izvedeni radovi vrijedni 1.869.478 kuna. Dijanina kupelj je objekt koji potječe iz 1776. godine te je kako je rekao ravnatelj Specijalne bolnice Davor Gredičak simbol bolnice i jedna od prvih javnih kupelji u ovom dijelu Europe.

Prostor hidroterapije

– Objekt je bio u derutnom stanju i trebali smo ga renovirati što smo uz pomoć Ministarstva kulture i učinili. Ukupna investicija iznosila je 400 tisuća kuna, od čega je 100 tisuća kuna sufinancirano sredstvima Ministarstva kulture dok su ostalo naša izvorna sredstva, a radovi su trajali gotovo dvije godine s obzirom na to da su zahtjevi konzervatora bili dosta opsežni. Slijedi još i unutarnje uređenje jer u ovom objektu je zapravo bio mali bazen koji da ga sad idemo rekonstruirati ne bi zadovoljavao higijenske uvjete današnjice, tako da ćemo u tom prostoru napraviti muzejski prostor koji će prikazivati povijest kupališta od 1776. godine do danas. S tim unutrašnjim uređenjem krećemo od sljedeće godine, a trenutno je u izgradnji i bazen velikih dimenzija, 22 x 33 metra   – rekao je ravnatelj Gredičak te dodao kako će pak u prostoru hidroterapije u prizemlju zgrade Toplice biti centralna jedinica naručivanja pacijenata za sve terapijske postupke te će se provoditi hidroterapijski postupci u izmjeničnim i brzorastućim kupkama za ruke i noge, vježbe opsega pokreta, podvodne masaže u kadama te pasivne i aktivno potpomognute vježbe za teže pokretne pacijente, a obavljat će se i terapije parafinom i fangom.

– U adaptiranom prostoru će biti i garderobe za fizioterapeute i pacijente. Vrijednost radova i stručnog nadzora iznosi 1.458.178 kuna od čega Krapinsko-zagorska županija s decentraliziranim sredstvima sudjeluje sa 612.500 kuna, a preostalih 845.680 kuna su vlastita sredstva. Važno je napomenuti da je to prostor gdje se terapiziraju pacijenti HZZO – a, znači ovo nije prostor zdravstvenog turizma – kazao je ravnatelj Gredičak osvrnuvši se i na liste čekanja.

– Na fizikalne terapije naravno da postoji lista čekanja koja je različita za akutne pacijente od one za kronične pacijente koji dolaze jedanput ili dvaput godišnje. Naime, kod njih je lista čekanja duga. Znači oni se naručuju nekoliko mjeseci unaprijed i to nije nikakav problem. A lista čekanja akutnih pacijenata je puno kraća i iznosi dva do tri tjedna najduže – rekao je Gredičak.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar  čestitao je vodstvu bolnice na završetku najnovijih investicija.

Jamstvo kvalitete

– Posebno je bitno da ovu investiciju radimo za pacijente koji u bolnicu dolaze preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Paralelno vodimo brigu o onim pacijentima koji imaju mogućnosti za dodatno plaćanje i smještaj u sobe za 4 i 5 zvjezdice i o onim pacijentima koji dolaze s uputnicom HZZO-a. Ljudi moraju znati da ne radimo nikakvu razliku i da usluga koju će oni dobivati ne zaostaje za uslugom prema pacijentima koji su na stacionaru i dolaze iz drugih područja Republike Hrvatske i inozemstva – istaknuo je župan Kolar te dodao kako Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice ima više certifikata koji su jamstvo kvalitete za uslugu koju ona pruža.

Svečanosti otvorenje prisustvovao je i načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak koji je istaknuo kako je iznimno sretan i zahvalan što bolnica i Županija uvijek iznađu sredstva za ulaganje u bolnicu.

– Kako smo čuli riječ je o investicijama od skoro dva milijuna kuna, a daljnji su planovi isto tako veoma ambiciozni i ja vjerujem u sretan ishod svega onoga što je rečeno. Vidjeli smo i konture novog bazena gdje je vrijednost investicije 23 milijuna kuna tako da sam stvarno sretan što se na području Stubičkih Toplica dešavaju takve investicije i što će opet Stubaki povratiti nekadašnji sjaj – zaključio je načelnik Beljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba