KAKO ĆE SE ODRAĐIVATI NASTAVNI DANI KOJI NISU ODRŽANI ZBOG ŠTRAJKA? Svi iščekuju naputak Ministarstva znanosti i obrazovanja

Učenici subotom, prema Zakonu, nisu dužni dolaziti u školu

Objavljeno: 29.10.2019. zagorjeinternational

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je kako će Ministarstvo poslati naputak školama na koji će se način odrađivati nastavni dani koji nisu održani zbog štrajka prosvjetnih djelatnika. Divjak je istaknula kako se nadoknada do tri dana mogla uklopiti u školski kalendar, no sada se pojavljuje i četvrti dan, pa je jedan od načina da se štrajk odradi, korištenje rezervnih dana u školama, što se odnosi na tzv. nenastavne dane. To su radni dani u kojima se ne održava nastava, poput školskih praznika, te dani kad se obilježava Dan škole, državna matura i sl.

Dva modela

Škole će tako možda moći skratiti praznike ili produljiti školsku godinu, što je Divjak isto navela kao mogućnost. Inače, od ove školske godine županije su mogle birati između dva modela školskih praznika, pa će tako one koje praznike imaju po modelu ljetni, zimski i proljetni, imati viška radnih dana, no oni koji imaju i dodatne praznike, već su iskoristili višak dana. Među županijama s dodatnim, točnije, ljetnim, jesenskim, dvama zimskim i proljetnim praznicima, je i Krapinsko – zagorska županija, pa se čini da će se praznici ili morati skraćivati ili će zagorski učenici nastavu odrađivati subotom.

175 radnih dana

No, i to je, kako piše 24 sata.hr, problematično jer je prema Zakonu potrebno ispoštovati minimalnih 175 radnih dana (35 tjedana), odnosno za učenike završnih razreda najmanje 160 nastavnih dana. Nadoknada nastave subotom problematična je zato što se učiteljima i nastavnicima ti dani računaju kao neradni i nenastavni, pa se takav rad dodatno plaća. Također, učenici tjedno maksimalno mogu odraditi 40 sati pa, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, nisu dužni dolaziti subotom u školu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba