Prošlo je 28 godina od povijesnog preleta zagorskog vojnog pilota Rudolfa Perešina MIG-om 21 iz Bihaća u Klagenfurt

POTEZ KOJI JE ZADIVIO SVIJET: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!“

Objavljeno: 25.10.2019. zagorjeinternational

Na današnji dan prije 28 godina, 25. listopada 1991., jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, stožerni brigadir Rudolf Perešin, rodom iz Jakšinca u Gornjoj Stubici, izvršio je povijesni prelet sa svojim MIG-om 21 s aerodroma u Bihaću. Perešin je odlučio MiG-om napustiti JNA i uključiti se u obranu svoje domovine Hrvatske. Svjestan rizičnosti planiranog pothvata jer je, poput mnogih Hrvata, bio pod stalnom prismotrom, do pojedinosti je isplanirao svoj bijeg.

Moralni udarac

Tijekom prvog leta, nakon dulje pauze nametnute administrativnim zabranama letenja za sve Hrvate na aerodromu, Perešin je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Planiranom trasom preko Zagreba, Ljubljane sve do Kopra i natrag preko Ljubljane, spustio se u razinu tla, te uletio u zračni prostor Austrije. Odmah po ulasku u austrijski zračni prostor, izvukao je stajni trap te se zaputio prema zračnoj luci pokraj Klagenfurta, gdje je uspješno prizemljio svoj nenaoružani nadzvučni zrakoplov MIG 21.Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim danima Domovinskog rata. Tada je cijeli svijet uz fotografiju hrvatskog pilota i aviona MiG-21 na aerodromu u Klagenfurtu, prenio njegove riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!“. Četiri dana kasnije, Perešin se vratio u Hrvatsku, gdje je pristupio HRZ-u Hrvatske vojske. Godine 1994. Rudolf Perešin izabran je za predsjednika novoutemeljenog Zagrebačkog saveza u zrakoplovno – tehničkoj djelatnosti. Perešin osobno i njegova prva lovačka eskadrila u svim akcijama i operacijama HV-a izvršavaju brojne borbene zadaće te brane Zagreb i zračni prostor Hrvatske. Tako je bilo i 2. svibnja 1995. godine, drugog dana “Bljeska“. U ranim jutarnjim satima, kad je njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova i ostaje neupravljiv. Perešin je tada zarobljen i od tada mu se gubi svaki trag. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna je pokopan u na Mirogojskom groblju.

Spomen park i hiža

Rudijevo ime od 25. ožujka 1998. godine nosi Zrakoplovno – tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Središte za obuku HRZ-a i PZO “Rudolf Perešin” u vojarni Zemunik. 1999. je postavljena njegova bista u Gornjoj Stubici, a 2004. otvoren Spomen park “Rudolf Perešin“, u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MiG-21, koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici, a svake se godine održavaj i manifestacija “Susreti za Rudija“. U Rudijevom rodnom Jakšincu, u tijeku je izgradnja Spomen hiže Rudolfa Perešina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba