U punom su jeku pripreme za peti međunarodni folklorni festival FolkoFonija, koji će se održati u Varaždinu od 13. do 15. rujna

VELIKI ORGANIZACIJSKI ZAOKRET: Gostuju folkloraši iz šest zemalja, a festival otvara LADO, svojim spektakularnim dvosatnim programom

Objavljeno: 01.09.2019. zagorjeinternational

Centar tradicijske kulture idejni je začetnik i organizator međunarodnog folklornog festivala FolkoFonija, koji će se ove godine po peti put održati u Varaždinu, od 13. do 15. rujna na Kapucinskom trgu. Ovo godine odlučili su napraviti veliki organizacijski iskorak te svoj program obogatiti raznim gostujućim grupama i bogatim popratnim programom.
Preko petstotinjak sudionika samog festivala u tri će dana predstaviti svoju kulturnu baštinu kroz pjesmu i ples te upoznati sve građane Varaždinske županije i grada Varaždina svojim prebogatim kulturnim nasljeđem.
Predstavit će se izuzetno kvalitetne folklorne grupe iz šest zemalja, Poljske, Mađarske, Makedonije, Srbije (Novi Sad), Slovenije te mnoga hrvatska i lokalna kulturno – umjetnička društava.
– Intenzivne pripreme za nadolazeći spektakl u punom su jeku. Očekuje se preko dvije tisuće posjetitelja na festivalu koji će zasigurno zainteresirati sve uzraste. Bogat program koji smo pripremili obuhvaćat će preko desetak nastupa folklornih grupa diljem Varaždinske županije, stručni skup za sve odgajatelje i stručne suradnike, razne dječje radionice na temu folklorne baštine i izrade tradicijskog nakita, dječja FolkoFonija na kojoj će se predstaviti i najmlađi čuvari tradicijske baštine iz lokalnih kulturno – umjetničkih društava, mimohod folklornih skupina ulicama grada Varaždina, razni animir programi za građane te tri gala večeri na Kapucinskom trgu uz nastupe poznatih folklornih grupa – navodi predsjednica Centra tradicijske kulture Petra Golubar.
Svakako valja istaknuti i svečano otvorenje festivala, 13. rujna, gdje će po prvi puta na otvorenoj pozornici svoj dvosatni program predstaviti i svjetski poznati nacionalni Ansambl narodnih pjesama i plesova LADO.

Revija ruha

– Hrvatski nacionalni Ansambl narodnih pjesama i plesova LADO, kao perjanica hrvatskog folklora, zasigurno je najbolji odabir otvorenja nadolazećeg festivala FolkoFonija. Impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno – instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost, sigurno će oduševiti sve posjetitelje. Uz sve to, Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornog hrvatskog tradicijskog ruha – poručuju organizatori.
Bogat program bit će popraćen i svakodnevnim cjelodnevnim događanjima na Kapucinskom trgu.
– Želja nam je, osim bogate kulturne baštine, prezentirati svim gostujućim grupama i posjetiteljima festivala i bogatu gastronomsku i kulturnu ponudu našeg grada te Županije. Stoga smo u suradnji s Udruženjem hrvatskih obrtnika Varaždin, poznati Obrtnički ulični sajam premjestili na Kapucinski trg, gdje će svoje proizvode predstaviti preko 40 raznih izlagača. Uključili smo i lokalna kulturno – umjetnička društva te mnoge udruge koje djeluju u našoj županiji. Isto tako, gradovi Varaždinske županije obiluju raznim znamenitostima, s već poznatim kulturnim manifestacijama, a svakako valja istaknuti “Dane Varaždinske županije”, od 6. do 15. rujna, gdje će se u sklopu te poznate manifestacije održati nastupi naših inozemnih gostiju na Lepoglavskim danima čipke, Ludbregu te Danima vrganja u Paki, što će zasigurno biti nezaboravan doživljaj našim gostima festivala. Istaknula bih svakako i još jednu veliko događanje u mjesecu rujnu, u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin te Glazbene škole, veliki koncert “Carmina Burana”, na koji ćemo odvesti sve naše sudionike festivala te tako pokazati da se u Varaždinu zaista ima puno toga za vidjeti i doživjeti – ističe Golubar.

Pokroviteljstvo predsjednice

Također, veliko priznanje na koje je Centar tradicijske kulture ponosan, je Visoko pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.
– Ovo je zaista značajno priznanje u 75-godišnjem radu Centra tradicijske kulture, za nas kao organizatore i idejna začetnike festivala te svakako i za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju, koji podupiru ovaj festival. Cilj samog projekta je u dogledno vrijeme stvoriti međunarodno prepoznatljiv festival, kao zaštitni brend našeg grada i županije, koji će zasigurno ne samo kulturno, već i turistički, doprinijeti razvoju naše županije – ističe Golubar.
Svi programi festivala besplatni su za sve posjetitelje. Festival će se održati pod generalnim pokroviteljstvom Grada Varaždina, Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.
Službeni program festivala bit će objavljen uskoro, a sve informacije možete pratiti na službenoj Facebook stranici Centra tradicijske kulture.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter